Με κεφαλαιακή επάρκεια και στρατηγικό μέτοχο που θα προασπίσει τα συμφέροντά του στην τράπεζα και έχει δρομολογήσει την σύνταξη πλάνου ανακεφαλαιοποίησης που αντιμετωπίζει τις μελλοντικές κεφαλαιακές ανάγκες θα προσπαθήσει η Τράπεζα Αττικής να αντιμετωπίσει από τη μια το λογαριασμό ύψους 397 εκατ. ευρώ που έβγαλε η άσκηση προσομοίωσης της ΤτΕ και από την άλλη να βάλει τέλος στα σενάρια κινδυνολογίας τόσο για την τράπεζα όσο και για τις προθέσεις και την κατάσταση του μεγαλομετόχου της ΤΣΜΕΔΕ.
Η Τράπεζα Αττικής διαθέτει σήμερα υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια με το δείκτη Core Tier I να ξεπερνά το 9% καθώς και ένα κεφαλαιακό απόθεμα ύψους 98 εκατ. ευρώ από το εναπομείναν Μετατρέψιμο Ομολογιακό Δάνειο. Ταυτόχρονα, το ΤΣΜΕΔΕ έχει διαθέσιμα 2,5 δισ. ευρώ που του επιτρέπουν, παρά τους περιορισμούς που επιβάλει το θεσμικό πλαίσιο για τις επενδύσεις των Ταμείων, να προασπίσει τα συμφέροντά του ως βασικού μετόχου της τράπεζας.
Με τα παραπάνω δεδομένα η τράπεζα έχει την ευχέρεια να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου και για το λόγο αυτό βρίσκεται σε συνεχόμενες επαφές με ξένους και εγχώριους επενδυτές. Το ύψος και το timing της αύξησης θα καθορισθούν όμως μετά την οριστικοποίηση του πλάνου κάλυψης των κεφαλαιακών αναγκών (capital plan), το οποίο πρέπει να υποβληθεί ως τις 15 Απριλίου.
Το capital plan μαζί με το επικαιροποιημένο business plan θα προβλέπουν σειρά σημαντικών ενεργειών που εφόσον εγκριθούν από την ΤτΕ που είναι η αποκλειστικά αρμόδια αρχή, μια και η Αττικής είναι εξ ολοκλήρου ιδιωτική τράπεζα, θα μειώσουν σε ικανοποιητικό βαθμό το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών.
Η Attica Bank διαθέτει ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης, η ονομαστική αξία του οποίου ξεπερνά ελαφρώς τα 70 εκατ. ευρώ και ως εκ τούτου θα μπορούσε να προβεί σε προαιρετική δημόσια πρόταση επαναγοράς του ή ανταλλαγής του με μετοχές της τράπεζας.
Με δεδομένο ότι ακόμη και αν γίνει αποδεκτό το σύνολο των επιμέρους ενεργειών του capital plan η Αττικής θα χρειασθεί και πάλι αύξηση κεφαλαίου είναι κρίσιμο στοιχείο, ο χρόνος που θα δοθεί στις τράπεζες για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών και βεβαίως οι συνθήκες που θα επικρατούν σε ελληνική οικονομία και στην αγορά.