Η έγκριση που έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο σχέδιο αναδιάρθρωσης της Alpha Bank είναι credit positive, σύμφωνα με την Moody’s.
Όπως αναφέρει ο διεθνής οίκος, στις 9 Ιουλίου, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι ενέκρινε το σχέδιο αναδιάρθρωσης της τράπεζας, θεωρώντας ότι ευθυγραμμίζεται με τους ευρωπαϊκούς κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, και ότι η στήριξη που έλαβε η τράπεζα από το ελληνικό κράτος, μέσω του ΤΧΣ, περιόρισε τις επιπτώσεις στον ανταγωνισμό.
Η εξέλιξη αυτή είναι credit positive για την Alpha Bank, διότι δίνει τη δυνατότητα στην τράπεζα να προχωρήσει με την ανεμπόδιστη εφαρμογή του προγράμματος αναδιάρθρωσής της, το οποίο έχει ήδη βελτιώσει το πιστωτικό προφίλ της, σχολιάζει η Moody’s. Η έγκριση της Κομισιόν διασφαλίσει ότι η τράπεζα μπορεί να συνεχίσει να εκτελεί το σχέδιο αναδιάρθρωσής της χωρίς να χρειαστεί κάποια σημαντική προσαρμογή, συμπληρώνει.
Παράλληλα, σημειώνει ότι η Alpha Bank έχει κάνει σημαντικό πρόοδο σε ότι αφορά τον εξορθολογισμό του κόστους της, ενσωματώνοντας την Emporiki την οποία απέκτησε από την Credit Agricole, και υλοποιώντας συνέργιες.
Ο οίκος εκτιμά πως η πιθανή εφαρμογή προγράμματος εθελουσίας εξόδου μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους. Επιπλέον, αναμένει το πιστωτικό προφίλ της τράπεζας να ωφεληθεί από την μείωση των δραστηριοτήτων της Alpha στο εξωτερικό, ιδιαίτερα στα Βαλκάνια, όπου οι θυγατρικές της είτε είναι μικρές ή δεν είναι αυτοχρηματοδοτούμενες. Αναμένει η τράπεζα να διατηρήσει τις δραστηριότητές της στην Κύπρο και τη Ρουμανία.
Παρά τις σημαντικές προκλήσεις που θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν όλες οι ελληνικές τράπεζες σε ότι αφορά την ποιότητα των assets τους, η Moody’s προβλέπει πως τα μέτρα αναδιάρθρωσης της Alpha Bank θα στηρίξουν τα βασικά προ-προβλέψεων έσοδα και την βιωσιμότητα της Alpha, με την βοήθεια της σταδιακά βελτιούμενης ελληνικής οικονομίας. Οι παράγοντες αυτοί θα επιτρέψουν επίσης στην τράπεζα να επιστρέψει στο ΤΧΣ την κρατική βοήθεια που έχει λάβει, μέσω της αυξημένης συμμετοχής μετόχων του ιδιωτικού τομέα τα επόμενα δυο με τρία χρόνια.