Π. Μυλωνάς – ΕΤΕ: 30 δισ. ευρώ σε δάνεια για την ενεργειακή μετάβαση έως το 2030

Η Ελλάδα προχωρά με σημαντικά βήματα στην ενεργειακή της μετάβαση, με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) να διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο, σύμφωνα με τον Παύλο Μυλωνά, διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ).

Όπως επεσήμανε κατά την ομιλία του στο Ενεργειακό Συνέδριο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), η Εθνική Τράπεζα θα συμβάλει ενεργά σε αυτή τη μετάβαση, διαθέτοντας χορηγήσεις ύψους 30 δισ. ευρώ έως το 2030, για τη χρηματοδότηση σχετικών έργων.

Ο κ. Μυλωνάς τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ήδη καταφέρει να παράγει περίπου το 50% της ηλεκτρικής της ενέργειας από ΑΠΕ, ενώ μέχρι το 2030, η παραγωγική ικανότητα αναμένεται να διπλασιαστεί. Αυτό δείχνει τη δέσμευση της χώρας στην ενεργειακή αυτονομία και τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα. Ωστόσο, αυτή η ραγδαία ανάπτυξη φέρνει και προκλήσεις, όπως η ανάγκη επέκτασης των δικτύων και της αποθήκευσης ενέργειας για τη βέλτιστη αξιοποίηση των ΑΠΕ.

Ο ρόλος των τραπεζών στην ενεργειακή μετάβαση

Σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά, οι ελληνικές τράπεζες θα χρηματοδοτήσουν περίπου το ένα τρίτο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, το οποίο συνολικά θα φτάσει τα 94 δισ. ευρώ. Ειδικά η Εθνική Τράπεζα, μέσα από εξειδικευμένες χρηματοδοτήσεις έργων, θα διαθέσει περίπου 30 δισ. ευρώ τα επόμενα έξι χρόνια. Αυτή η χρηματοδότηση αντιστοιχεί σε τετραπλασιασμό σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα δανεισμού στον τομέα της ενέργειας.

Η Εθνική Τράπεζα, σύμφωνα με τον CEO της, διαθέτει την κεφαλαιακή ισχύ και τη ρευστότητα για να υποστηρίξει την πράσινη μετάβαση. Επιπλέον, η ΕΤΕ έχει αναπτύξει νέες καινοτόμες λύσεις, όπως προϊόντα σταθερής τιμής ενέργειας, που απευθύνονται τόσο στους καταναλωτές όσο και στους παραγωγούς ενέργειας. Αυτά τα προϊόντα μειώνουν την αβεβαιότητα στις ταμειακές ροές και δίνουν σταθερότητα σε μια εποχή μεγάλων ενεργειακών μεταβολών.

Η Ελλάδα ως εξαγωγέας ενέργειας

Ο κ. Μυλωνάς υπογράμμισε ότι εκτός από τις προκλήσεις, υπάρχουν και σημαντικές ευκαιρίες στον τομέα της ενέργειας. Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε καθαρό εξαγωγέα ηλεκτρικής ενέργειας, με την επιχειρηματική κοινότητα να παίζει καθοριστικό ρόλο σε αυτή τη μετάβαση. Οι τράπεζες, από την πλευρά τους, θα συνεχίσουν να στηρίζουν την προσπάθεια αυτή, παρέχοντας την απαιτούμενη χρηματοδότηση για την ανάπτυξη της ενεργειακής υποδομής.

Η δέσμευση της ΕΤΕ να χρηματοδοτήσει την ενεργειακή μετάβαση αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες στήριξης της πράσινης οικονομίας, συμβάλλοντας στην ενεργειακή ασφάλεια και αυτονομία της χώρας μέχρι το 2030.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ