Θετικοί για τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου της Εθνικής Τράπεζας εμφανίζονται οι αναλυτές, εκφράζουν όμως και την ανησυχία τους για τις μακροοικονομικές εξελίξεις.
Η UBS σε έκθεσή της με ημερομηνία 24 Μαρτίου προχώρησε σε μείωση της τιμής στόχου στα 8,8 από τα 10,4 διατηρώντας τη σύσταση “buy”.
Ο οίκος, παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζει πως τα μεγέθη της Εθνικής ήταν μεγαλύτερα των εκτιμήσεων, προχωρά στη μείωση της τιμής λόγω των εκτιμήσεών της για χαμηλότερους όγκους και αύξηση των επισφαλών δανείων.
Την «ουδέτερη» στάση της διατηρεί η Goldman Sachs, ενώ στην έκθεσή της με ημερομηνία 23 Μαρτίου αποδίδει τα ισχυρά αποτελέσματα της Εθνικής Τράπεζας στα ισχυρά έσοδα από συναλλακτικές δραστηριότητες.
Όπως επισημαίνει ο οίκος, με δεδομένο τον κίνδυνο του κρατικού χρέους που αντιμετωπίζει η τράπεζα, δεν αναμένεται παρά πολύ μικρό περιθώριο ανόδου της μετοχής.
Σε γενικές γραμμές αντίστοιχα με τις προσδοκίες της χαρακτηρίζει η Alpha Finance τα αποτελέσματα της Εθνικής Τράπεζας. Όπως επισημαίνει η χρηματιστηριακή, με την εξαίρεση της θετικής έκπληξης που σημειώθηκε σε επίπεδο εσόδων από συναλλαγές, τα μεγέθη της Εθνικής επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις της για τις τάσεις σε ό,τι αφορά τον ισολογισμό, την επιβράδυνση της ανάπτυξης των εσόδων από τόκους, τις αδύναμες αμοιβές, τον περιορισμό του κόστους και την αύξηση των προβλέψεων.
Επιπλέον αυτών ο κίνδυνος από το κρατικό χρέος επισημαίνεται ως «υψηλός» κάτι το οποίο αποτελεί βάρος για την προοπτική επένδυσης στη μετοχή της Εθνικής.