Πώς θα καλύψουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες
Έχοντας υποβληθεί στα αυστηρότερα stress tests που έχει πραγματοποιήσει ποτέ Εθνική Κεντρική Τράπεζα, και περιλαμβάνουν δάνεια που έχουν χορηγηθεί -εντός και εκτός χώρας- το ελληνικό τραπεζικό σύστημα καλείται, έως τις 15 Απριλίου, να υποβάλει τα σχέδιά του για τον τρόπο με τον οποίο θα αντλήσει το απαιτούμενο κεφάλαιο ύψους 5,8 δισ. ευρώ.
Κινούμενη προς αυτή την κατεύθυνση, οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών έχουν δώσει το στίγμα τους για τα σχέδια που θα ακολουθήσουν:
Τράπεζα Πειραιώς: Βγαίνει στις Αγορές και παράλληλα ΑΜΚ
Η Τράπεζα Πειραιώς, με κεφαλαιακές ανάγκες 425 εκατ. ευρώ, αιφνιδιαστικά, ήταν η πρώτη που έδειξε τις προθέσεις της αμέσως μετά τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Το σχέδιο Σάλλα προβλέπει –σε παράλληλο χρόνο- αύξηση μετοχικού κεφαλαίου συνολικού ύψους 1,75 δισ. ευρώ, στην οποία προβλέπεται η συμμετοχή των ιδιωτών να ανέβει από το 20% σήμερα στο 35%, ενώ, με την διαδικασία αυτή, αποπληρώνει τις προνομιούχες μετοχές Αλογοσκούφη και ξεκινά τη στήριξη της ανάπτυξης των επιχειρήσεων και της οικονομίας. Σημειώνεται ότι δεν θα αλλάξουν οι όροι των warrants εξαιτίας της ΑΜΚ.
Παράλληλα η διοίκηση της τράπεζας, την ερχόμενη κιόλας εβδομάδα, πάει σε ευρωπαϊκό Roadshow όπου αναμένεται να έχει σειρά συναντήσεων με επενδυτές χρέους (fixed income investors) σε μία προσπάθεια έκδοσης ομολογιακού δανείου ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ. Σύμβουλοι της έκδοσης έχουν οριστεί οι BNP Paribas, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs και HSBC.
Alpha Bank: ΑΜΚ ύψους 1δισ.
Πιο εύκολη –κυρίως από τις άλλες δύο μεγάλες τράπεζες (Εθνική και Eurobank)- δείχνει η υπόθεση της Alpha Bank και της διοίκησης Κωστόπουλου, η οποία με μόλις 242 εκατ. ευρώ κεφαλαιακές ανάγκες προχωράει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ.
Η διαδικασία που θα ακολουθήσει η τράπεζα γίνεται ευκολότερη (όπως και της Πειραιώς) καθώς η διοίκηση της τράπεζας δεν χρειάζεται τον νόμο περί ανακεφαλαιοποίησης παρά μόνο την σύγκλιση Γενικής Συνέλευσης των μετόχων, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε λίγες μέρες.
Εθνική Τράπεζα: Δεν πάει σε ΑΜΚ
Με κεφαλαιακές ανάγκες συνολικού ύψους 2,2 δισ. ευρώ η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας αποφάσισε να καλύψει τις ανάγκες της χωρίς να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Αναφορικά με τις δυνητικές ζημίες του εγχώριου χαρτοφυλακίου δανείων από την άσκηση της Blackrock, η Εθνική Τράπεζα τοποθετείται σε καλύτερη θέση σε σχέση με την αγορά. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τονιστεί ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες που ανακοινώθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος για τον Όμιλο της Εθνικής και ανέρχονται σε 2,183 εκατ. ευρώ, προκύπτουν ουσιαστικά από την Finansbank βάσει όμως μιας εξαιρετικά δυσμενούς άσκησης προσομοίωσης (stress test) που έχει συμπεριληφθεί στο βασικό σενάριο της άσκησης (baseline).
Eurobank: Ανάγκες 3 δισ. ευρώ και ο ρόλος του ΤΧΣ
Σε δυσκολότερη θέση βρίσκεται η διοίκηση Μεγάλου η οποία ουσιαστικά είναι «εγκλωβισμένη» στον νόμο περί ανακεφαλαιοποίησης ο οποίος –με καθυστέρηση ήδη 2 μηνών- αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή αλλά ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί ο χρόνος. Επί της ουσίας δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί η ΑΜΚ εφόσον δεν ψηφιστεί ο νόμος.
Η διοίκηση της τράπεζας έχει κάνει τις επαφές της και έχει εξασφαλίσει 2 δισ. ευρώ από τα funds Φairfax, Apollo κ.λ.π., ωστόσο, για την αύξηση κεφαλαίου αναζητεί άλλο 1 δισ. για να καλύψει τις κεφαλαιακές της ανάγκες.
Στην περίπτωση που ο νόμος δεν κατατεθεί, τότε θα έχουμε παρέμβαση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το οποίο θα κληθεί να στηρίξει τα κεφάλαια της Eurobank με το πόσο των 3 δισ. ευρώ (σύμφωνα με στα stress test της Τράπεζας της Ελλάδος) και η τράπεζα θα κρατικοποιηθεί κατά 100% (σήμερα 96%)
ΤΧΣ: Έτοιμο να στηρίξει τις τράπεζες
Το Τ.Χ.Σ. θα στηρίξει τις τέσσερις συστημικές τράπεζες στην προσπάθειά τους να ενδυναμώσουν την κεφαλαιακή τους θέση, μεταξύ άλλων και μέσω της πρόσβασής τους στις κεφαλαιαγορές, δήλωσε η Διευθύνουσα Σύμβουλος, του Ταμείου, Αναστασία Σακελλαρίου.