Οι λόγοι που ο Πούτιν θέλει μπάσιμο στην Τουρκία
Νέο ενδιαφέρον, αυτή τη φορά από την πλευρά των Ρώσων, έχει εκδηλωθεί για την τουρκική θυγατρική της ΕΤΕ, Finansbank.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, η πρόταση από τον Ρώσικο όμιλο έχει εκδηλωθεί τόσο στην Αθήνα, όσο και στη Κωνσταντινούπολη, όπου είναι απόλυτα ενήμερος και ο Ομέρ Αρας, διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας, ο οποίος έχει προχωρήσει μάλιστα και σε μια σειρά συναντήσεων.
Το ενδιαφέρον των Ρώσων εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής προσέγγισης που επιχειρεί το τελευταίο διάστημα η Μόσχα έναντι της Άγκυρας. Κοντολογίς θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η κίνηση αυτή τυγχάνει της συγκατάθεσης και της «ευλογίας» του Πούτιν.
Αυτή τη στιγμή, η Finansbank αποτιμάται περίπου στα 3 δισ. ευρώ αφού η «αξία» της έπεσε από τα 6 δισ. τον τελευταίο χρόνο, ποσό που προσέφεραν οι τότε μνηστήρες για την εξαγορά της οι οποίοι όμως έπεσαν σ’ ένα τοίχο άρνησης καθώς η Εθνική δεν ήθελε να πουλήσει. Αργότερα ήλθε η απαίτηση της Τρόικας για την πώληση του μειοψηφικού πακέτου.
Σε ό,τι αφορά την αξία της πάντως, όπως αναφέρουν παράγοντες της τραπεζικής αγοράς, αν αποφασιστεί να πουληθεί πλειοψηφικό πακέτο και ιδιαίτερα το 100% του μετοχικού κεφαλαίου, τότε το πιθανότερο είναι ότι θα φτάσει και θα ξεπεράσει τα 4 δισ. ευρω (ή περί τα 5 δισ. δολάρια).
Στο μεταξύ, άλλες έγκυρες πηγές αναφέρουν στην “Deal” ότι δεν ισχύει η πληροφορία που είδε τελευταία το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με την οποία η BlackRock αποτίμησε στην έκθεσή της για την Εθνική την αξία της Finansbank στα 5,5 με 6 δισ. ευρώ.
Αν ίσχυε κάτι τέτοιο, επισημαίνεται, τότε θα αποτελούσε κόλαφο για τις όποιες εξελίξεις σε επίπεδο ομίλου. Αντιθέτως, ισχύει το ενδιαφέρον που έχει προκληθεί για την περίπτωση της ίδιας τουρκικής θυγατρικής από αραβικά κεφάλαια, τα οποία είτε θέλουν να αποκτήσουν παρουσία στην γειτονική χώρα είτε θέλουν να επεκτείνουν την ήδη υπάρχουσα.
Η επιστροφή της πολιτικής και κοινωνικής ζωής σε ήρεμα νερά, ήδη, «φτιάχνει» τις συναλλαγματικές ισορροπίες, που αποτελούσαν έναν άλλο μεγάλο πονοκέφαλο για τη διοίκηση της Εθνικής, η οποία ελπίζει ότι η κατάσταση θα εξομαλύνεται.
Εφόσον αυτό διασφαλισθεί, τότε θεωρείται κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι στη λίστα των ενδιαφερομένων για την Finansbank θα επιστρέψουν και οι ευρωπαϊκοί και αμερικανικοί όμιλοι, που στο πρόσφατο παρελθόν είχαν εξετάσει την περίπτωση, αλλά λόγω των γεγονότων «πάγωσαν» το ενδιαφέρον τους.
Σε κάθε περίπτωση, όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Tουρκία, γνωρίζουν καλά ότι χρονικό ορόσημο θα αποτελέσουν οι προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Αυγούστου. Η πιθανή «άνοδος» του Ερντογάν στον προεδρικό θώκο και η αντιγραφή του ρωσικού μοντέλου Πούτιν – Μεντβέντεφ στα τουρκικά δεδομένα, με δίδυμο τον Γκιούλ, διαφαίνεται σαν ένα πολύ πιθανό σενάριο.
Έτσι όλοι εκτός Τουρκίας περιμένουν να δουν πώς θα διαμορφωθούν οι ισορροπίες και γι’ αυτό η Εθνική ζήτησε οι τελικές πρωτοβουλίες για το μέλλον της Finansbank να αναληφθούν μέσα στο 2015, κατ’ εξαίρεση.