Παρά την κρίση το τραπεζικό σύστημα εξακολουθεί να είναι ισχυρό και να στηρίζει την ελληνική οικονομία, η ενδυνάμωση του όμως είναι απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να συμβάλει στην εκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας που είναι το μεγάλο ζητούμενο.
Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από δηλώσεις διοικητικών στελεχών ελληνικών τραπεζών αλλά και ξένων τραπεζικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.
Το τραπεζικό σύστημα έχει αντέξει στην κρίση, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Απόστολος Ταμβακάκης, μιλώντας σε εκδήλωση του ΙΣΤΑΜΕ, επισημαίνοντας όμως ότι οφείλει να πάρει πρωτοβουλίες και να διαμορφώσει το ίδιο την τύχη του.
Η χώρα χρειάζεται ισχυρές τράπεζες, που θα μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν τις προσπάθειες αναχαίτισης της κρίσης σήμερα και, πολύ περισσότερο, να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη αύριο, όταν με τις συνδυασμένες προσπάθειες όλων – κυβέρνησης, επιχειρηματικότητας και εργαζομένων- αρχίσουμε να βγαίνουμε από την κρίση και να οικοδομούμε το παραγωγικό και ανταγωνιστικό, νέο πρότυπο ανάπτυξης.
Ο κ. Ταμβακάκης στην ομιλία έστειλε το μήνυμα ότι το εγχώριο τραπεζικό σύστημα πρέπει να λάβει αυτό τις αποφάσεις για το μέλλον του, να μην αφεθεί και να μην αφήσει να τις λάβουν άλλοι γι’ αυτό, χωρίς αυτό, ώστε να διατηρήσει τον χαρακτήρα του ως μια ισχυρή περιφερειακή δύναμη στη ΝΑ Ευρώπη, να διατηρήσει το ευρύ δίκτυο που επί μια 12ετία έχει οικοδομήσει στην ευρύτερη περιοχή -να μην πουλήσει τα “ασημικά” του.
Τα κέντρα λήψης των αποφάσεων να παραμείνουν εντός των ελληνικών συνόρων. Πιστεύουμε βαθιά ότι αυτό είναι μια υπόθεση εθνικής σημασίας, επισήμανε ο κ.Ταμβακάκης, τονίζοντας ότι οι όποιες κινήσεις πρέπει να γίνουν με φιλικό και όχι επιθετικό τρόπο.
Στην αναγκαιότητα δημιουργίας μεγαλύτερων σχημάτων τάχθηκε με δηλώσεις πριν μερικές μέρες και ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας. “Πρέπει να πάμε σε μεγαλύτερα σχήματα στον τραπεζικό κλάδο και οπωσδήποτε σε πιο ανταγωνιστικά.
Πρέπει να δημιουργήσουμε συνθήκες για μεγαλύτερες οικονομίες κλίμακας και βελτίωσης της ανταγωνιστικής λειτουργίας των τραπεζών. Αυτό πρέπει να γίνει με φιλικό τρόπο”. Ο κ. Σάλλας επισήμανε ότι οι όποιες κινήσεις ενδυνάμωσης του τραπεζικού συστήματος δεν μπορεί να γίνουν κατά παραγγελία. “Πρέπει να γίνει οργανωμένα με πολύ μελετημένο τρόπο. Θέλει πολλή δουλειά και συζήτηση για να είναι οι συγχωνεύσεις πετυχημένες”.
Από την πλευρά της η Alpha Bank επισημαίνει ότι το τραπεζικό σύστημα ανταποκρίνεται σήμερα στις χρηματοδοτικές ανάγκες της οικονομίας με όσο το δυνατόν προσφορότερο τρόπο, δεδομένης της δυσμενούς κατάστασης που επικρατεί στον τομέα της ρευστότητας, εξαιτίας της δημοσιονομικής κρίσης που επηρεάζει την αγορά του Ελληνικού Δημοσίου Χρέους.
Στο δύσκολο αυτό περιβάλλον, οι ελληνικές τράπεζες εφαρμόζουν πολιτικές συμπίεσης εξόδων, μείωσης της έκθεσης σε πιστωτικό κίνδυνο και εξισορρόπησης του λόγου των χορηγήσεων προς καταθέσεις, πάντα με γνώμονα την διαφύλαξη της χρηματοοικονομικής υγείας στην λειτουργία τους.
Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο κ. Alain Strub, Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος της Εμπορικής Τράπεζας, θυγατρικής του γαλλικού ομίλου της Credit Agricole επισήμανε “ότι παρά τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις παρέχοντας δάνεια κι ένα ασφαλές τραπεζικό περιβάλλον, ισχυροποιώντας παράλληλα την καταθετική μας βάση και επιδιώκοντας την αποτελεσματικότερη διαχείριση και εξισορρόπηση του δανειακού μας χαρτοφυλακίου”.
Την δέσμευση της για την συνέχιση της παρουσίας της στην Ελλάδα εξέφρασε και η τράπεζα HSBC, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 30 χρόνων παρουσίας στην χώρα μας. Σε δηλώσεις του ο Richard Groves, CEO της HSBC Ελλάδος επισήμανε ότι “αν και εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε μια δύσκολη οικονομική περίοδο στην Ελλάδα, υπάρχουν ωστόσο και ευκαιρίες.
Η δέσμευσή μας είναι προς τους πελάτες μας τους οποίους θα συνεχίσουμε να εξυπηρετούμε στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας και τους οποίους θα διευκολύνουμε για να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που προσφέρει η χώρα”.