Ωστόσο αναγνωρίζει ότι παρουσιάζουν ιδιαίτερο επενδυτικό ενδιαφέρον
Νέες χαμηλότερες τιμές – στόχους θέτει για τις μετοχές των Εθνικής, Alpha και Πειραιώς, η Credit Suisse, όπως μεταδίδει το Reuters.
Για την Εθνική η νέα τιμή – στόχος τίθεται στα 2,90 ευρώ από 3,60 πριν, ενώ η σύσταση παραμένει outperform.
Σε ό,τι αφορά την Alpha, ο διεθνής οίκος θέτει τιμή-στόχο στα 0,70 ευρώ από 0,80 πριν, με σύσταση Neutral.
Για την Τράπεζα Πειραιώς, η Credit Suisse θέτει νέα τιμή στα 1,2 ευρώ, από 1,4 πριν. Η σύσταση παραμένει underperform.
Ακριβή χρηματοδότηση
Η αντικατάσταση της πολύ φθηνής χρηματοδότησης από την ΕΚΤ με χρεόγραφα και το γεγονός ότι οι τράπεζες καθίστανται ευάλωτες απέναντι στο ρίσκο να γίνουν ακατάλληλα τα εχέγγυα για τα συμβόλαια repos της ΕΚΤ αποτελούν, κατά την Credit Suisse, τα δύο βασικότερα ρίσκα στην χρηματοδότηση των τραπεζών.
Όπως σημειώνει, η αντικατάσταση της βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης μπορεί να αποβεί ακριβή: Επισημαίνει ότι είναι πιθανό η Alpha και η Πειραιώς να χάσουν το 40% των καθαρών κερδών τους από τα χαμηλότερα κόστη καταθέσεων μέσω της έκδοσης πιο κοστοβόρων χρεογράφων μέχρι το 2017.
Η Credit Suisse τονίζει ότι, ενώ οι τράπεζες μπορούν να βασιστούν στη χρηματοδότηση από την ΕΚΤ για μεγαλύτερο διάστημα από το αναμενόμενο, η ίδια θεωρεί ότι αυτή η προοπτική θα αποφέρει χαμηλότερα κέρδη. Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις της Εθνικής είναι 94% και η CS δεν θεωρεί ότι χρειάζεται να προχωρήσει στην έκδοση σημαντικού ύψους ομολόγων ώστε να μειώσει τη χρήση της βραχυπρόθεσμης διατραπεζικής χρηματοδότησης και με ον τρόπο αυτόν είναι πολύ λιγότερο εκτεθειμένη.
Από την άλλη, η Alpha θα είναι εκτεθειμένη αν η EKT αυστηροποιήσει τα κριτήρια επιλεξιμότητας των συμβολαίων repos. Η επενδυτική υπολογίζει ότι η τράπεζα θα έχει έλλειμμα 11 δισ. ευρώ στα επιλέξιμα εχέγγυα της ΕΚΤ αν αλλάξουν οι κανόνες και είναι επιλέξιμα μόνον τα ομόλογα του EFSF για τα repos της ΕΚΤ. Η Credit Susse πάντως σημειώνει πως θεωρεί απίθανη μια τέτοια αλλαγή στα κριτήρια επιλεξιμότητας της ΕΚΤ, ωστόσο επισημαίνει ότι το πολιτικό περιβάλλον είναι ρευστό και το ρίσκο δεν μπορεί να αγνοηθεί.
Καταλύτης ο πολιτικός παράγοντας
Ο πολιτικός παράγοντας είναι και ο πιο βασικός καταλύτης αυτή την περίοδο. “Δεν πιστεύουμε ότι η αγορά θα είναι άνετη, παρά μόνον μετά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο του 2015. Επιπρόσθετα, το AQR (ποιοτικός έλεγχος των χαρτοφυλακίων των τραπεζών) αποτελεί έναν πιο άμεσο καταλύτη για τις αγορές. Βλέπουμε μικρό περιθώριο για ράλι μετά τη δημοσιοποίησή του εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας”.