Με υποβάθμιση «φλερτάρουν» οι ελληνικές τράπεζες
Η παράταση της ελληνικής διάσωσης δίνει στις τράπεζες κάποιο περιθώριο για ανάσα, την ώρα που τα ρίσκα ρευστότητας παραμένουν σε υψηλό επίπεδο, αναφέρει η Moody’s.
Όπως σημειώνει, μεταξύ των τραπεζών που επηρεάζονται είναι οι Εθνική Τράπεζα (η σύσταση Caa2 αναθεωρείται προς υποβάθμιση), Τράπεζα Πειραιώς (Caa2 η σύσταση Caa2 αναθεωρείται προς υποβάθμιση), Alpha Bank (η σύσταση Caa2 αναθεωρείται προς υποβάθμιση), Eurobank Ergasias (η σύσταση Caa3 αναθεωρείται προς υποβάθμιση) and Attica Bank (η σύσταση Caa3 αναθεωρείται προς υποβάθμιση).
Η έγκριση των μεταρρυθμίσεων έρχεται μετά τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου μεταξύ της Ελλάδας και του Eurogroup, που προβλέπει παράταση του προγράμματος στήριξης μέχρι το τέλος Ιουνίου, υπό την προϋπόθεση ότι οι επίσημοι πιστωτές (Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ) θα συμφωνήσουν μέχρι το τέλος Απριλίου τις λεπτομέρειες των μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα. Μια νέα συμφωνία θα πρέπει να υπάρξει μέχρι το τέλος Ιουνίου ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να ανταποκριθεί στις χρηματοδοτικές της ανάγκες.
Η τετράμηνη παράταση σημαίνει πως η ΕΚΤ πιθανώς θα συνεχίσει να παρέχει χρηματοδότηση από το ευρωσύστημα στις ελληνικές τράπεζες, είτε άμεσα ή με έγκριση του ELA μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος. Ο ELA είναι κρίσιμης σημασίας ώστε να μην καταρρεύσουν οι ελληνικές τράπεζες, διότι συνεχίζουν να βιώνουν σημαντικές εκροές καταθέσεων τους τελευταίους τρεις μήνες. Για τον λόγο αυτό, η ΕΚΤ ενέκρινε στις 18 Φεβρουαρίου την αύξηση του ορίου του ELA για τις ελληνικές τράπεζες στα 68,3 δισ. ευρώ, από 65 δισ. ευρώ.
Οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα στο σύστημα βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 ετών, καθώς η εμπιστοσύνη των καταθετών έχει επιδεινωθεί σημαντικά από τις αρχές Δεκεμβρίου του 2014 λόγω του εκτιμώμενου ρίσκου για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
Η Moody’s εκτιμά πως η έγκριση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων θα καθησυχάσει κάπως τις ανησυχίες των καταθετών αναφορικά με μια πιθανή επιβολή ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων. Η άμεση χρηματοδότηση που παρέχεται στις ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ, εξαρτάται από το αν η Ελλάδα θα παραμείνει σε πρόγραμμα στήριξης.
Η απόφαση της Τρίτης θα μπορούσε να οδηγήσει την ΕΚΤ να επανεξετάσει την απόφαση της 4ης Φεβρουαρίου, με την οποία σταμάτησε να αποδέχεται ως collateral ελληνικά κρατικά ομόλογα και εγγυήσεις από ελληνικές τράπεζες. αυτό θα δώσει τη δυνατότητα περίπου 50 δισ. ευρώ να επιστρέψουν στην χαμηλότερου κόστους χρηματοδότηση της ΕΚΤ έναντι του ELA, που κοστίζει περίπου 150 μ.β. περισσότερο, μειώνοντας το κόστος χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών.
Ωστόσο, τα ρίσκα χρηματοδότησης και ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες θα παραμείνουν έντονα, ενώ η επιστροφή των καταθέσεων που χάθηκαν τους περασμένους τρεις μήνες, πολύ δύσκολα θα αποκατασταθεί τους επόμενους 12-18 μήνες, ακόμα και αν υπάρξει νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας πριν τον Ιούνιο.
Ως αποτέλεσμα, οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την χρηματοδότηση του ευρωσυστήματος, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από αυτό που ανέμεναν, κάτι που αποτελεί έναν αρνητικό «οδηγό» για την πιστοληπτική αξιολόγησή τους.
Η Moody’s εκτιμά επίσης πως οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να αναθεωρήσουν τις προβλέψεις τους για το 2015, αφοί οι επιδόσεις στους θα επηρεαστούν αρνητικά από την διατάραξη της ελληνικής οικονομίας και τη σημαντική μείωση της επενδυτικής δραστηριότητας από τον περασμένο Δεκέμβριο.