«Μάχη» για την θυγατρική της Credit Agricole
O Καμπουρίδης με τη Third Point, η INVEL με τη Deutsche Bank και εταιρία της Pay&Go
Στην τελική ευθεία μπήκε την περασμένη Τρίτη η πώληση της πρώην Εμπορικής Leasing από την Credit Agricole. Την εταιρία χρηματοδοτικών μισθώσεων, η οποία έχει δραστηριότητα σχεδόν 25 χρόνια στην ελληνική αγορά (από το 1989), διεκδικούν τρία ισχυρά σχήματα, τα οποία κατέθεσαν τις τελικές προσφορές τους στα πλαίσια του διεθνούς διαγωνισμού που διεξάγει ο γαλλικός κολοσσός.
Ο Μίλτος Καμπουρίδης έχοντας στην «φαρέτρα» του τη δυνατή στρατηγική συμμαχία του με την Third Point του Ντάνιελ Λόεμπ, ο οποίος έχει ενισχύσει σημαντικά τη ρευστότητα της Dolphin Capital Investments είναι ένα από τα «φαβορί» στην κούρσα για την απόκτηση της Εμπορικής Leasing (νυν Credit Agricole Leasing Hellas).
Με ισχυρή παρουσία στο real estate και επενδύσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, ο Ελληνοκύπριος επιχειρηματίας θέλει να μπει στο κομμάτι των χρηματοδοτικών μισθώσεων, καθώς η γαλλική θυγατρική στην Ελλάδα έχει δώσει δάνεια περίπου 400 εκατ. ευρώ, το 80% εκ των οποίων είναι εγγυημένα από 150 ακίνητα σε όλη την χώρα και τα υπόλοιπα από εκμισθωμένο εξοπλισμό (όπως εξοπλισμούς αποθηκευτικών χώρων και κέντρων διανομής, γραμμές παραγωγής και συσκευασίας, μεταφορικά μέσα κ.λπ.).
Η Εμπορική Leasing διαθέτει μια ισχυρή παρουσία στο κομμάτι του sale and lease back. Αγοράζει δηλαδή ακίνητα μιας επιχείρισης, τα οποία επαναμισθώνει και η επιχείρηση αποκτά έτσι την απαιτούμενη ρευστότητα για την περαιτέρω αναπτυξιακή της πορεία.
Αντίπαλοι του Μίλτου Καμπουρίδη στην διεκδίκηση της γαλλικής θυγατρικής leasing είναι άλλα δύο σχήματα: η INVEL που κατέθεσε προσφορά μαζί με την γερμανική τράπεζα Deutsche Bank και θυγατρική εταιρία της Pay & Go.
H INVEL είναι γνωστή στην ελληνική αγορά καθώς εξαγόρασε το 66% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Πανγαία αντί 653 εκατ. ευρώ, ένα deal το οποίο ολοκληρώθηκε και επισήμως τον περασμένο Γενάρη.
Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα private equities funds με έδρα την Ολλανδία που έχει στρέψει τις κεραίες του για επενδύσεις προς την ελληνική αγορά εδώ και καιρό.
Μάλιστα, τους προηγούμενους μήνες ακουγόταν έντονα πως ίσως υπάρξει ανάμειξη και της Εθνικής Πανγαία στην εξαγορά της Εμπορικής Leasing προκειμένου να αξιοποιηθούν τα φορολογικά πλεονεκτήματα που έχουν οι ΑΕΕΑΠ και προφανώς θα αφορούσε λειτουργικά ακίνητα επί των οποίων διαθέτει εξασφαλίσεις λόγω δανεισμού η Εμπορική Leasing.
Το data room για τους ενδιαφερόμενους είχε ανοίξει από τους Γάλλους από τις 17 Φεβρουαρίου, με την σύμβουλο Deloitte Γαλλίας να αποστέλει πρόσκληση σε περίπου 80 εταιρίες real estate, κατασκευών, leasing, private equities και distress funds που παρακολουθούν την Ελλάδα.
Οι μη δεσμευτικές προσφορές κατατέθηκαν μέσα στο Μάρτιο, ενώ οι ενδιαφερόμενοι στη συνέχεια προχώρησαν στο απαιτούμενο due diligence. Η υψηλότερη μη δεσμευτική προσφορά φημολογείται ότι ανήλθε στα 210 εκατ. ευρώ και η χαμηλότερη στα 170 εκατ. ευρώ.
Αν και σε πρώτη φάση είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον τουλάχιστον 16 σχήματα, τελικά με βάση τους φακέλους που υποβλήθηκαν και τις προσφορές (μη δεσμευτικές) του Μαρτίου προκρίθηκαν οι τρεις προαναφερόμενοι «μνηστήρες».
Η προσέλκυση πάντως, ηχηρών επιχειρηματικών ονομάτων στον διαγωνισμό από Ελλάδα και εξωτερικό και η ολοκλήρωση του deal της Εμπορικής Leasing (αναμενόταν το όνομα του νικητή την Παρασκευή), θα είναι μια ακόμη «ψήφος εμπιστοσύνης» εκ μέρους των επενδυτών για την ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της.
Δέλεαρ
Η τεχνογνωσία, η εμπειρία και τα μεγέθη της Εμπορικής Leasing αποτελούν την «προίκα» για την πώλησή της.
Μετά την ανακεφαλαιοποίηση του Δεκεμβρίου του 2012, η Credit Agricole Leasing Hellas εμφάνιζε δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 15,01%, ο οποίος υπερέβαινε το όριο που έθετε η ρυθμιστική αρχή.
Το σύνολο γου ενεργητικού της εταιρίας χρηματοδοτικών μισθώσεων, σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία, ανέρχεται σε 467,7 εκατ. ευρώ, ενώ η καθαρή της θέση άγγιξε τα 63,1 εκατ. ευρώ όταν το 2011 αυτή διαμορφώθηκε μόλις στα 11,4 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα, κατάφερε να κλείσει την «ψαλίδα» των ζημιών, οι οποίες συρρικνώθηκαν στα 24,6 εκατ. ευρώ (από 42,2 εκατ. ευρώ έναν χρόνο νωρίτερα).
Στο χαρτοφυλάκιό της, τέλος, συμπεριλαμβάνονται 150 κτίρια ανά την Ελλάδα και τεχνολογικός εξοπλισμός επιχειρήσεων.
Τα «μπρος – πίσω» των Γάλλων
Είχαν προσπαθήσει να την ξαναπουλήσουν
Η Εμπορική Leasing πέρασε στα… χέρια της γαλλικής Credit Agricole το 2010. Από τότε όμως που οι Γάλλοι αποφάσισαν να βγάλουν στο… σφυρί την Εμπορική Τράπεζα και να αποεπενδύσουν από τον τραπεζικό κλάδο της Ελλάδας, ήταν θέμα χρόνου να προχωρήσουν και στην πώληση της Εμπορικής Leasing.
Στο παρελθόν, οι Γάλλοι είχαν προσπαθήσει ξανά να πουλήσουν τη θυγατρική τους και μάλιστα, οι πληροφορίες έλεγαν πως είχαν ξεκινήσει συζητήσεις με ενδιαφερόμενους επενδυτές, κυρίως από το εξωτερικό.
Μάλιστα, λέγεται πως είχαν δεχτεί κάποιες καλές προσφορές, τις οποίες όμως απέρριψαν τελικά.
Υπαναχώρηση είχαν κάνει άλλωστε και στην περίπτωση της Credicom, παρά το γεγονός ότι είχαν συμφωνήσει στην πώλησή της.
Αυτή τη φορά πάντως, η Credit Agricole φαίνεται αποφασισμένη για την πώληση της Εμπορικής Leasing καθότι είναι η πρώτη φορά που ακολουθεί την διαδικασία του διεθνούς διαγωνισμού, άρα από την στιγμή που οι προσφορές είναι ικανοποιητικές, δεν υπάρχουν και πολλά περιθώρια για «μπρος – πίσω», όπως συνέβη στο παρελθόν.