Χρ. Μεγάλου (Πειραιώς): Αντί να αντιμετωπίζουμε το σημερινό μακροοικονομικό περιβάλλον ως απειλή, πρέπει να το δούμε ως ευκαιρία

Στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο του Ινστιτούτου Διεθνών Χρηματοοικονομικών (IIF) ο κ. Μεγάλου αναφέρθηκε στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, τη σημασία της ευρωπαϊκής σύγκλισης και τις στρατηγικές ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Χρήστος Μεγάλου, συμμετείχε ως ομιλητής στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο του Ινστιτούτου Διεθνών Χρηματοοικονομικών (IIF) 2025, που διεξήχθη στις 26-27 Μαρτίου στις Βρυξέλλες. Το συνέδριο συγκεντρώνει ετησίως κορυφαία στελέχη του τραπεζικού και επενδυτικού τομέα, εκπροσώπους θεσμικών οργανισμών και ανώτατους αξιωματούχους, αποτελώντας πλατφόρμα διαλόγου για τις οικονομικές προκλήσεις και προοπτικές της Ευρώπης.

Στο πλαίσιο της θεματικής συζήτησης “Views from the C-Suite: Matching Europe’s Economic Engines”, ο κ. Μεγάλου αναφέρθηκε στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, τη σημασία της ευρωπαϊκής σύγκλισης και τις στρατηγικές ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας. Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης υψηλόβαθμα στελέχη ευρωπαϊκών τραπεζών, υπό τον συντονισμό δημοσιογράφου του Le Grand Continent. Μεταξύ άλλων, ο κ. Μεγάλου επεσήμανε την ανάγκη για στοχευμένες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, ενώ αναφέρθηκε στις πρόσφατες αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας και τη θέση της Ευρώπης στις διεθνείς αγορές. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση:

(από αριστερά) Maria Tadeo, European Correspondent του Le Grand Continent, Jens Henriksson, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Swedbank, Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Πειραιώς και Cezary Stypułkowski, Διευθύνων Σύμβουλος της Bank Pekao

Ο κ. Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Πειραιώς, συμμετείχε ως ομιλητής στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο του Ινστιτούτου Διεθνών Χρηματοοικονομικών (IIF) 2025, που πραγματοποιήθηκε στις 26-27 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

Το Ευρωπαϊκό Συνέδριο του IIF συγκαταλέγεται μεταξύ των σημαντικότερων διεθνών ετήσιων διοργανώσεων στον χρηματοοικονομικό τομέα, συγκεντρώνοντας ηγετικά στελέχη του τραπεζικού και επενδυτικού κλάδου, εκπροσώπους θεσμικών φορέων και ανώτατους αξιωματούχους από ολόκληρο τον κόσμο.

Ο κ. Μεγάλου συμμετείχε στη θεματική συζήτηση με τίτλο: “Views from the C-Suite: Matching Europe’s Economic Engines”, όπου ανέδειξε τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, τη σημασία της ευρωπαϊκής σύγκλισης και τις προοπτικές για το μέλλον. Μαζί του στη συζήτηση συμμετείχαν ο Jens Henriksson, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Swedbank, και ο Cezary Stypułkowski, Διευθύνων Σύμβουλος της Bank Pekao, ενώ τον συντονισμό είχε η Maria Tadeo, European Correspondent του Le Grand Continent.

Τόνισε την ανάγκη για στρατηγική ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης, δηλώνοντας: «Το μεγάλο μάθημα είναι ότι οι χώρες πρέπει να διατηρούν την ανταγωνιστικότητά τους, με ευέλικτο εργατικό δυναμικό και στοχευμένη στήριξη στους τομείς όπου διαθέτουν σαφές και διατηρήσιμο συγκριτικό πλεονέκτημα. Πιστεύω ότι χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη – όχι περισσότερη γραφειοκρατία, αλλά συντονισμένες και ουσιαστικές ευρωπαϊκές απαντήσεις στις κοινές μας προκλήσεις.»

Αναφερόμενος στις αγορές, σημείωσε: «Παρότι η ανάκαμψη των ευρωπαϊκών αγορών μετοχών έχει ακόμη δρόμο μπροστά της, η Ευρώπη καθιερώνεται σταδιακά ως ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο, με αυξανόμενη εμπιστοσύνη και εισροές κεφαλαίων. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η μετοχή της Πειραιώς, η οποία έχει ενισχυθεί κατά 38% από τις αρχές του έτους, προσελκύοντας έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από τις Ηνωμένες Πολιτείες.»

Σχολιάζοντας τις πρόσφατες αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας, υπογράμμισε: «Η αναβάθμιση έχει τρεις βασικές πρακτικές επιπτώσεις. Πρώτον, ενισχύει την αντίληψη στις διεθνείς αγορές ότι η κρίση έχει ξεπεραστεί και η ελληνική οικονομία ακολουθεί σταθερή αναπτυξιακή πορεία. Δεύτερον, ανοίγει την πρόσβαση σε νέους, διεθνείς, μακροπρόθεσμους θεσμικούς επενδυτές για τη χώρα και τις επιχειρήσεις της. Και τρίτον, το χαμηλότερο κόστος δανεισμού για το Δημόσιο μεταφέρεται και στις τράπεζες, στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά, οδηγώντας σε πιο ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης και ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης. Πρόκειται για ένα καθοριστικό βήμα, αλλά δεν είναι το τέλος της διαδρομής – είναι η αρχή. Η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής σταθερότητας παραμένει κρίσιμη.»

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του ο κ. Μεγάλου, δήλωσε: «Αντί να αντιμετωπίζουμε το σημερινό μακροοικονομικό περιβάλλον ως απειλή, πρέπει να το δούμε ως ευκαιρία. Όπως η Ελλάδα βγήκε από την κρίση πιο ισχυρή και σταθερή, έτσι και η Ευρώπη μπορεί να χαράξει μια νέα πορεία. Μέσα από συντονισμένη και στοχευμένη ευρωπαϊκή δράση, μπορούμε να ανοίξουμε τον δρόμο για μια νέα εποχή προόδου, ανθεκτικότητας και ευρωπαϊκής υπεροχής.»

- Διαφήμιση -
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

spot_img
spot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ