DBRS: Η Ελλάδα κερδίζει έδαφος χάρη στις τράπεζες

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης DBRS επανέρχεται με νέα θετικά μηνύματα για την ελληνική οικονομία, ενισχύοντας τις προσδοκίες για την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας. Η σημαντική βελτίωση του ελληνικού τραπεζικού τομέα, με τη μείωση των “κόκκινων” δανείων και την αποεπένδυση του ΤΧΣ, αποτελεί τον βασικό καταλύτη για αυτήν την αισιοδοξία.

Όπως αναφέρει η DBRS, η επιστροφή του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος στην κανονικότητα αναμένεται να διευκολύνει την αυξημένη πρόσβαση σε χρηματοδότηση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με άμεσο αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία και την ενίσχυση των επενδύσεων.

Τα κλειδιά της επιτυχίας:

  • Η σταθερή μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει ενισχύσει σημαντικά την ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος.
  • Η σταδιακή αποχώρηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σηματοδοτεί την ολοκλήρωση ενός σημαντικού κεφαλαίου στην αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού τομέα.
  •  Η αύξηση της κερδοφορίας των τραπεζών έχει συμβάλλει στην ενίσχυση της κεφαλαιακής τους επάρκειας.

Προειδοποίηση για την σχέση κράτους-τραπεζών

Παρά τα θετικά νέα, η DBRS επισημαίνει την ανάγκη για συνεχή προσοχή στη σχέση κράτους-τραπεζών, τονίζοντας ότι η υπερβολική εμπλοκή του κράτους στον τραπεζικό τομέα μπορεί να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για την περαιτέρω ανάπτυξη.

ΤΧΣ: Ένα βήμα μπροστά, αλλά η σχέση κράτους-τραπεζών παραμένει στενή

Η αποχώρηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από τις ελληνικές τράπεζες αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για τον εγχώριο χρηματοπιστωτικό τομέα. Με την πώληση σημαντικών ποσοστών μετοχών σε Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank και ένα μέρος της Εθνικής Τράπεζας, το Ταμείο έχει καταφέρει να διαφοροποιήσει σημαντικά την ιδιοκτησιακή δομή των τραπεζών και να προσελκύσει ξένους επενδυτές, γεγονός που ενισχύει την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης DBRS, η σχέση κράτους-τραπεζών παραμένει στενή. Παρότι η αποεπένδυση του ΤΧΣ είναι μια θετική εξέλιξη, η παρουσία μεγάλου όγκου κρατικών ομολόγων στους ισολογισμούς των τραπεζών, καθώς και οι εκτεταμένες κρατικές εγγυήσεις, συνεχίζουν να συνδέουν στενά τον χρηματοπιστωτικό τομέα με το δημόσιο.

Επιστροφή στην κανονικότητα για τις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με τη DBRS

Η σημαντική μείωση των “κόκκινων” δανείων και η αποχώρηση του ΤΧΣ από τις ελληνικές τράπεζες σηματοδοτούν την επιστροφή του χρηματοπιστωτικού τομέα στην κανονικότητα, αναφέρει η DBRS.

Αυξημένη πρόσβαση σε δανεισμό: Η αυξημένη κερδοφορία των τραπεζών και η μείωση των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTC) ανοίγουν τον δρόμο για μεγαλύτερη χορήγηση δανείων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αυτό αναμένεται να ενισχύσει την οικονομική δραστηριότητα και να καταστήσει την Ελλάδα πιο ελκυστική για επενδύσεις.

Επιτάχυνση της απορρόφησης του RRF: Η DBRS επισημαίνει ότι η επιτυχής κατανομή των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητα των τραπεζών να χορηγούν δάνεια. Παρόλο που ο ρυθμός απορρόφησης είναι ακόμη χαμηλός, αναμένεται να αυξηθεί στο μέλλον.

Μείωση των διασυνδέσεων με το κράτος: Η μείωση των DTC, που αντιπροσωπεύουν κεφάλαιο χαμηλότερης ποιότητας, συμβάλλει στη μείωση των διασυνδέσεων των τραπεζών με το κράτος. Ωστόσο, η DBRS προειδοποιεί ότι εξακολουθούν να υπάρχουν κληρονομικά προβλήματα, όπως η μεγάλη έκθεση των τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα.

Συνολικά, η DBRS εκτιμά θετικά τις εξελίξεις στον ελληνικό τραπεζικό τομέα, τονίζοντας ότι η επιστροφή στην κανονικότητα θα έχει θετικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ