Οι επιπτώσεις των πρόσφατων πλημμυρών στη Θεσσαλία στο σύνολο της οικονομίας δεν μπορούν ακόμα να ποσοτικοποιηθούν και να αποτυπωθούν με ευκρίνεια, καθώς θα εξαρτηθούν από τα μέτρα ενίσχυσης των πληγέντων και τους πόρους που θα δαπανηθούν για την αποκατάσταση των ζημιών, σημειώνει σε πρόσφατο δελτίο της για την οικονομία η Τράπεζα Πειραιώς, όπου αποτυπώνει και τη μέχρι σήμερα καλύτερη εικόνα της ελληνικής οικονομίας σε σύγκριση με την Ευρωζώνη.
Όπως σημειώνει η τράπεζα, η ελληνική οικονομία σε σύγκριση με την Ευρωζώνη διατηρεί μια θετικότερη εικόνα τόσο σε όρους ανάπτυξης (Q2.23: 2,7% vs Ευρωζώνη: 0,5% yoy) όσο και σε όρους οικονομικού κλίματος, με τον σχετικό δείκτη να αυξάνεται τον Αύγουστο στις 111,7 μονάδες, όταν αντίστοιχα στην Ευρωζωνή υποχώρησε στις 93,3 μονάδες.
Ταυτόχρονα, ενδιαφέρουσα παράμετρος για τη δυναμική της οικονομίας αποτελεί η άνοδος του ονομαστικού ΑΕΠ κατά 8,3% σε ετήσια βάση, υποδηλώνοντας τις αποκλίσεις που πλέον παρατηρούνται μεταξύ της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού (Q2.23: 2,5%) και της επίπτωσης του αποπληθωριστή στην αποτύπωση του πραγματικού ρυθμού ανάπτυξης.
Επίσης, θετικό στοιχειό του κλίματος στη χώρα αποτελεί η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τον οίκο DBRS στις 8/9 σε “ΒΒΒ (low)|Stable Outlook” και στις 15/8 η αναβάθμιση από την Moody’s στο Ba1 (stable outlook) από Ba3, φτάνοντας μια βαθμίδα κάτω της επενδυτικής.
Ωστόσο, στις τρέχουσες εξελίξεις θα πρέπει να γίνει ειδική μνεία στις πλημμύρες στη Θεσσαλία με τις επιπτώσεις να καλύπτουν το φάσμα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Σύμφωνα με στοιχεία του 2020 η περιφέρεια της Θεσσαλίας συμβάλλει κατά 5,2% στην ακαθάριστη αξία παραγωγής της χώρας και ο αγροτικός τομέας διαθέτει μερίδιο της τάξης 14,1%, ενώ ακολουθεί η μεταποίηση με 7,1% στο σύνολο της χώρας. Η Θεσσαλία καλύπτει το 12,4% της απασχόλησης του αγροτικού τομέα της χώρας.
Ο κοινωνικός αντίκτυπος είναι αδιαμφισβήτητα μεγάλος. Στην οικονομία, βραχυπρόθεσμα οι τιμές των τροφίμων θα διατηρήσουν την έντονα ανοδική πορεία τους. Στο σύνολο της οικονομίας όμως οι επιπτώσεις δεν μπορούν ακόμα να ποσοτικοποιηθούν και να αποτυπωθούν με ευκρίνεια, καθώς θα εξαρτηθούν από τα μέτρα ενίσχυσης των πληγέντων αλλά και τους πόρους που θα δαπανηθούν (εθνικούς & ευρωπαϊκούς) σε επενδύσεις για την αποκατάσταση των ζημιών και την ενίσχυση της αγροτικής & κτηνοτροφικής παραγωγής.