«Στυλώνει πόδια» το ΔΝΤ – «Νίπτουν χείρας» Μορς και Μαζούχ
Μετά το χθεσινό «ναυάγιο» στις συνομιλίες Προβόπουλου με την τρόικα [βλ. σχετικά: Σύγκρουση Προβόπουλου – Τρόικα για τις ανάγκες των τραπεζών], η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), υπό την ιδιότητά της του υπευθύνου περί των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, παίρνει θέση και δηλώνει ότι μέχρι την Παρασκευή θα δημοσιοποιήσει την έκθεση ανακεφαλαιοποίησης και το report της BlackRock, με πλήρη τεκμηρίωση.
Πιο συγεκριμένα, η πλήρης έκθεσή της των 70 σελίδων θα αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα της ΤτΕ, προκειμένου να υπάρξει απόλυτη διαφάνεια στην ενημέρωση των επενδυτών και των Αγορών.
Παρά το γεγονός ότι η εκτίμησή της αγγίζει τα 8,5 με 9 δισ. ευρώ, με την ελληνική πλευρά να υποστηρίζει ότι το ποσό δεν θα έπρεπε να υπερβαίνει τα 5,8 – 6,2 δισ. ευρώ, η τρόικα δεν φέρνει αντιρρήσεις επί της μεθοδολογίας ή άλλων παραμέτρων αξιολόγησης του ύψους των κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών.
Από την άλλη, η ΤτΕ μένει σταθερή στην αποτίμηση που έχει πραγματοποιήσει με βάση τη μεθοδολογία και τις παραδοχές που έχουν περάσει από τον έλεγχο τριών εξειδικευμένων οίκων: Της BlackRock, αρχικά, και στη συνέχεια της Rothschild και της Ernst & Young [βλ. σχετικά: Tι σχεδιάζει για τις τράπεζες η EKT].
Ανέφικτη η σύγκλιση – Μορς και Μαζούχ «νίπτουν τας χείρας»
Παρά τις αλλεπάλληλες συσκέψεις που είχαν τις προηγούμενες ημέρες τεχνικά κλιμάκια της τρόικας με στελέχη της ΤτΕ, δεν υπήρξε σύγκλιση, ενώ στη χθεσινή, περίπου μιας ώρας, συνάντηση με το διοικητή της ΤτΕ ο κ.. Τόμσεν, εκπροσωπώντας το ΔΝΤ, επέμεινε (χωρίς επιμέρους επιχειρηματολογία) στην εκτίμηση για 8,5 με 9 δισ. ευρώ. Οι Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ έπαιξαν το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου, με τον πρώτο να δηλώνει άγνοια για τα τραπεζικά και τον δεύτερο να είναι θετικότερα διακείμενος στις απόψεις της ΤτΕ, σημειώνοντας ότι αυτή είναι η εποπτική Αρχή.
Ο ρόλος του ΔΝΤ
Είναι ενδεικτικό ότι ειδικά το ΔΝΤ, το οποίο διατυπώνει και τις ενστάσεις, δεν έχει επισήμως δώσει, σε καμιά φάση της αξιολόγησης που διαρκεί εδώ και μήνες, ούτε ένα νούμερο, αν εξαιρεθούν διαρροές όπως αυτές στους Financial Times. Αυτό το επισημαίνουν και στελέχη που συμμετείχαν στη διαπραγμάτευση με τα τεχνικά κλιμάκια.
Άγνωστο, ωστόσο, παραμένει το εάν η αντίθεση από πλευράς του Ταμείου οφείλεται στη σύνδεση των τραπεζικών με τη γενικότερη διαπραγμάτευση, όπως συνέβη από τα τέλη Νοεμβρίου, όταν η τρόικα αρνείτο χωρίς συγκεκριμένη επιχειρηματολογία να δώσει το πράσινο φως για τις ανακοινώσεις.
Αύριο Πέμπτη αναμένεται ενημέρωση των συστημικών τραπεζών από την ΤτΕ για τα τελικά μεγέθη και το αργότερο την Παρασκευή θα δοθεί στη δημοσιότητα το σύνολο της έκθεσης.
Οι κεφαλαιακές ανάγκες των συστημικών
Στην πρώτη ενημέρωση που είχε γίνει από την κεντρική τράπεζα, οι κεφαλαιακές ανάγκες υπολογίζονταν στα 2,7 δισ. ευρώ για τη Eurobank και σε 2 με 2,3 δισ. ευρώ για την Εθνική, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς είχε οριακές ανάγκες και μηδενικές η Alpha Bank.
Μεσολάβησε η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ τραπεζών και ΤτΕ με αντικείμενο την αποτίμηση των σχεδίων αναδιάρθρωσης και αύριο αναμένεται η ανακοίνωση των οριστικών μεγεθών.
Η πλευρά των τραπεζών, η οποία διατυπώνει δυσφορία για τους χειρισμούς της τρόικας, θεωρεί βήμα προς τα εμπρός για τον κλάδο την ανακοίνωση των stress tests, αφού θα απελευθερώσει πρωτοβουλίες τόσο για κινήσεις αναδιάρθρωσης όσο και για το σχεδιασμό που αφορά την πιστωτική επέκταση, ενώ ειδικά για τη Eurobank θα ανοίξει ο δρόμος για την αύξηση κεφαλαίου, εφόσον ψηφιστεί το επόμενο διάστημα το σχετικό νομοσχέδιο.