Αρνητικό outlook και για τις περισσότερες ευρωπαϊκές δίνει ο Moody’s
Νέες, χαμηλότερες τιμές-στόχους για τις ελληνικές τράπεζες δίνει η Keefe, Bruyette & Woods (KBW ) σε έκθεσή της για τον ευρωπαϊκό κλάδο.
Αναλυτικά, σύμφωνα με το Reuters ο οίκος κόβει την τιμή-στόχο για την Alpha Bank στο 0,55 ευρώ από 0,65 ευρώ ενώ διατηρεί σύσταση market perform.
Για την Εθνική Τράπεζα, η KBW μειώνει την τιμή-στόχο στα 2 ευρώ από 2,6 ευρώ ενώ διατηρεί σύσταση market perform.
Για την Τράπεζα Πειραιώς, ο οίκος μειώνει την τιμή – στόχο στο 1,1 ευρώ από 1,4 ευρώ ενώ διατηρεί τη σύσταση underperform.
Αρνητικό outlook για τις περισσότερες ευρωτράπεζες το 2015
Μπορεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα να βελτιώνεται στα περισσότερα ευρωπαϊκά τραπεζικά συστήματα, ωστόσο τα αυξανόμενα ρίσκα από το bail-in και η αδύναμη κερδοφορία δημιουργούν προκλήσεις, σύμφωνα με νέα έκθεση της Moody’s.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση του οίκου, ο νέος πανευρωπαϊκός κανονισμός επιβάλει υψηλότερα κεφαλαιακά επίπεδα, τα οποία μέσω του de-risking και της καλύτερης συσχέτισης ενεργητικού-παθητικού θα βελτιώσουν μακροπρόθεσμα τις επιδόσεις των τραπεζών. Όμως, οι αδύναμες μακροοικονομικές συνθήκες επιβαρύνουν τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, και οι χαμηλές κερδοφορίες υποδηλώνουν ότι ο τραπεζικός κλάδος της Ευρώπης παραμένει δομικά ευάλωτος.
Στο outlook του 2015 για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, o Moody’s αναφέρει συγκεκριμένα πως «οι αδύναμες μακροοικονομικές συνθήκες θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν τον τραπεζικό τομέα της Ευρώπης το 2015 και η χαμηλή γενικά κερδοφορία των τραπεζών υποδηλώνει πως ο τραπεζικός τομέας της Ευρώπης παραμένει δομικά ευάλωτος, κάτι που σημαίνει ότι ενδέχεται να δούμε τις τράπεζες να κάνουν περαιτέρω προσαρμογές στα κόστη τους και πιθανότατα αλλαγές στα επιχειρηματικά τους μοντέλα.
Το bottom line των τραπεζών λογικά θα επωφεληθεί από την μείωση του κόστους των προβλέψεων το 2015, όμως τα κόστη των νομικών υποθέσεων θα παραμείνουν υψηλά».
Επίσης, δεδομένης της επερχόμενης εφαρμογής του καθεστώτος bail-in, είναι πιθανό να αυξηθούν τα κόστη χρηματοδότησης. Μένει να φανεί αν οι τράπεζες θα μπορέσουν να μετακυλίσουν στους πελάτες τους το υψηλότερο κόστος του νέου καθεστώτος και ιδιαίτερα τα όποια κόστη του bail-in, σημειώνεται στην έκθεση.
«Αυτό που πιθανότατα θα δούμε σε όρους ποιότητας των assets είναι έναν διαχωρισμό μεταξύ των γενικά σταθερών συνθηκών για τις τράπεζες των χωρών του πυρήνα της ευρωζώνης -με αξιοσημείωτη εξαίρεση την χρηματοδότηση της ναυτιλίας από τις γερμανικές τράπεζες καθώς και τις ολλανδικές που επηρεάζονται από τα προβλήματα στους τομείς του real estate και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων- αλλά και μια άμβλυνση των πιέσεων στην ευρωπεριφέρεια».
«Στην περιφέρεια, ο σχηματισμός νέων προβληματικών δανείων έχει επιβραδυνθεί, όμως ο βαθμός στον οποίον θα δούμε να ‘πιάνει πάτο’ αυτή η τάση θα εξαρτηθεί από μια πιο βιώσιμη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών, οι οποίες παραμένουν δύσκολες».
O Moody’s αναφέρει επίσης πως η εξάρτηση των τραπεζών της περιφέρειας από την χρηματοδότηση της ΕΚΤ έχει μειωθεί σημαντικά. Η σταδιακή βελτίωση στο επενδυτικό κλίμα έναντι των τραπεζών της περιφέρειας έχει διευρύνει την πρόσβαση στις αγορές και για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ το κόστος χρηματοδότησης έχει μειωθεί. Όμως, καθώς η ανάκαμψη εξακολουθεί να είναι εύθραυστη, αυτές οι βελτιώσεις θα μπορούσαν να αλλάξουν ξαφνικά.
Σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές χώρες εκτός ευρωζώνης, οι τράπεζες της Βρετανίας επωφελούνται της οικονομικής ανάκαμψης και των συνετών ρυθμιστικών μέτρων, ενώ τα βελτιούμενα θεμελιώδη των τραπεζών τις προστατεύουν από τα ρίσκα στην αγορά ακινήτων.
Όμως, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αντιμετωπίζουν δυσκολίες από την οριστικοποίηση του βρετανικού καθεστώτος διάλυσης τραπεζών και bail-in.
Επιπλέον, τα χαμηλά επιτόκια και η οικονομική ανάπτυξη στηρίζουν τις επιδόσεις των τραπεζικών συστημάτων των σκανδιναβικών χωρών, αν και οι τράπεζες στους τομείς αυτούς είναι εκτεθειμένες στον κίνδυνο διόρθωσης των υψηλών τιμών κατοικιών, ιδιαίτερα στη Νορβηγία και τη Σουηδία, η οποία μπορεί να πιέσει τις τραπεζικές επιδόσεις.
Για τις οικονομίες και τα τραπεζικά συστήματα της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, η Moody’s κάνει λόγο για τάση ανάκαμψης, παρά τον κίνδυνο που ενέχουν οι σημαντικές εμπορικές σχέσεις τους με χώρες του πυρήνα της ΕΕ οι οποίες αντιμετωπίζουν ισχνές μακροοικονομικές συνθήκες.