Πού το πάει ο Αρ. Μυστακίδης με την ABBank;

Ποιο σχέδιο θα τρέξει μόλις επικυρωθεί η συμφωνία εξαγοράς της τράπεζας - Τι δείχνουν οι πρώτες κινήσεις του δισεκατομμυριούχου

Του ΜΙΧΑΛΗ ΚΟΣΜΕΤΑΤΟΥ

Από «βασιλιάς του χαλκού», «παίκτης» του real estate και από την επένδυση στην Πειραιώς, στη δική του τράπεζα! Ο Αριστοτέλης Μυστακίδης, ένας από τους λίγους Ελληνες billionaires, με περιουσία σήμερα 3,3 δισ. δολ., σύμφωνα με το «Forbes», δέκα συνολικά για το 2024, πέτυχε φέτος ένα από τα «deals της χρονιάς», με την απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού της Aegean Baltic Bank (ABBank), η οποία διέθετε την περίοδο της συμφωνίας ενεργητικό 1 δισ. ευρώ και εξειδικεύεται στη ναυτιλία.

mystakidis telisΗ συμφωνία προχώρησε, υπενθυμίζεται, με την εξαγορά των μεριδίων της τράπεζας από τον εφοπλιστή Γ. Κούστα και μέρους αυτού που κατείχε η οικογένεια Αφθονίδη. Το deal υπολογίζεται ότι «έκλεισε» την άνοιξη κοντά στα 140.000.000 ευρώ, αλλά μερικούς μήνες αργότερα αρχίζει μόλις να αποκαλύπτεται μέρος των νέων σχεδίων του ελληνικής καταγωγής δισεκατομμυριούχου για την είσοδό του στον χρηματοοικονομικό τομέα.

Πληροφορίες φέρουν, συγκεκριμένα, τον Ελληνα μεγιστάνα, κάτοικο Ελβετίας, κάτοχο παράλληλα και της βρετανικής υπηκοότητας, να σκοπεύει στην περαιτέρω επέκταση των δραστηριοτήτων της τράπεζάς του, πέρα από το core αντικείμενό της, τον ναυτιλιακό κλάδο (ναυτιλιακά δάνεια), προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Αλλωστε, η ABBank, στηρίζοντας έμπρακτα τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, όπως έχει ήδη ενημερώσει και μέσω της ιστοσελίδας της, συμμετέχει στα νέα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Μέσω της συμφωνίας της ABBank με την BSTDB παρέχονται πιστώσεις προς εταιρίες με εμπορικές σχέσεις με τις χώρες μέλη της BSTDB, αλλά και γενικότερα στις ελληνικές εταιρίες με εξαγωγικό χαρακτήρα.

Για τα ακριβή περιεχόμενα του business plan που εκπονεί ο Τέλης, όπως τον προσφωνούν οι φίλοι του, για την ABBank, η αγορά παραπέμπει στις ανακοινώσεις στις οποίες θα προβεί ο ίδιος προσεχώς…

Σε αυτή την περίπτωση πολλοί αναρωτιούνται πού θα… το πάει ο Αριστοτέλης Μυστακίδης με την ABBank;

Θα μπει «σφήνα» στις άλλες εγχώριες τράπεζες, σε καιρούς που η πλειονότητα των μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων παραμένει αποκομμένη από τη χρηματοδότηση; Μέχρι ποιο σημείο θα ανεβάσει τον πήχη, ακόμα και αν διατηρήσει τη στόχευση της ABBank στη ναυτιλία; Ποιες ευκαιρίες αναζητά στον χρηματοοικονομικό τομέα;

Σε ανύποπτη στιγμή ο ίδιος είχε πει, πάντως, ότι από τις πρώτες του κινήσεις θα είναι μια σημαντική ΑΜΚ, που θα επιτρέψει στην τράπεζα να αυξήσει τα δάνεια που θα μπορεί να δώσει, καθώς και η επέκταση των δραστηριοτήτων της για να γίνει διασπορά κινδύνου.

Οι διαρροές των ημερών αφήνουν αρκετά ενδεχόμενα ανοικτά, αλλά το μόνο βέβαιο είναι ότι ένας επιχειρηματίας τέτοιου βεληνεκούς δεν θα έδινε τα χρήματά του αν δεν ήξερε από πριν τι θέλει να κάνει, επενδύοντας σε ένα νέο ουσιαστικά τραπεζικό project. Εν αναμονή…

ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ

Το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της συναλλαγής μετά τη συμφωνία, η οποία προηγήθηκε, δίνει, θεωρητικά, πολλά περιθώρια εξελίξεων. Ο κ. Μυστακίδης έχει λάβει το fit & proper από τις αρχές (Τράπεζα της Ελλάδος και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) και περιμένει τις απαιτούμενες εγκρίσεις προκειμένου να περάσει οριστικά το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών μιας μικρής, είναι αλήθεια, τράπεζας στον έλεγχό του και να αρχίσει στη συνέχεια να υλοποιεί το πλάνο του γι’ αυτήν.
Οι διαδικασίες εκτιμάται ότι θα φτάσουν στο τέλος τους μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2025, ενώ στο πρώτο εννεάμηνο του 2024 η ABBank εμφάνισε αύξηση σε όλα της τα μεγέθη, με καθαρά κέρδη 21,4 εκατ. ευρώ, καταθέσεις 1 δισ. ευρώ (+9,3%) και καθαρή πιστωτική επέκταση 240 εκατ. ευρώ.

«ΓΕΜΑΤΟ» PORTFOLIO

To story του 62χρονου Ελληνοβρετανού κροίσου είναι λίγο πολύ γνωστό έπειτα από τόσες αναφορές στο πρόσωπό του στη… δωδεκαετία που ανήκει στους billionaires του πλανήτη.
Ο Αριστοτέλης Μυστακίδης εισήλθε στο «κλαμπ» των δισεκατομμυριούχων από το 2011 (λίστα «Forbes» 2012), όταν ο ελβετοβρετανικός «κολοσσός» των commodities της Glencore, στην οποία υπήρξε επί σειρά ετών επικεφαλής διοικητικά προτού παραιτηθεί το 2018 και νυν μέτοχός της με ποσοστό 3%, μπήκε στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ως η μεγαλύτερη εταιρία συναλλαγής εμπορευμάτων από πλευράς τζίρου.
Στην πορεία επένδυσε, μεταξύ άλλων, και στη ναυτιλία. Αν και ζει εκτός Ελλάδας τον περισσότερο χρόνο, ο Τέλης δεν κόβει ποτέ τον ομφάλιο λώρο που τον συνδέει με την πατρίδα και πραγματοποιεί σειρά επενδύσεων ελληνικού ενδιαφέροντος, πέρα από το ότι περνά συχνά τα καλοκαίρια του στην εξοχική έπαυλή του στο Πευκοχώρι της Χαλκιδικής.
Τη διετία 2020-2021 συμμετείχε μαζί με τον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο Τζον Πόλσον στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, όπου έχει ποσοστό. Το ελληνικό portfolio του είναι διαρκώς «γεμάτο» τα τελευταία χρόνια από assets σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στον κλάδο των ακινήτων, συμπεριλαμβανομένου ξενοδοχείου κοντά στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», από το μερίδιό του στην εταιρία διακράτησης και διαχείρισης ομολογιών Phoenix Vega Mezz Plc., την παρουσία στις ιχθυοκαλλιέργειες με την Philosofish κ.ά.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 22/11/2024)

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ