Αναμένεται να ικανοποιιήσει το αίτημα των ελληνικών τραπεζών για επιπλέον στήριξη από τον ELA
Εντείνεται η αγωνία των τραπεζικών επιτελείων, καθώς οι χθεσινές εκοροές καταθέσεων υπερέβησαν τα 700 εκατ. ευρώ, ενώ οι σημερινές παραγγελίες «χτύπησαν κόκκινο» -παράγοντες που σαφώς επιτείνουν τις χρηματοδοτικές απαιτήσεις από τον Έκτακτο Μηχανισμό Παροχής Ρευστότητας (ELA) [βλ. σχετικά: Δεν βγαίνουν από τον ELA οι ελληνικές τράπεζες].
Σημαντικό ρόλο στην δημιουργία αυτού του κλίματος είχε βέβαια η αποτυχία των διαπραγματεύσεων στο Eurogroup, η οποία έσπειρε τον πανικό στους καταθέτες, ωθώντας τους στα γκισέ προς ανάληψη των μετρητών τους.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα ξένων ΜΜΕ, οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών ζήτησαν από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) να αιτηθεί, στη σημερινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), την παροχή περαιτέρω ρευστότητας μέσω του ELA.
Ως γνωστόν, η ΕΚΤ παρακολουθεί σε καθημερινή βάση τις εκροές από τις ελληνικές τράπεζες και, με βάση τις μετρήσεις αυτές, ελευθερώνει κεφάλαια από τον ELA.
«Εξετάζει σε ημερήσια βάση τη φωτογραφία της ημέρας. Έτσι πήρε εκτάκτως την απόφαση την προηγούμενη Πέμπτη, να ανοίξει κατά 5,5 δισ. ευρώ τον ELA. Αν χρειασθεί θα το πράξει και σήμερα. Εξάλλου οι εκροές δικαιολογούν μία τέτοια απόφαση. Η ΕΚΤ δρα προληπτικά», αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές.
«Κλειδί» ρευστότητας η επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές
Στο ερώτημα εάν σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε συνδυασμό με τις μαζικές εκροές καταθέσεων αποφασίσει να προβεί σε περιορισμό κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες,
Πάντως, οι επικρατέστερες εκτιμήσεις είναι ότι σήμερα η ΕΚΤ είναι δύσκολο να αποφασίσει έναν περιορισμό ροής κεφαλαίων προς τις ελληνικές τράπεζες, τουλάχιστον όσο δεν ολοκληρώνεται η συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους της.
Υπογραμμίζουν με νόημα ότι, εάν μέχρι σήμερα το βράδυ δεν υπάρξει συμφωνία των δύο πλευρών, είναι δύσκολο και παράτυπο η ΕΚΤ να βάλει πλαφόν στις αναλήψεις. «Θα περιμένει να εξαντληθούν τα χρονικά περιθώρια μέχρι την Παρασκευή. Μετά, ανάλογα με το αποτέλεσμα, τα πάντα είναι πιθανά.
Ωστόσο οι τραπεζίτες συνεχίζουν να στέλνουν μηνύματα προς την κυβέρνηση, τονίζοντας την ανάγκη συμβιβασμού, καθώς η παρατεταμένη αβεβαιότητα ωθεί τους καταθέτες στα γκισέ, εξέλιξη που κρύβει κινδύνους. «Ξεκινάμε από χαμηλή καταθετική βάση. Δεν είναι όπως το 2011, όταν οι καταθέσεις διαμορφώνονταν στα 220 δισ. ευρώ. Τώρα τρώμε από τους μυς, δεν υπάρχει λίπος», αναφέρουν.