Ευνοϊκή συγκυρία και για έξοδο του Δημοσίου στις αγορές
Την εκτίμηση ότι σε δυο εβδομάδες θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας διατύπωσε ο Μιχάλης Σάλλας μιλώντας στη Γενική Συνέλευση της Τράπεζας Πειραιώς.
Την Τρίτη η Τράπεζα Πειραιώς περιμένει την έγκριση του ενημερωτικού, ενώ οι δημόσιες εγγραφές για τη διάθεση του 10% της ΑΜΚ στο ελληνικό επενδυτικό κοινό θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 7 Απριλίου και αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 9 Απριλίου.
Όπως είπε ο Μιχάλης Σάλλας, «το σύνθημα για το μέλλον αλλά και το βασικό χαρακτηριστικό του προσωπικού είναι η “ρεαλιστική αισιοδοξία”. Χωρίς την ομόνοια, συναδελφικότητα και αλληλεγγύη δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Το ίδιο ισχύει και για τον τόπο».
Μιλώντας για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και το ομόλογο, σημείωσε ότι ξεπέρασε κάθε προσδοκία σηματοδοτώντας την εμπιστοσύνη στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία, καθώς η επιτυχημένες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου αντικατοπτρίζουν αυτό που η διεθνής επενδυτική κοινότητα προσδοκά για την ελληνική αγορά. Ότι δηλαδή θα αρχίσει να μπαίνει σε δρόμους ανάπτυξης και προόδου.
Σε ότι αφορά την «εξαιρετική» υποδοχή των ξένων στην έκδοση ομολόγων σημείωσε πως δείχνει ότι το κλίμα έχει αλλάξει πάρα πολύ και πως οι διεθνείς επενδυτές θεωρούν πως η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο, αντιμετωπίζει τα προβλήματα και οδεύει προς έξοδο από την κρίση.
«Οι ξένοι πιστεύουν ότι υπάρχει αλλαγή αντιμετώπισης των πραγμάτων από την ελληνική πλευρά. Είναι γεγονός ότι πολύ κόσμος έχει κουραστεί από τη μεγάλη αυτή προσπάθεια και αυτό που θέλω να πω είναι ότι πιστεύω ότι η προσπάθεια αυτή δεν θα πάει χαμένη. Οι θυσίες του κόσμου δεν θα πάνε χαμένες. Η Τράπεζα Πειραιώς θα είναι δίπλα σε όσους χρειαστούν, κυρίως επιχειρήσεις, ώστε να τους στηρίξει».
Ερωτηθείς για το εάν έχουν διαμορφωθεί οι κατάλληλες συνθήκες για έξοδο της χώρας στις αγορές απάντησε ότι η συγκυρία είναι θετική και για την έξοδο του Δημοσίου.
Η Τράπεζα Πειραιώς δεν έγινε τυχαία η μεγαλύτερη και πρώτη τράπεζα της χώρας, υποστήριξε ο Μιχάλης Σάλλας. Εκανε άλματα στα 20 χρόνια της ζωής της και η δραστηριότητά της έχει αφήσει βαριά τα ίχνη. Ιστορικά σε επιμέρους τομείς η τράπεζα ήταν πρώτη. «Πρώτη στην ηλεκτρονική τραπεζική, πρώτη στην περιβαλλοντική τραπεζική, πρώτη στην ανάπτυξη των δημοσίων έργων και σήμερα φέρνουμε πρώτοι την συμβολαϊακή γεωργία».
Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος του ομίλου υποστήριξε ότι όλα αυτά έγιναν με την αμέριστη συμπαράσταση του προσωπικού και του στελεχιακού δυναμικού. Ευχαρίστησε τους μετόχους, οι οποίοι όπως είπε «ήταν πάντα δίπλα μας, ακόμα και στα δύσκολα». Ευχαρίστησε τους πελάτες, όπου παρά τα προβλήματα υπήρξε άριστη συνεργασία και συνέβαλλαν το να γίνουμε το μεγαλύτερο πιστωτικό ίδρυμα της χώρας, και τέλος ευχαρίστησε τη διεθνή επενδυτική κοινότητα.
Ο επικεφαλής της Πειραιώς υπενθύμισε, τέλος, ότι πραγματοποιήθηκαν από τον όμιλο 13 εξαγορές στην Ελλάδα και οκτώ στο εξωτερικό. Το 1991 που συστάθηκε η τράπεζα είχε το 0,1% μερίδιο αγοράς και σήμερα το 30%. Τότε είχε 75 εκατ. ευρώ ενεργητικό και σήμερα 95 δισ.