Ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 16 Μαρτίου το διήμερο Banking Forum, που πραγματοποιήθηκε από το Ελληνικό Ινστιτούτο Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ΕΙΠ) της ΕΕΔΕ με θέμα: Πληροφορική και Τράπεζες: Η Καινοτομία ως παράγοντας μετασχηματισμού του επιχειρηματικού μοντέλου των τραπεζών – Διαπιστώσεις, Κατευθύνσεις, Προοπτικές».
Τα συμπεράσματα που προέκυψαν από το 16ο Banking Forum, συνοπτικά είναι τα εξής:
– Προβλέπεται μετασχηματισμός του επιχειρηματικού μοντέλου των τραπεζών που θα πρέπει να είναι πελατοκεντρικό. Τα επιχειρηματικά μοντέλα των τραπεζών πρέπει να μετασχηματιστούν από volume based models σε value based models.
– Οι τράπεζες, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κρίση, θα βελτιώσουν τη διαχείριση της πελατείας τους με σχεδιασμό προϊόντων και υπηρεσιών που θα καλύπτουν καλύτερα τις ανάγκες των πελατών.
– Η Βασιλεία ΙΙΙ θα έχει επιπτώσεις στο επιχειρηματικό μοντέλο των τραπεζών, καθώς προσδιορίζει νέες απαιτήσεις συμμόρφωσης σε θέματα ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας.
– Εκτός ελλαδικού χώρου οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν ισχυρή παρουσία η οποία προβλέπεται να επεκταθεί, καθώς οι οικονομίες των χωρών αυτών αρχίζουν να ανακάμπτουν και να περνούν σε φάση ανάπτυξης.
– Μετά από την τάση αυξανόμενης μόχλευσης η οικονομική συγκυρία οδηγεί στην απομόχλευση και στην καλύτερη ισορροπία μεταξύ καταθέσεων και χορηγήσεων.
– Οι τράπεζες επιδιώκουν περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους της πληροφορικής και βελτίωση της αποτελεσματικότητας, μέσα από την κεντροποίηση των συστημάτων, υπηρεσιών και εργασιών, την επαναδιαπραγμάτευση όρων συνεργασίας με τους προμηθευτές πληροφορικής των τραπεζών, τη μείωση της καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από τον εξοπλισμό πληροφορικής των τραπεζών.
– Στις τεχνολογικές προτεραιότητες που θέτουν οι Διευθύνσεις Πληροφορικής των τραπεζών, διαπιστώθηκε ότι σε υψηλό βαθμό προτεραιότητας βρίσκονται τα θέματα του IT management και των mobile technologies. Επίσης, καταγράφηκε η τάση, παρά κάποιους επιμέρους δισταγμούς, για υιοθέτηση της τεχνολογίας cloud computing.
– Οι τεχνολογίες βελτίωσης της ασφάλειας των συστημάτων βρίσκονται σε υψηλή προτεραιότητα, παρά το υψηλό επίπεδο στο οποίο έχουν φτάσει ήδη οι ελληνικές τράπεζες.
– Έχει επεκταθεί σημαντικά η εφαρμογή της τεχνολογίας EMV chip, που παρέχει βελτιωμένη ασφάλεια στις κάρτες συναλλαγών της πελατείας των τραπεζών.
– Οι ανέπαφες συναλλαγές για μικροπληρωμές αναμένεται να καταλάβουν σημαντικό χώρο των καθημερινών συναλλαγών.
– Η οικονομική κρίση θα επηρεάσει τις επενδύσεις στην πληροφορική των τραπεζών. Θα υπάρχει στασιμότητα επενδύσεων στα core banking συστήματα, ενώ θα αυξηθούν οι επενδύσεις σε συστήματα διαχείρισης κινδύνων και τεχνολογιών που θα μειώνουν το λειτουργικό κόστος.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε το panel των Ανωτάτων Στελεχών Πληροφορικής Τραπεζών όπου συζητήθηκαν τα θέματα περαιτέρω μείωσης του λειτουργικού κόστους της πληροφορικής και βελτίωσης της αποτελεσματικότητας μέσα από την κεντροποίηση εργασιών, την επαναδιαπραγμάτευση όρων συνεργασίας με τους προμηθευτές πληροφορικής των τραπεζών και τη μείωση της καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από τον εξοπλισμό πληροφορικής των τραπεζών.
Την εκδήλωση υποστήριξαν με τη χορηγία τους οι εταιρίες BPC Group Banking Technologies, Exodus SA, IMB Hellas SA, IntelliSolutions AE και Toptech SA, ενώ υποστηρικτές είναι οι Qualco και Randstad Hellas. Χορηγοί επικοινωνίας είναι η εφημερίδα Κέρδος, ο Εκδοτικός Οργανισμός Direction, η Επιλογή, το Χρήμα, το Reporter.gr, το Derivatives.gr, το Neo2.gr και το SBC TV.