Σεισμός στα αποτελέσματα των τραπεζών από τις εξαγγελίες Μητσοτάκη

Οι τράπεζες κλήθηκαν να υπολογίσουν εκ νέου τις επιπτώσεις των μέτρων, με τις εκτιμήσεις να τοποθετούν το συνολικό κόστος στα 320 εκατομμύρια ευρώ

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τον τραπεζικό τομέα προκάλεσαν αναταράξεις στα οικονομικά επιτελεία των πιστωτικών ιδρυμάτων. Οι τράπεζες κλήθηκαν να υπολογίσουν εκ νέου τις επιπτώσεις των μέτρων, με τις εκτιμήσεις να τοποθετούν το συνολικό κόστος στα 320 εκατομμύρια ευρώ.

Έγκυρες τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι οι τράπεζες θα προβούν σε αναθεώρηση των business plans τους, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες παραμέτρους. Συγκεκριμένα, το μεγαλύτερο μέρος του κόστους αναμένεται να προκύψει από τη συνεισφορά των τραπεζών στον Φορέα Ακινήτων και στο πρόγραμμα «Γιαννάκου».

Το ζήτημα που απασχολεί τις τράπεζες είναι ο τρόπος κατανομής του κόστους αυτού στον χρόνο. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προβλέψεις είτε εντός του τρέχοντος έτους, είτε να κατανεμηθούν σε περισσότερα έτη, ανάλογα με το χρονοδιάγραμμα εκταμίευσης των ποσών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συνολικό κόστος των μέτρων αντιστοιχεί σε περίπου το 8% των κερδών των τραπεζών για το 2024. Ωστόσο, οι τράπεζες αναμένουν ότι το κόστος αυτό θα είναι προσωρινό, καθώς η συνεισφορά στον Φορέα Ακινήτων και στο πρόγραμμα «Γιαννάκου» δεν θα είναι μακροπρόθεσμη.

Οι τράπεζες είχαν προϋπολογίσει κέρδη άνω των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2024, ενώ τα εννιάμηνα αποτελέσματα ανέρχονται σε 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι νέες προβλέψεις ενδέχεται να επηρεάσουν τα φετινά κέρδη ή να αναβληθούν για το επόμενο έτος.

Επίκεντρο η πώληση ακινήτων – Τι αλλάζει με τις τακτοποιήσεις αυθαιρέτων

Οι ελληνικές τράπεζες φαίνεται να προσανατολίζονται ολοένα και περισσότερο στην πώληση των ακινήτων που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκιά τους. Αυτή η στρατηγική επιλογή έρχεται ως αποτέλεσμα της ανάγκης για αναζήτηση εναλλακτικών πηγών εσόδων, αλλά και της πίεσης που ασκεί ο SSM, ο εποπτικός μηχανισμός των τραπεζών.

Ένα κρίσιμο ζήτημα που θα καθορίσει τον ρυθμό των πωλήσεων ακινήτων είναι το θέμα των τακτοποιήσεων αυθαιρέτων. Οι τράπεζες πιέζουν για την άμεση δυνατότητα πώλησης ακινήτων χωρίς την προηγούμενη τακτοποίηση των αυθαιρέτων, μια εξέλιξη που θα επιταχύνει σημαντικά τις διαδικασίες.

Ανάλυση κόστους

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, οι συστημικές τράπεζες θα αναλάβουν τη χρηματοδότηση τόσο του Φορέα Ακινήτων όσο και του προγράμματος “Μαριέττα Γιαννάκου” με ποσό 100 εκατομμυρίων ευρώ το καθένα. Αυτή η απόφαση σημαίνει ότι οι τράπεζες θα πρέπει να διαθέσουν σημαντικά κεφάλαια για την υλοποίηση αυτών των δύο σημαντικών προγραμμάτων, τα οποία αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης και στην αναβάθμιση των σχολικών κτιρίων αντίστοιχα. Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη που αναμένεται να επηρεάσει τις τραπεζικές ισολογισμούς και τις στρατηγικές των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Εκατομμύρια ευρώ εξοικονόμηση για τους πολίτες από τις νέες ρυθμίσεις

Οι πρόσφατες κυβερνητικές αποφάσεις για τη μείωση των προμηθειών σε διάφορους λογαριασμούς (ΔΕΗ, ΟΤΕ, Δήμοι, ύδρευση κ.λπ.) καθώς και το πλαφόν στα εμβάσματα έως 5.000 ευρώ, αναμένεται να αποφέρουν σημαντική οικονομική ανακούφιση στους πολίτες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, το συνολικό ποσό που θα εξοικονομήσουν οι καταναλωτές από αυτές τις αλλαγές αγγίζει τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Η μηδενισμός των προμηθειών σε συγκεκριμένες υπηρεσίες, σε συνδυασμό με τον περιορισμό των χρεώσεων στα εμβάσματα, αναμένεται να μειώσει σημαντικά το οικονομικό βάρος που βαρύνει τα νοικοκυριά.

ΕΝΦΙΑ 20 εκατ. ευρώ

Στον ήδη υφιστάμενο φόρο θα προστεθεί και ο διπλασιασμός του ΕΝΦΙΑ, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό στα 40 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, για τα οικιστικά ακίνητα, η αύξηση αυτή αντιστοιχεί σε περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ.

Μια πρώτη εξειδίκευση των μέτρων από τον Άκη Σκέρτσο
Mία πρώτη εξειδίκευση των μέτρων επιχείρησε χθες ο κ. Άκης Σκέρτσος υπουργός επικρατείας στο Linkendin

Τα 10 μέτρα που ανακοίνωσε πριν λίγο ο Πρωθυπουργός για την προστασία των καταναλωτών, την ένταση του ανταγωνισμού στο τραπεζικό σύστημα και την αύξηση της προσφοράς ακινήτων είναι τα εξής:

1. Μηδενική χρέωση για πληρωμή λογαριασμών και οφειλών προς το δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ, εταιρίες ενέργειας, ύδρευσης, τηλεπικοινωνιών και ασφαλιστικές εταιρίες, μέσω ψηφιακών δικτύων (web-banking/ mobile-banking) (από 0,6 ευρώ που κοστίζει σήμερα στις περισσότερες περιπτώσεις).

2. Δραστική μείωση των προμηθειών μεταφοράς χρημάτων μεταξύ τραπεζών: Μέγιστο ύψος χρέωσης 0,5 ευρώ για αποστολή χρημάτων (εξερχόμενο έμβασμα) και 0,5 ευρώ για λήψη χρημάτων (εισερχόμενο έμβασμα), για ποσά έως 5.000 ευρώ ανά έμβασμα, για φυσικά πρόσωπα και ελεύθερους επαγγελματίες, μεταξύ τραπεζών.
Αφορά τόσο απλά εμβάσματα, όσο και άμεσες μεταφορές πίστωσης (SEPA). Αυτό αντιστοιχεί σε μείωση του κόστους για τις εν λόγω προμήθειες από 50% έως και 80% αναλόγως την τράπεζα και το είδος εμβάσματος (από 1 έως 2,5 ευρώ που κοστίζει σήμερα).

3. Μηδενική χρέωση για ανάληψη μετρητών από ΑΤM άλλης τράπεζας από αυτή που τηρείται ο λογαριασμός σε απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές όπου υπάρχει ΑΤΜ μόνο μίας τράπεζας. Επιπλέον πανελλαδικά, μηδενική χρέωση για ερώτηση υπολοίπου λογαριασμού ή καρτών σε ΑTM άλλων Τραπεζών (από περίπου 0,2 ευρώ που ισχύει σήμερα).

4. Μειωμένο κόστος συναλλαγών κατά 50% με κάρτες για αγορές μικρής λιανικής έως 20 ευρώ (από 10 ευρώ που θεσμοθετήθηκε πρόσφατα).

5. Μηδενική χρέωση για φόρτιση προπληρωμένων καρτών για ποσό φόρτισης έως 100 ευρώ (από περίπου 1 ευρώ που ισχύει σήμερα

6. Διευρύνεται η χρήση του IRIS με την καθιέρωση διακριτών ορίων ώστε να υπάρχει δυνατότητα για άμεσες και δωρεάν μεταφορές χρημάτων μεταξύ φυσικών προσώπων έως 500 ευρώ ημερησίως, πέραν των 500 ημερησίως για άμεσες πληρωμές σε ελεύθερους επαγγελματίες/ατομικές επιχειρήσεις.

7. Διπλασιασμός του ΕΝΦΙΑ για κενά οικιστικά ακίνητα που έχουν στην ιδιοκτησία τους οι τράπεζες και οι servicers, ώστε να διοχετευτούν στην αγορά.

8. Ενισχύεται ο ανταγωνισμός στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και η πρόσβαση σε δανεισμό, απαλείφοντας τους περιορισμούς στη χρηματοδότηση από τις Εταιρείες Παροχής Πιστώσεων.

9. Ενισχύεται η διαφάνεια και το πλαίσιο ενημέρωσης των πολιτών, οι οποίοι πλέον θα μπορούν να συγκρίνουν επιτόκια καταθέσεων και πιστώσεων, καθώς και χρεώσεις που συνδέονται με τους λογαριασμούς πληρωμών. Η πληροφόρηση αυτή θα είναι διαθέσιμη στον ιστοχώρο της ΤτΕ.

10. Εθελοντική Συνεισφορά των συστημικών τραπεζών: Οι συστημικές τράπεζες θα διαθέσουν ποσό 100 εκατ., ενισχύοντας τους διαθέσιμους πόρους του προγράμματος Μαριέττα Γιαννάκου για την ανακατασκευή ακόμη περισσότερων σχολείων.
Στόχος είναι η οικονομία να αναπτύσσεται δυναμικά και αυτή η ανάπτυξη να μοιράζεται δίκαια σε όλους τους πολίτες.

Τα παραπάνω μέτρα επίσης στόχο έχουν να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός μεταξύ των τραπεζών προς όφελος των πελατών τους. Τα μέτρα θα εξειδικεύσει περαιτέρω σήμερα από τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη.

- Διαφήμιση -
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

spot_img
spot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ