«Buy» για Alpha και Εθνικής – «Neutral» για Πειραιώς και Eurobank
Με θετικό μάτι βλέπουν οι ξένοι Οίκοι τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές λίγο μάλιστα πριν τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των stress tests.
BofA Merrill Lynch και Citi σήμερα να δίνουν «σήμα» αγοράς. Συγκεκριμένα η BofA Merrill Lynch αναβαθμίζει τις μετοχές των Alpha και Εθνικής σε «buy» και θέτει νέα τιμή στόχο τα 0,75 ευρώ και 2,90 ευρώ αντίστοιχα. Για τις Πειραιώς και Eurobank διατηρεί τη σύσταση «Neutral» με τιμή στόχο τα 1,52 ευρώ και 0,35 ευρώ αντίστοιχα.
Η ίδια μάλιστα προτείνει στους πελάτες της να επενδύσουν σε μετοχές με το μικρότερο ρίσκο αναφορικά με την ποιοτική αναθεώρηση του χαρτοφυλακίου – AQR – δείχνοντας προς την κατεύθυνση των Εθνικής και Alpha. Επιπρόσθετα οι δύο συγκεκριμένες μετοχές προτιμούνται απ’ τους αναλυτές της BofA για τους υψηλότερους εμπροσθοβαρείς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας με βάση τη «Βασιλεία ΙΙΙ» και την καλύτερη τάση στο σχηματισμό μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Σύμφωνα με την επενδυτική οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται με discount 13 – 14% έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών, αντικατοπτρίζοντας κυρίως το ρίσκο που ενέχουν.
«Αν και το ρίσκο γύρω απ’ το AQR αλλά και το πολιτικό ρίσκο μπορεί να επιμείνουν μεσοπρόθεσμα, συνεχίζουμε να πιστεύουμε στο μακροπρόθεσμο στόρι ανάκαμψης των αποδόσεων» σημειώνουν οι αναλυτές της BofA, οι οποίοι κρίνουν ως θετική εξέλιξη, αν και μικρού αντίκτυπου, τα προγράμματα LTRO και LSAP της ΕΚΤ.
Όπως σημειώνει μάλιστα η BofA το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται 0,8 – 0,9 φορές την εκτιμώμενη τιμή προς λογιστική αξία για το 2014 δείχνει ότι οι τιμές αποτιμούν τα κάτωθι σενάρια:
*Κεφαλαιακή αύξηση 6 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τους αναλυτές αυτές οι τιμές αποτιμούν νέα κεφαλαιακή αύξηση από 0,2 ως 3,1 δισ ευρώ ανά τράπεζα. Το μεγαλύτερο dilution αποτιμάται για την Εθνική, που σύμφωνα με την BofA, κάτι τέτοιο δεν είναι δίκαιο. Το μικρότερο για την Alpha.
*11,8 – 15,1% κόστος κεφαλαίου.
*10 – 10,8% μακροπρόθεσμη απόδοση ιδίων κεφαλαίων.
Η επενδυτική προειδοποιεί ότι το AQR εξακολουθεί να αποτελεί παράγοντας αβεβαιότητας ωστόσο η ίδια παραμένει στο βασικό σενάριο το οποίο είχε αναπτύξει και στο παρελθόν, ότι δηλαδή οι ελληνικές τράπεζες δεν θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια, αν και δεν μπορεί να αποκλείσει αυτή την πιθανότητα.