5.768 εργαζόμενοι στις τράπεζες αποχώρησαν και πήραν 431 εκατ. ευρώ
Αυτοί που «έφυγαν» αμείβονταν κατά μέσο όρο: Στην Εθνική με 4.400 ευρώ το μήνα, στη Eurobank 4.060 και στην Πειραιώς 3.560
Σε 1,5 χρόνο οι τράπεζες θα καλύψουν το κόστος
Σε πλήρη εξελίξη βρίσκονται οι διαδικασίες αναδιάρθρωσης των Ελληνικών Τραπεζών, συστατικά στοιχεία των οποίων είναι η δραστική μείωση του προσωπικού, αλλά και ο περιορισμός του αριθμού των υποκαταστημάτων. Τα τρία, μεγάλα προγράμματα εθελούσιας εξόδου που υλοποιήθηκαν στο δεύτερο εξάμηνο της περσινής χρονιάς, είχαν ως αποτέλεσμα να αποχωρήσουν 5.768 υπάλληλοι από την Εθνική, την Πειραιώς και τη Eurobank.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, το συνολικό κόστος για τις οικειοθελείς αποχωρήσεις διαμορφώθηκε στα 431 εκατ. ευρώ. Τουλάχιστον ως τάξη μεγέθους τα κεφάλαια αυτά που δαπανήθηκαν για τις εθελουσίες, αντιπροσωπεύουν σχεδόν το τριπλάσιο κόστος που είχε η κατασκευή του… νέου Μουσείου της Ακρόπολης, ή το μισό από το κόστος κατασκευής της Γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου…
Αν ληφθεί υπόψη ότι ο αριθμός των εργαζομένων στις τρεις αυτές τράπεζες ήταν 34.230 άτομα, τότε προκύπτει ότι με τις αποχωρήσεις, έγινε μια μείωση προσωπικού της τάξεως του 16,8%. Επίσης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι συγκεκριμένες τρεις τράπεζες μείωσαν το δίκτυό τους κατά 162 καταστήματα, σε σύνολο 2.598. Πηγές της αγοράς θεωρούν ότι και η Alpha Bank θα μπει στο χορό της μείωσης προσωπικού, με οικειοθελείς αποχωρήσεις.
Εκ των πραγμάτων, οι περιορισμοί στο προσωπικό έχουν και τις δύο πλευρές κερδισμένες. Δηλαδή τις τράπεζες και τους εργαζόμενους που αποχωρούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Εθνική, η Πειραιώς και η Eurobank δαπάνησαν εφάπαξ 431 εκατ. ευρώ, αλλά παράλληλα εξοικονομούν μισθολογικες δαπάνες 325 εκατ. ευρώ ανά έτος. Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε 1,5 χρόνο θα έχουν ισοφαρίσει το κόστος των εθελουσιών.
Πάντα με βάση τα στοιχεία, τα οποία προκύπτουν από τα πεπραγμένα του ΤΧΣ που είναι και ο βασικός μέτοχος των τραπεζών, φαίνεται ότι οι αμοιβές των τραπεζοϋπαλλήλων κινούνται με διαφορετικές ταχύτητες.
• Στην Εθνική Tράπεζα η μεγάλη εθελούσια συμπεριέλαβε 2.510 εργαζόμενους που ήταν κοντά στη συνταξιοδότηση. Το ποσο που δόθηκε στους αποχωρούντες ήταν 208 εκατ. ευρώ, δηλαδή 82,9 χιλιάδες ευρώ ανά άτομο, κατά μέσο όρο.
• Στην Eurobank οι 1.073 αποχωρήσεις εργαζομένων κόστισαν 86 εκατ. ευρώ. Ήτοι 81,1 χιλιάδες ευρώ ανά άτομο.
• Στην Πειραιώς το κόστος για την αποχώρηση 2.185 εργαζομένων ήταν 137 εκατ. ευρώ, που σημαίνει 62,7 χιλιάδες ευρώ για τον κάθε έναν από αυτούς που έφυγαν οικειοθελώς.
Όπως είναι ευνόητο τα ποσά αυτά δεν είναι «καθαρά» καθώς υπόκεινται σε φορολογία. Μικρότερη όμως από εκείνη της κλίμακας που ισχύει για τα εισοδήματα, αφού η εθελουσία λογίζεται ως αποζημίωση απόλυσης, που έχει υψηλό αφορολόγητο. Πέραν του «μπόνους» για την οικειοθελή αποχώρηση, οι εργαζόμενοι που φεύγουν από τις τράπεζες, παίρνουν και τα αναλογούντα εφάπαξ από τα ασφαλιστικά ταμεία τους. Τα ποσά όμως αυτά, είναι αισθητά μειωμένα σε σχέση με τα προ κρίσης δεδομένα.
Οι μισθοί
Πέραν τούτων όμως, από τα δημοσιοποιημένα στοιχεία του ΤΧΣ προκύπτουν και οι μισθολογικές αποδοχές των εργαζομένων στις τρεις τράπεζες.
• Στην Εθνική εξοικονομείται κόστος 155 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, που σημαίνει 61,7 χιλιάδες ευρώ κατ’ άτομο, καθώς πρόκειται για 2.510 εργαζόμενους που αποχώρησαν. Συνεπώς κατά μέσο όρο, ο μηνιαίος μισθός (14 μήνες) διαμορφώνεται στα 4.400 ευρώ περίπου. Ακαθάριστα φυσικά, καθώς υπάρχουν και οι κρατήσεις, οι οποίες συνολικά είναι τουλάχιστον 30%.
• Στη Eurobank η ετήσια εξοικονόμηση είναι 61 εκατ. ευρώ, ή 56,8 χιλιάδες ευρώ το χρόνο κατά μέσο όρο. Με το μέσο μηνιαίο μισθό να διαμορφώνεται στα 4.060 ευρώ για τον κάθε έναν εργαζόμενο που αποχώρησε.
• Στην Πειραιώς εξοικονομούνται 109 εκατ. ευρώ ή 49,9 χιλιάδες ανά εργαζόμενο. Γεγονός που σημαίνει, μηνιαίες αποδοχές 3.560 ευρώ.
Όλα αυτά δείχνουν, ότι η Εθνική Tράπεζα πρωτίστως, αλλά και η Eurobank έχουν τα ελκυστικότερα μισθολόγια και τα μεγαλύτερα «μπόνους» για τις οικειοθελείς αποχωρήσεις. Ειδικά σε ότι αφορά τους μισθούς, οι μέσες αποδοχές αφορούν εκείνους που έχουν τα περισσότερα χρόνια υπηρεσίας (κατά κανόνα πάνω από 30) και δεν εκφράζουν τη γενική εικόνα αμοιβών για όλο το προσωπικό των τραπεζών.
Σε κάθε περίπτωση όμως, εκείνο που είναι σαφές, είναι ότι στην Ελλάδα της βαθιάς κρίσης και των ασφυκτικών πιέσεων στο ιδιωτικό τομέα, οι εργαζόμενοι στι τράπεζες βρίσκονται καταφανώς σε καλύτερη μοίρα.
Mέσος όρος μισθού 5.500 ευρώ
Οι πιο ακριβοπληρωμένοι τραπεζικοί στην TτE
Σε πλεονεκτηκότερη θέση έναντι όλων των άλλων βρίσκονται οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα της Ελλάδος. Όπως φαίνεται στην ετήσια έκθεση, η Κεντρική Τράπεζα της χώρας δαπάνησε στη διάρκεια του 2013 το ποσό των 146,7 εκατ. ευρώ για τις μισθολογικές ανάγκες του προσωπικού που ήταν 1.899 άτομα. Ένα σημαντικό κομμάτι των οποίων είναι εξειδικευμένοι, καθώς υπηρετούν σε κρίσιμους και νευραλγικούς τομείς που απαιτούν αυξημένο επίπεδο γνώσεων.
Πέραν τούτων όμως, από τα στοιχεία προκύπτει ότι κατά μέσο για τον κάθε εργαζόμενο στην Τράπεζα της Ελλάδος, αναλογούν, ακαθάριστες ετήσιες αποδοχές 72,2 χιλιάδων. Δηλαδή περίπου 5.500 ευρώ το μήνα, αν ληφθούν υπόψιν οι 14 μισθοί που χορηγούνται κατ’ έτος (Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, μαζί με το επίδομα της άδειας).
Κρίνοντας πάντα με βάση τα όσα περιλαμβάνονται στην ετήσια έκθεση, φαίνεται ότι οι μισθολογικές δαπάνες του 2013 είναι χαμηλότερες από εκείνες του 2012, κατά 7,1% και τούτο, γιατί οι αμοιβές προσωπικού την προπερσινή χρονιά, είχαν διαμορφωθεί στα 157,9 εκατ. ευρώ. Στα τέλη του 2012 το προσωπικό της τράπεζας ήταν 1.914 άτομα, στον κάθε ένα από τα οποία, αναλογούσαν ετήσια μισθολόγια έσοδα (ακαθάριστα) ύψους 82,5 χιλιάδων ευρώ. Το τελικό νούμερο είναι λίγο μικρότερο, καθώς στα συνολικά κόστη, περιλαμβάνεται και ο αριθμός όσων βγήκαν στη σύνταξη.
Από την… επισημοποίηση της δημοσιονομικής τραγωδίας της χώρας (τέλη 2009) έως τώρα, το προσωπικό στην Τράπεζα της Ελλάδος έχει μειωθεί κατά 18,7%. Και τούτο γιατί στα τέλη του 2009 οι εργαζόμενοι ήταν 2.335 άτομα.