Σκόπελος η αναχρηματοδότηση των “περιφερειακών” τραπεζών

Μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, οι ευρωπαϊκές τράπεζες πρέπει να αντλήσουν 1,6 τρισ. ευρώ, έτσι ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις χρηματοδοτικές τους ανάγκες, ενω μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια αυτό το ποσό αγγίξει τα 2,3 τρισ. ευρώ συνολικά. Σύμφωνα με την Deutsche Βank, αυτά τα ποσά είναι τεράστια και κάνουν αναγκαία την πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων.

 

Ο βασικός κίνδυνος λοιπόν, σύμφωνα με τον οίκο, είναι το κλείσιμο των αγορών κεφαλαίων όπως ακριβώς συνέβη τον φετινό Μάιο, λόγω συστημικών θεμάτων. Σίγουρα υπάρχει και η διαδικασία απομόχλευσης, κι έτσι κάποιες τράπεζες δεν χρειάζεται να αναχρηματοδοτήσουν ολόκληρα τα ποσά τους, ωστόσο οι κανόνες της Βασιλείας ορίζουν πως οι τράπεζες θα πρέπει να είναι κεφαλαιακά επαρκείς, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε σοκ στην αγορά.

 

Έτσι, η DΒ εκτιμά ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτών των αναγκών σε κεφάλαια θα πρέπει -ούτως ή άλλως- να γίνει μέσω άντλησης νέων κεφαλαίων από την αγορά.

 

Όπως επισημαίνει, οι τράπεζες εκτός της ευρωπαϊκής περιφέρειας, όπως οι μεγάλες γερμανικές, ελβετικές, γαλλικές, ολλανδικές και βρετανικές, που είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες, δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα, ωστόσο οι τράπεζες της περιφέρειας θα έχουν σημαντικά προβλήματα αναχρηματοδότησης.

 

Όπως υπογραμμίζει, μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στις πέντε τράπεζες του Νότου, που πάνω από το 80% του συνολικού τους χρέους ωριμάζει μέσα στα επόμενα τρία χρόνια κι έτσι έχουν τεράστια ανάγκη άντλησης νέων κεφαλαίων. Αυτές είναι οι ελληνικές Eurobank ( 87%) και Πειραιώς ( 91%), η ιταλική Cassa Depositi & Prestiti ( 84% ), η ισπανική Bankinter ( 86% ) και η ιρλανδική Αnglo Irish ( 84%).

 

Όπως τονίζεται, οι τράπεζες της περιφέρειας, γενικότερα, έχουν να αντιμετωπίσουν τα επόμενα τρία χρόνια 700 δισ. ευρώ χρέους που ωριμάζει, που είναι σημαντικό ποσοστό του συνόλου των 16 τρισ. ευρώ που αφορά το σύνολο των ευρωπαϊκών τραπεζών. Σε αυτά τα 700 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος καταλαμβάνουν οι ισπανικές και οι ιταλικές τράπεζες.

 

Σύμφωνα με την DB, όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό του χρέους που λήγει έως το 2013 σε σχέση με συνολικό χρέος, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος αλλά και το στρες της εν λόγω τράπεζας στο επόμενο διάστημα.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ