DBRS: Θετικές προσδοκίες για τις 4 συστημικές

Θετική για το παρόν του εγχώριου banking και με καλύτερες προοπτικές σύμφωνα με την ανάλυση της DBRS του παγκόσμιου οίκου αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας. Η ολοκλήρωση της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων δεύτερου 3μηνου/6μηνου δίνει τη δυνατότητα στους αναλυτές ξένων και εγχώριων οίκων να «τιμολογήσουν» ανάλογα την κατάσταση του κλάδου – που ύστερα από 16 χρόνια επιστρέφει με τη διανομή κερδών/μερισμάτων στους μετόχους/επενδυτές.

Η καθαρή κερδοφορία 2,3 δισ. (στο 6μηνο), αυξημένη 25% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, αποτελεί το ισχυρότερο πειστήριο για τον οίκο. Η μέση ετήσια απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROE) περίπου 14%, οριακά καλύτερη απ’ ό,τι το πρώτο εξάμηνο του 2023, συνιστά ένα από τα ποιοτικά στοιχεία της θετικής προσέγγισης των αναλυτών. Τα υψηλότερα βασικά έσοδα, η πειθαρχία στο κόστος και οι χαμηλότερες προβλέψεις για ζημιές από δάνεια (LLPs) οδήγησαν σε υψηλότερα κέρδη το 6μηνο του 2024.

Τα υψηλότερα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) και τα καθαρά έσοδα από προμήθειες στήριξαν τον κλάδο το πρώτο εξάμηνο του 2024, παρά τα σημαντικά χαμηλότερα κέρδη από συναλλαγές και άλλα μη επαναλαμβανόμενα έσοδα. Τα NII και τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια (NIM) έχουν αποδειχθεί πιο ανθεκτικά από τις αρχικές προσδοκίες, αντανακλώντας τη βραδύτερη μείωση των επιτοκίων, καθώς και το καλύτερο μείγμα καταθέσεων και ρυθμού πιστωτικής επέκτασης. Ο συνεχής έλεγχος του κόστους βοήθησε στην αντιστάθμιση των πληθωριστικών πιέσεων και των υψηλότερων δαπανών για την ψηφιοποίηση. Ενα ισχυρότερο από το αναμενόμενο α’ εξάμηνο του 2024 ώθησε τις τράπεζες να αναθεωρήσουν προς τα πάνω την καθοδήγησή τους για την κερδοφορία το 2024.

Σύμφωνα με την DBRS, το κόστος κινδύνου (CoR) μειώθηκε το πρώτο 6μηνο σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, αν και παρέμεινε σε υψηλότερα επίπεδα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αντανακλώντας τη συνετή προσέγγιση των τραπεζών σχετικά με τη μελλοντική δυναμική της ποιότητας των ισολογισμών και τις προβλεπόμενες πρόσθετες προσπάθειες εκκαθάρισής τους. Τα προφίλ κινδύνου βελτιώθηκαν περαιτέρω στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου.

Βελτίωση λειτουργικών κερδών

Τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 9% σε ετήσια βάση, υποστηριζόμενα από τα βασικά έσοδα (ΝΙΙ και καθαρές προμήθειες), και παρά τα σημαντικά χαμηλότερα κέρδη συναλλαγών και άλλα μη επαναλαμβανόμενα έσοδα. Τα βασικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 11% σε ετήσια βάση το 6μηνο 2024.
Σημαντική η συγκράτηση του λειτουργικού κόστους όπως αποτυπώνεται στα μεγέθη, αύξηση μόλις 2% σε ετήσια βάση, παρά τις πληθωριστικές πιέσεις, τις υψηλότερες επενδύσεις για ψηφιοποίηση και τις συμφωνημένες αυξήσεις στους μισθούς του προσωπικού.
Εξίσου σημαντική η βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού, απόρροια των οργανικών ενεργειών αναφορικά με «κόκκινα» δάνεια και τον περιορισμό της ροής νέων NPEs. Ως αποτέλεσμα, ο μέσος λόγος ακαθάριστων NPEs μειώθηκε στο 3,5% στο τέλος Ιουνίου 2024, από 4,1% στο τέλος του 2023. Το μέσο επίπεδο κάλυψης NPEs ενισχύθηκε σε περίπου 68%, από 66% την ίδια περίοδο.

Στεγαστικά: Οριακή συρρίκνωση

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, η ετήσια συρρίκνωση των δανείων προς τα νοικοκυριά στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο ήταν 1% τον Ιούνιο του 2024, σε σύγκριση με μέση αύξηση 0,3% στη ζώνη του ευρώ. Ενώ η Ελλάδα συνεχίζει να έχει χειρότερες επιδόσεις από τη ζώνη του ευρώ σε αυτό το θέμα, η DBRS σημειώνει μια αύξηση στη χορήγηση νέων στεγαστικών δανείων τον τελευταίο καιρό, αντανακλώντας πρωτοβουλίες κρατικής στήριξης.

Αντίθετα, το χαρτοφυλάκιο εταιρικών δανείων αυξήθηκε κατά 9,5% σε ετήσια βάση στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2024, έναντι μέσης αύξησης 0,7% στη ζώνη του ευρώ, παρά τα αυστηρότερα κριτήρια δανεισμού, τα υψηλά επιτόκια και τις υψηλές αποπληρωμές. Αυτό καταδεικνύει περαιτέρω την πρόσφατη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, καθώς και την ανάκαμψη των επενδύσεων.

Μέρος αυτής της αύξησης σχετίζεται με εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης, τάση που αναμένεται να έχει συνέχεια, κοινή εκτίμηση πως θα αποτελέσει από τα κύρια «κλειδιά» της προσπάθειας για δημιουργία/παραγωγή επαναλαμβανόμενων λειτουργικών κερδών.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ