Καταιγισμός ομολόγων από τις ελληνικές τράπεζες

Οι ελληνικές συστημικές τράπεζες επιταχύνουν τις προσπάθειες ενίσχυσης της κεφαλαιακής τους βάσης, προχωρώντας σε εκδόσεις ομολόγων τόσο υψηλής όσο και χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας.

Αυτή η κίνηση αποσκοπεί στη δημιουργία ενός ισχυρού “μαξιλαριού” ασφαλείας, το οποίο θα αποτελέσει βασικό επιχείρημα στις διαπραγματεύσεις με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Εποπτείας (SSM) για τον καθορισμό των μερισμάτων που θα μπορούν να διανείμουν τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας κατηγορίας 1 (CET1 ratio) των ελληνικών τραπεζών, ο οποίος αποτελεί βασικό δείκτη αξιολόγησης από τον SSM, ανήλθε στο 15,5% τον περασμένο Δεκέμβριο, φτάνοντας σε επίπεδα συγκρίσιμα με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αυτή η σημαντική πρόοδος καταδεικνύει την επιτυχή προσπάθεια των τραπεζών να ανακάμψουν από την κρίση και να ενισχύσουν τη χρηματοπιστωτική τους σταθερότητα.

Ωστόσο, οι ελληνικές τράπεζες δεν επαναπαύονται στα επιτεύγματά τους. Αντίθετα, εντείνουν τις προσπάθειές τους για περαιτέρω ενίσχυση των κεφαλαίων τους, προχωρώντας σε τακτικές εκδόσεις ομολόγων. Αυτή η στρατηγική έχει ως στόχο όχι μόνο την τήρηση των αυστηρών κανονιστικών απαιτήσεων, αλλά και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την αύξηση των μερισμάτων που θα καταβάλλονται στους μετόχους.

Τράπεζα Πειραιώς

Η Τράπεζα Πειραιώς πραγματοποίησε με επιτυχία νέα έκδοση ομολόγου, συγκεντρώνοντας σημαντικό ενδιαφέρον από επενδυτές. Αυτή η κίνηση ενισχύει περαιτέρω τη χρηματοοικονομική της θέση και της επιτρέπει να υπερκαλύψει τους στόχους που έχει θέσει για τα επόμενα χρόνια.

Η τράπεζα, η οποία είχε ήδη επιτύχει τους στόχους της για ενίσχυση των κεφαλαίων της, προχώρησε σε αυτήν την έκδοση με σκοπό να βελτιώσει ακόμη περισσότερο τη θέση της στην αγορά. Το γεγονός ότι η έκδοση έγινε σε ευνοϊκούς όρους δείχνει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην τράπεζα.

Παράλληλα, η Πειραιώς ανακοίνωσε πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, δείχνοντας έτσι τη δέσμευσή της για την επιστροφή κερδών στους μετόχους.

Alpha Bank

Η Alpha Bank συνεχίζει να πρωταγωνιστεί στις διεθνείς αγορές, σημειώνοντας νέο ρεκόρ στην έκδοση ομολόγου Additional Tier 1 ύψους 300 εκατ. ευρώ. Το έντονο ενδιαφέρον των επενδυτών κατέστησε την έκδοση μια από τις πιο επιτυχημένες στην ιστορία των ελληνικών τραπεζών, καθώς οι προσφορές υπερκάλυψαν κατά σχεδόν 10 φορές το ζητούμενο ποσό. Η εξαιρετικά χαμηλή απόδοση του 7,5% καταδεικνύει την ισχυρή εμπιστοσύνη των αγορών στην τράπεζα και την επιτυχή σύγκλιση με τις ευρωπαϊκές ομοτάγες.

Ο Δείκτης FL CET1 της Alpha Bank ενισχύθηκε κατά 50 μ.β., σε 16,6%, και ο Συνολικός Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας σε 21,3%. Όσον αφορά τον δείκτη MREL, αυτός βρίσκεται πλέον στο 26,7%, ενώ η ολοκλήρωση της συμφωνίας με τη UniCredit θα τη βοηθήσει να πιάσει τον τελικό στόχο (28%) πολύ νωρίτερα από τις υπόλοιπες τράπεζες, καθώς εκτιμάται ότι η συνεισφορά στα κεφάλαια θα είναι 100 μονάδες βάσης.

Eurobank

Η Eurobank ξεκίνησε τη νέα χρονιά με μια ισχυρή χρηματοοικονομική κίνηση, εκδίδοντας ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης (subordinated Tier 2) ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ. Η έκδοση αυτή σημείωσε σημαντική επιτυχία, καθώς υπερκαλύφθηκε σχεδόν εξαπλάσια, αποσπώντας το ενδιαφέρον επενδυτών από όλο τον κόσμο.

Η μεγάλη ζήτηση επέτρεψε στην τράπεζα να μειώσει την απόδοση του ομολόγου κατά 0,50%, από 6,875% σε 6,375%, κάτι που αντικατοπτρίζει την ισχυρή εμπιστοσύνη των αγορών στην πιστοληπτική της ικανότητα. Συνολικά, η έκδοση συγκέντρωσε εντολές από 148 διαφορετικούς επενδυτές.

Στη συνέχεια, η Eurobank ενίσχυσε περαιτέρω τη θέση της στις αγορές ομολόγων, εκδίδοντας ένα senior preferred ομόλογο ύψους 650 εκατομμυρίων ευρώ. Λίγο αργότερα, η τράπεζα προχώρησε σε μια επιπλέον έκδοση, αυξάνοντας το συνολικό ποσό του senior preferred ομολόγου κατά 100 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία α’ εξαμήνου του 2024, η Eurobank διαθέτει ένα κεφαλαιακό “μαξιλάρι” 215 μονάδων βάσης ή 980 εκατ. ευρώ όσον αφορά τους στόχους MREL, με την τράπεζα να έχει καλύψει το 70% της απόστασης έως τον τελικό στόχο (27,9% τον Ιανουάριο του 2026). Η κεφαλαιακή της επάρκεια διατηρήθηκε σε ισχυρά επίπεδα, με τον δείκτη συνολικής επάρκειας (CAD) και τον δείκτη κοινών μετοχών CET1 να διαμορφώνονται pro-forma το α’ εξάμηνο του 22024 σε 19,3% και 16,2% αντίστοιχα, λαμβανομένης υπόψη της επίπτωσης από την ενοποίηση της Ελληνικής Τράπεζας και τη διανομή μερίσματος, ύψους 342 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται πως η Eurobank σχεδιάζει να μεγιστοποιήσει το προς διανομή μέρισμα στο 40% των κερδών το 2024.

Εθνική Τράπεζα

Η Εθνική Τράπεζα σημείωσε σημαντική επιτυχία στην έκδοση ομολόγου υψηλής εξασφάλισης ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ, ενισχύοντας περαιτέρω τους ήδη ισχυρούς κεφαλαιακούς της δείκτες. Η μεγάλη ζήτηση που σημειώθηκε για το ομόλογο υπογραμμίζει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην τράπεζα και τη σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ