Να ληφθούν υπόψη τα οφέλη από τις ανακεφαλοποιήσεις στα stress tests των ελληνικών τραπεζών θέλουν οι τραπεζίτες
Οι επίμονες προσπάθειες των ελληνικών τραπεζών φαίνεται πως άρχισαν να καρποφορούν, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μάλλον αλλάζει ρότα και οδηγείται, με μαθηματική ακρίβεια, στην αποδοχή της πρότασης περί συνεκτίμησης, στα stress tests, των κεφαλαιακών ωφελημάτων από την αναδιάρθρωσή τους.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τα πλεονεκτήματα από την αναδιάρθρωση θα γίνουν εν τέλει αποδεκτά ως mitigating measures, δηλαδή ως ενέργειες περιορισμού των κεφαλαιακών αναγκών, ωστόσο αυτό μέλλει να επισημοποιηθεί μόνον κατά την ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας.
Από την στιγμή μάλιστα που ο τραπεζικός κλάδος έχει ολοκληρώσει αυξήσεις κεφαλαίου ύψους 8,3 δισ. ευρώ, βελτιώνοντας σημαντικά τους κεφαλαιακούς δείκτες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ έχει λάβει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού για τα σχέδια αναδιάρθρωσης που έχουν σαφή και αξιοσημείωτα κεφαλαιακά οφέλη, στην ελληνική πλευρά δικαίως αναγνωρίζεται ότι προτάσσει ισχυρότατα επιχειρήματα.
Η DG Comp συντάσσεται με το αίτημα των τραπεζών να ληφθούν υπόψη τα κεφάλαια που προκύπτουν από τα σχέδια αναδιάρθρωσης. Είναι ενδεικτικό ότι η DG Comp παρέχει περιθώρια ευελιξίας στις ελληνικές τράπεζες να υλοποιήσουν τον σχεδιασμό, κρίνοντας ότι οι κινήσεις που περιγράφουν τα εν λόγω σχέδια διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα και την επιστροφή σε σταθερή και διατηρήσιμη κερδοφορία.
Έτσι δόθηκε χρόνος για την υλοποίηση των κινήσεων, ανάλογα με τις εξελίξεις στην Οικονομία, αλλά και την έκβαση των stress tests, αφού, εάν προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες, θα χρειαστεί πιθανώς η επιτάχυνση στην πραγματοποίηση των ενεργειών που περιλαμβάνουν πώληση μη τραπεζικών δραστηριοτήτων και περιορισμό της παρουσίας εκτός Ελλάδας.
Περισσότερο ευνοημένη η Alpha Bank
Ο βαθμός ευελιξίας διαφοροποιείται κατά περίπτωση, με βασικό κριτήριο το ύψος της κρατικής ενίσχυσης (όσο μικρότερη είναι η κρατική στήριξη τόσο μεγαλύτερες αποδεικνύονται οι ευχέρειες) αλλά και την έκθεση στο εξωτερικό -στοιχεία που ευνοούν την Alpha Bank περισσότερο από τις άλλες τράπεζες.
Όσον αφορά τα stress tests, κάποια «μέτωπα» παραμένουν ανοικτά και συζητούνται κατά τις επισκέψεις στελεχών των ελληνικών τραπεζών στην Φραγκφούρτη, οι οποίες έχουν πλέον τακτικό χαρακτήρα.
Το πορτογαλικό μοντέλο και η αξιοποίηση των warrants
Θέμα που προωθείται σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος και το Υπουργείο Οικονομικών είναι η υιοθέτηση του πορτογαλικού μοντέλου, όσον αφορά τον αναβαλλόμενο φόρο και την αναγνώρισή του στα εποπτικά κεφάλαια από την ΕΚΤ, με όφελος της τάξης των 2,5 με 3 δισ. ευρώ για τον εγχώριο κλάδο.
Μετά την ολοκλήρωση των stress tests, τίθεται πλέον το θέμα της ταχύτερης ιδιωτικοποίησης των ελληνικών τραπεζών, μέσω της αξιοποίησης των warrants. Το ζήτημα έχει τεθεί από πλευράς των τραπεζών που εκπονούν προτάσεις με αντικείμενο την επαναγορά και ακύρωση των warrants και την «απελευθέρωση» των μετοχών, ώστε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να προχωρήσει σε διάθεσή τους, και αναμένεται να επανεξεταστεί μετά τον έλεγχο της ΕΚΤ.
Όπως επισημαίνει η Alpha Bank, η οποία μάλιστα υφίσταται τη στρέβλωση να έχει λάβει τη μικρότερη κρατική ενίσχυση και ταυτόχρονα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να ελέγχει το μεγαλύτερο ποσοστό στο μετοχικό της κεφάλαιο, το επόμενο αναγκαίο βήμα είναι η περαιτέρω ενίσχυση της ανεξαρτησίας των ελληνικών τραπεζών με έγκαιρη αναβάθμιση του ιδιοκτησιακού τους ελέγχου από τον ιδιωτικό τομέα [βλ. σχετικά: Alpha Bank: Να περάσουν σε ιδιωτικά χέρια οι τράπεζες].
Στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, η τράπεζα επισημαίνει ότι περεταίρω ιδιωτικοποίηση των τραπεζών μπορεί τώρα να προωθηθεί έγκαιρα και προγραμματισμένα με εκμετάλλευση του ισχυρού επενδυτικού ενδιαφέροντος που ήδη εκδηλώνεται για τις ελληνικές τράπεζες και απεικονίζεται στην αξία των warrants των μετοχών τους, που είναι σήμερα στην κατοχή του ΤΧΣ.
Σημειώνει δε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα επιτρέψει στις τράπεζες να επικεντρώσουν περισσότερο την προσοχή τους στην κατεξοχήν τραπεζική τους δραστηριότητα και να υλοποιήσουν καλύτερα τα επιχειρηματικά τους σχέδια για την ενίσχυση της αποδοτικότητας και την αποτελεσματικότερη χρηματοδότηση της ελληνικής Οικονομίας.
Η ταχύτερη επανιδιωτικοποίηση θα συμβάλει στην επίσπευση της ανάκαμψης και ανάπτυξης της Οικονομίας, αλλά και στην αύξηση της απασχόλησης, ταυτόχρονα με τη μεγιστοποίηση της αξίας των συμμετοχών του ΤΧΣ στο τραπεζικό σύστημα, τονίζουν οι τραπεζίτες.