Οι προβλέψεις για τα δάνεια κρίνουν την πορεία των τραπεζών στην επόμενη χρονιά
Με προσεκτικά βήματα κινούνται πλέον οι εγχώριες τράπεζες, ιδίως οι τέσσερις συστημικές, καθώς προετοιμάζουν τις νέες προβλέψεις τους για το σύνολο του χαρτοφυλακίου τους των δανείων -επιχειρηματικών αλλά και στεγαστικών.
Και τούτο όχι μόνον προς συμμόρφωση σε ό,τι επιτάσσει η εποπτική τους Αρχή, αλλά επειδή και οι ίδιες επιθυμούν να θέσουν τα θεμέλια της κερδοφορίας τους για την επόμενη χρονιά (2015).
Εκτίναξη προβλέψεων από την Πειραιώς
Η Τράπεζα Πειραιώς αποφάσισε να επισπεύσει την προσαρμογή της στη νέα πραγματικότητα, που ανέδειξε η αξιολόγηση στοιχείων ενεργητικού από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σχηματίζοντας μόνο στο γ’ τρίμηνο νέες προβλέψεις ύψους 2,24 δισ. ευρώ.
Η εκτίναξη των προβλέψεων, την ώρα που ο συνέχισε να επιβραδύνει ο ρυθμός δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων, αποτελεί σύμφωνα με την Goldman Sachs κίνηση τακτικής, που έχει στόχο αφενός να βελτιώσει τα αποτελέσματα του 2015, αφετέρου να προσδώσει μεγαλύτερη λειτουργική ευελιξία για αναδιαρθρώσεις δανείων.
Οι νέες προβλέψεις του γ’ τριμήνου καλύπτουν το σύνολο της προσαρμογής (2,2 δισ. ευρώ) που έβγαλε η αξιολόγηση στοιχείων ενεργητικού από την ΕΚΤ ενώ ανεβάζουν τις συσσωρευμένες προβλέψεις στα 3,2 δισ. ευρώ, τρεις μήνες πριν το κλείσιμο της χρήσης.
Το δεύτερο ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από την κίνηση της Πειραιώς είναι η κατανομή των νέων προβλέψεων. Από τα 2,2 δισ. ευρώ τα 1,8 δισ. αφορούσαν προβλέψεις για εταιρικά δάνεια και τα 342 εκατ. ευρώ για στεγαστικά.
Πρόκειται σύμφωνα με αναλυτές για κίνηση «πιλότο» την οποία θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες, με διαφοροποιήσεις στα ποσά και τη κατανομή, κατά το τρέχον δ τρίμηνο της χρήσης.
Κυνηγώντας τη φορολογική έκπτωση
Η βιασύνη των τραπεζών εξηγείται από το νέο θεσμικό πλαίσιο για την μετατροπή των προσωρινών αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων σε οριστικές (tax credit).
Ο νόμος προβλέπει ότι οι τράπεζες μπορούν να μετατρέπουν σε οριστική απαίτηση αναβαλλόμενο φόρο που προκύπτει από προβλέψεις και διαγραφές δανείων έως την 31η Δεκεμβρίου 2014.
Χαρακτηριστικό είναι ότι από τις νέες προβλέψεις 2,2 δισ. ευρώ που σχημάτισε η Πειραιώς στο γ’ τρίμηνο προέκυψαν πρόσθετες αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις ύψους 638 εκατ. ευρώ.
Μέρος των πρόσθετων προβλέψεων αφορά σε τυπικά ενήμερα επιχειρηματικά δάνεια που κρίθηκαν όμως από την αξιολόγηση της ΕΚΤ προβληματικά. Οι τράπεζες θα σχηματίσουν άμεσα τις απαραίτητες ειδικές προβλέψεις, όχι όμως και τις γενικές που προκύπτουν από την προβολή των δειγματοληπτικών ευρημάτων στο σύνολο του υπολοίπου εταιρικών χορηγήσεων.
Η δειγματοληψία της ΕΚΤ
Η ΕΚΤ πήρε δειγματοληπτικά 7 χιλιάδες φακέλους επιχειρηματικών δανείων, τους οποίους εξέτασε με μείγμα στατικής και δυναμικής προβολής.
Όσες εταιρείες του δείγματος εμφάνιζαν στις 31/12/2013 καθαρό δανεισμό υψηλότερο από 6 φορές τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων της ίδιας χρήσης, θεωρήθηκαν αυτόματα μη αξιόχρεες και επομένως αποτιμήθηκε μόνο η αγοραία αξία των εξασφαλίσεων.
Στον αντίποδα, για τις εταιρείες του δείγματος, που είχαν ανεκτό δείκτη καθαρού δανεισμού προς EBITDA (κάτω από 6 φορές), εφαρμόστηκε το μοντέλο προεξόφλησης ταμειακών ροών. Και από αυτόν τον έλεγχο προέκυψαν εταιρείες που κρίνεται ότι δεν μπορούν με βάση τις μελλοντικές ταμειακές τους ροές να εξοφλήσουν το σύνολο του δανεισμού τους.
Γι’ αυτές τις δύο υποκατηγορίες εταιρικών δανείων, που κρίθηκαν προβληματικά παρ’ ότι τυπικώς ενήμερα, οι τράπεζες θα σχηματίσουν κατά το τρέχον τρίμηνο ειδικές προβλέψεις προκειμένου να μη χάσουν την φορολογική έκπτωση του 26% της ζημιάς.
Με βάση τα ευρήματα του ελέγχου ποιότητας ενεργητικού, η Alpha διαθέτει την καλύτερη επίδοση με 940 εκατ. ευρώ, ακολουθεί η Eurobank με 1,07 δισ. ευρώ και μετά οι Εθνική (1,8 δισ.) και η Πειραιώς (2,2 δισ.).