Ελληνικές τράπεζες: Ανάμεσα σε εξορθολογισμό και ψηφιακό μετασχηματισμό

Το πρώτο εξάμηνο του 2024 βρήκε τις τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας να ισορροπούν σε μια λεπτή γραμμή.

Από τη μία, συνεχίζουν τις προσπάθειες για τον εκσυγχρονισμό και τη μείωση του δικτύου τους, ενώ από την άλλη, επενδύουν σημαντικά στην τεχνολογία για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της ψηφιακής εποχής. Ωστόσο, αυτή η διπλή προσπάθεια είχε ως αποτέλεσμα μια μικρή αύξηση στο λειτουργικό κόστος τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι λειτουργικές δαπάνες των τεσσάρων τραπεζών ξεπέρασαν τα 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ το πρώτο εξάμηνο του έτους, σημειώνοντας μια ήπια άνοδο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Παρόλα αυτά, οι τράπεζες κατάφεραν να διατηρήσουν χαμηλούς τους δείκτες κόστους προς έσοδα, μια εξέλιξη που τις κατατάσσει στις κορυφαίες της ευρωπαϊκής τραπεζικής αγοράς.

Ποιες είναι οι αιτίες της αύξησης του κόστους

Οι λόγοι που οδήγησαν στην αύξηση των λειτουργικών εξόδων είναι πολλαπλοί. Οι πληθωριστικές πιέσεις, οι συλλογικές συμβάσεις για αυξήσεις μισθών, οι επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες και οι εξαγορές άλλων τραπεζών, όπως η περίπτωση της Eurobank με την BNP Bulgaria, συνέβαλαν στην αύξηση των δαπανών.

Τι σημαίνει αυτό για τους καταθέτες και τους δανειολήπτες

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η αύξηση του κόστους δεν σημαίνει απαραίτητα και αύξηση των επιτοκίων για τους καταθέτες ή αύξηση των επιτοκίων για τους δανειολήπτες. Οι τράπεζες προσπαθούν να διαχειριστούν τις αυξημένες δαπάνες τους, διατηρώντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητά τους στην αγορά.

Τι μέλλει γενέσθαι

Οι τράπεζες αναμένεται να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για την περαιτέρω μείωση του δικτύου τους και την ενίσχυση της ψηφιακής τους παρουσίας. Παράλληλα, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που θέτει το νέο κανονιστικό πλαίσιο και οι γεωπολιτικές αναταράξεις.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ