Την προοπτική μετάθεσης για αργότερα του στρες τεστ των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων εξετάζει πολύ σοβαρά η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) τις τελευταίες ώρες. Καλά ενημερωμένες πηγές υποστηρίζουν ότι στο μέγαρο της οδού Πανεπιστημίου δείχνουν να πείθονται ότι το timing δεν είναι το καλύτερο δυνατό.
Με δύο τράπεζες (Πειραιώς και Μαρφίν) να έχουν ανακοινώσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για τον επόμενο μήνα και μια (Αγροτική) να μην γνωρίζει ποια ακριβώς θα είναι η επόμενη μέρα της, το περιβάλλον μέσα στο οποίο καλείται να λειτουργήσει η ΤτΕ δεν είναι το καλύτερο δυνατό.
Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, ο διοικητής του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της χώρας γνωρίζει ότι και το γεγονός ότι οι εγχώριες τράπεζες πέρασαν πρόσφατα ένα αντίστοιχο ευρωπαϊκό τεστ (ως γνωστόν, «κόπηκε» μόνο η ΑΤΕ) δεν τον διασφαλίζει από τη στιγμή μάλιστα που το ίδιο τεστ πέρασαν και οι ιρλανδικές τράπεζες. Αυτές, δηλαδή, που λίγο καιρό μετά οδήγησαν την κυβέρνηση της χώρας τους να καταφύγει στις «υπηρεσίες» του μηχανισμού διάσωσης των οικονομιών της Ευρωζώνης και να δανεισθεί με τους γνωστούς επαχθείς όρους το ποσό των 85 δις ευρώ.
Οι τελευταίες πληροφορίες από την ΤτΕ αναφέρουν, λοιπόν, ότι το στρες τεστ, τελικώς, θα γίνει, αλλά με μια μικρή καθυστέρηση. Το πιθανότερο είναι ότι «πάει» για τα τέλη Ιανουαρίου, με αρχές Φεβρουαρίου, όταν υπολογίζεται ότι όλοι θα είναι έτοιμοι να μπουν στην κρισάρα των ελεγκτικών αρχών. Έως τότε, πάντως, πολύ νερό θα έχει κυλήσει στο αυλάκι των τραπεζικών εξελίξεων, καθώς όλα τα αρμόδια επιτελεία έχουν καταστρώσει τα σχέδια τους, τα οποία, ανά περίπτωση, έχουν ως εξής:
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Από την οδό Αιόλου διαψεύδεται με κάθε ευκαιρία και σε κάθε τόνο η προοπτική της οποιασδήποτε στρατηγικής συμμαχίας την Citibank. «Το γεγονός ότι ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης συνέφαγε με διοικητικά στελέχη της αμερικανικής τράπεζας στη Νέα Υόρκη, κατά τη διάρκεια του τελευταίου του ταξιδιού εκεί, δεν λέει τίποτα ιδιαίτερο. Για την ιστορία, ο ίδιος έφαγε και με στελέχη άλλων τριών αμερικανικών τραπεζών. Δεν τίθεται κανένα απολύτως θέμα για συνεργασία με καμία από αυτές, όπως και με την Citi», ξεκαθαρίζεται. Για την ιστορία, επίσης, θα πρέπει να αναφερθεί ότι το βασικό αντικείμενο συζήτησης, κατά τη διάρκεια εκείνου του γεύματος, ήταν η εκδήλωση ενδιαφέροντος, από πλευράς αμερικανών, να συμμετέχουν σε όσο το δυνατόν περισσότερες κρατικές δουλειές βγουν επί ελληνικού εδάφους, από εδώ και στο εξής. Ήδη έχουν πάρει αρκετές, αλλά θέλουν κι άλλες. Η Citibank κάνει μεγάλη προσπάθεια να βγει παντελώς από το κρατικό πρόγραμμα στήριξης και οποιοδήποτε project, σε οποιαδήποτε χώρα, μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά ωφέλιμο. Άλλωστε τα σχέδια τους στην Ελλάδα, σε επίπεδο καθαρά τραπεζικών εργασιών, μάλλον προς συρρίκνωση οδεύουν, παρά προς διεύρυνση, αν κρίνει κανείς κι από τις πρόσφατες ανακοινώσεις που έκαναν για κλείσιμο πολλών από τα καταστήματα τους στη χώρα μας. Κατά συνέπεια, για την Εθνική, τέτοιο θέμα, δεν υφίσταται. Αντιθέτως, υφίσταται θέμα πώλησης του 20% της τουρκικής θυγατρικής της Finansbank απ όπου προσδοκά να βγάλει περί το 1 δις ευρώ. Από αυτά, τα 500 εκατ θα επιτρέψουν – στο πλαίσιο της απόσβεσης της επένδυσης – στην Ελλάδα, ενώ τα υπόλοιπα θα επενδυθούν στην Τουρκία.
EUROBANK
Αυτή η περίοδος για την τράπεζα του ομίλου Λάτση συνάδει με το γενικότερο περιβάλλον. Κατά το μάλλον ή ήττον το ίδιο ισχύει άλλωστε και για τους υπόλοιπους βασικούς παίκτες της αγοράς. Η πρόσφατη εμπλοκή της με την Επιθεώρηση Εργασίας (σχετικό δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας το περασμένο Σάββατο), για το θέμα των υπερωριών των εργαζομένων της – με αφορμή έναν έλεγχο που έγινε την Παρασκευή – είναι ένα γεγονός. Όπως γεγονός μάλλον αποτελεί ότι η Eurobanκ, μολονότι θα το ήθελε, δεν προχωρά σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, γιατί φέρεται να έχει ανάψει απαγορευτικό ο βασικός της μέτοχος κ. Σπύρος Λάτσης. Το μάνατζμεντ της τράπεζας, όμως, δείχνει αρκούντως αποφασισμένο να αντιμετωπίσει όλες τις αντιξοότητες και να βρει λύσεις. Ήδη για την ενίσχυση της ρευστότητας της, έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες για να αντλήσει περί τα 800 εκατ ευρώ, από την πώληση του πολωνικού της δικτύου. Κατά πάσα πιθανότητα, αγοραστής του θα είναι η ιταλική Indesa. Παράλληλα, φρόντισε να ανοίξει έγκαιρα γραμμές ρέπος από το εξωτερικό, που θα της εξασφαλίσουν επίσης καλή ρευστότητα, ενώ δεν αποκλείεται – αν χρειασθεί – να ρευστοποιηθεί κι ένα ακόμα κομμάτι της εκτός συνόρων παρουσίας της τράπεζας.
ALPHA BANΚ
Η τράπεζα του κ.Γιάννη Κωστόπουλου, προφανώς, είχε προβλέψει τι επέρχονταν και πριν από έναν χρόνο είχε κάνει μια μεγάλη αύξηση κεφαλαίου. Στην πορεία, η ιδέα αποδείχθηκε θαυματουργή, αφού της κάλυψε τα όποια κενά και δεν χρειάστηκε να τρέχει τώρα, μέσα στην καταιγίδα, για να βρει λεφτά. Βεβαίως, η διάρκεια της κρίσης είναι τέτοια, που αργά ή γρήγορα και η Alpha θα πρέπει να αντιμετωπίσει το ίδιο θέμα. Προς το παρόν, όμως, δηλώνει αμέτοχη των εξελίξεων. Οι συζητήσεις του κ. Κωστόπουλου με τον κ. Λάτση, για μια πιθανή στρατηγική συνεργασία των τραπεζών τους, πάγωσαν, αλλά θα ήταν λάθος να τις αντιμετωπίσει κανείς ως «τελειωμένη ιστορία». Γιατί όπως ξαφνικά ξεκίνησαν και ξαφνικά ανεστάλησαν, κάπως έτσι, ξαφνικά και πάλι, θα αρχίσουν και πάλι από εκεί όπου διακόπηκαν. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν όσοι είναι σε θέση να γνωρίζουν τον τρόπο λειτουργίας του «πατριάρχη» της Alpha Bank κ. Γιάννη Κωστόπουλου. Η επόμενη μέρα της τράπεζας του τον απασχολεί έντονα, αλλά έχει διαμηνύσει όπου δει ότι αυτό δεν συνεπάγεται ότι θα προχωρήσει και σε βεβιασμένες κινήσεις. Αν κρίνει κανείς, πάντως, από την κατ αρχήν συμφωνία που είχε κάνει με τον κ.Λάτση, για να παραμείνει εκτελεστικός πρόεδρος της νέας τράπεζας, που θα προέκυπτε από τη συγχώνευση, με τον κ. Νίκο Νανόπουλο εκτελεστικό διευθύνοντα σύμβουλο, αντιλαμβάνεται κανείς ότι ο κ. Κωστόπουλος θα πρωταγωνιστεί στην τραπεζική σκηνή για αρκετό καιρό ακόμα. Η διαρροή του συγκεκριμένου διοικητικού σχήματος, πάντως, λέγεται ότι έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια στα ηγετικά κλιμάκια της Eurobank, για εύλογους λόγους.
ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΏΣ
Το πιθανότερο είναι ότι αν o Μιχάλης Σάλλας γνώριζε από πριν τις κυβερνητικές «απειλές» για πρόωρες εθνικές εκλογές, που χάλασαν το καλό κλίμα των αρχών Οκτωβρίου, όταν ανακοίνωνε την αύξηση κεφαλαίου της, θα άφηνε τις εξελίξεις να δρομολογηθούν αργότερα. Ο κ. Παπανδρέου, όμως, πρώτα «πυροβόλησε» και μετά σκέφτηκε και το μάνατζμεντ της Πειραιώς καλείται τώρα να διαχειριστεί το γεγονός. Στο μέγαρο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, ωστόσο, δεν χάνουν το κουράγιο τους και δηλώνουν ιδιαιτέρως αισιόδοξοι για την έκβαση του εγχειρήματος. Το οποίο θα λάβει χώρα εντός του Ιανουαρίου. Οπότε, συντόμως, θα γνωρίζουμε όλοι την κατάληξη του καθώς και τους όρους υπό τους οποίους θα συντελεσθεί. Στο μεταξύ, από τη διοίκηση της τράπεζας εξακολουθούν να διαψεύδουν τα περί επικείμενης προσέγγισης με τη Μαρφίν. «Συζητήσεις έγιναν, αλλά μέχρι εκεί» είναι η επίσημη γραμμή. Πολλοί πάντως ήταν εκείνοι που έσπευσαν να ερμηνεύσουν το πρόσφατο πρόγραμμα εργασιακής αποχής, διάρκειας τριών ετών, που ανακοίνωσε η τράπεζα προς όποιον από το προσωπικό της θέλει να το αξιοποιήσει, ως ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Στην πραγματικότητα, όμως, δεν «κολλάει» και τόσο. Περισσότερο δείχνει να εντάσσεται σε μια προσπάθεια μείωσης του λειτουργικού κόστους του ομίλου, παρά σε οτιδήποτε άλλο.
ΜΑΡΦΙΝ
Η επιστροφή των Αράβων του Ντουμπάι, εν προκειμένω, συνιστά μια πραγματικότητα. Οι άνθρωποι της DIG, οι οποίοι είχαν εξαφανισθεί για ικανό διάστημα, όχι απλώς ξανά έδωσαν σημεία ζωής, αλλά δήλωσαν έτοιμοι να συμμετάσχουν και στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας. Η οποία, όπως και στην περίπτωση της Πειραιώς, έχει δρομολογηθεί για τις αρχές του επόμενου έτους. Από το επιτελείο του κ. Βγενόπουλου παραδέχονται επίσης ότι κάποιες συζητήσεις με την Πειραιώς, για το ενδεχόμενο μιας στρατηγικής συμμαχίας, έγιναν, αλλά μέχρις εκεί. Παρ όλα αυτά, σε πιο χαμηλά διοικητικά επίπεδα, το ίδιο ενδεχόμενο θεωρείται εξαιρετικά πιθανό, βάσει των μηνυμάτων που λαμβάνονται και των – κάποιων – κινήσεων που γίνονται…
Οι εξελίξεις στην Αγροτική Τράπεζα αναμένεται να είναι ραγδαίες τις επόμενες μέρες. Η τρόικα δεν φαίνεται να πείθεται από το σχέδιο εξυγίανσης που έχει εισηγηθεί ο διοικητής Θόδωρος Πανταλάκης για τη δημιουργία μιας ισχυρής Αγροτικής μέσω συγχώνευσης με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, το ΤΤ και την Τράπεζα Αττικής.
Αντίθετα, το υπουργείο Οικονομικών δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από την τρόικα για δραματική συρρίκνωση της ΑΤΕ με άμεση πώληση όλων των θυγατρικών της, ακόμα και αυτών που είναι κερδοφόρες, ρευστοποίηση των περιουσιακών της στοιχείων αλλά και για το κλείσιμο καταστημάτων της και τον περιορισμό των δραστηριοτήτων της. Ούτε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΤΕ με τη συμμετοχή του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων φαίνεται ότι μπορεί να αλλάξει τη γνώμη της τρόικας.
Η πίεση των δανειστών μας για άμεση πώληση των θυγατρικών της Αγροτικής δεν ξάφνιασε τον Θόδωρο Πανταλάκη, τον εξόργισε όμως, πέρα από την απόρριψη του σχεδίου εξυγίανσης και η «διαταγή» της τρόικας να πουληθούν και οι κερδοφόρες θυγατρικές, όπως η Δωδώνη. Τα πράγματα όμως δεν είναι απλά στην γαλακτοβιομηχανία που ελέγχει η ΑΤΕ.
Το πρόβλημα ακούει στο όνομα «Ζω-Δω», θυγατρική της Δωδώνης, που «βάζει μέσα» την μητρική, καθώς ακόμα και οι παραγωγοί πρώτης ύλης της «Δωδώνης» αγοράζουν από αλλού, φθηνότερα ζωοτροφές. Κι ενώ για την «Ζω-Δω» δεν φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον για την Δωδώνη τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οι πληροφορίες θέλουν να ενδιαφέρονται για την ηπειρωτική γαλακτοβιομηχανία η ΔΕΛΤΑ του ομίλου MIG, η Όλυμπος των αδελφών Σαράντη, η γαλλική Danone, αλλά και οι συνεταιρισμοί των παραγωγών του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ηπείρου, που ζητούν να περάσει σ’ αυτούς η Δωδώνη.
Το μεγάλο «αγκάθι» για την Αγροτική Τράπεζα, που θέλει εδώ και καιρό να ξεφορτωθεί και ο ίδιος ο Θόδωρος Πανταλάκης (όχι μόνο η τρόικα) είναι η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, η οποία μπορεί να μείωσε τις ζημιές της στα 27,13 εκατ. ευρώ στη χρήση 2009 – 2010, παραμένει όμως «βαρίδι». Ο πρόεδρός της Χρ. Γερούκης μπορεί να διαρρηγνύει τα ιμάτιά του ότι η ΕΒΖ δεν πωλείται, αλλά λογάριαζε χωρίς την… τρόικα. Το δυσάρεστο είναι ότι η αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για την ΕΒΖ, που έκαναν στελέχη της ΑΤΕ δεν είχε αποτέλεσμα, καθώς το ενδιαφέρον πολλών ήταν για την βιοαιθανόλη, το πρόγραμμα της οποίας εγκατέλειψε η βιομηχανία.
Η τύχη χαμογέλασε στην ΑΤΕ, όσον αφορά στη ζημιογόνα ΣΕΚΑΠ, την οποία προσπαθούσε εδώ και ένα χρόνο περίπου να πουλήσει, παρά τις τοπικές αντιδράσεις. Η πρόταση για εξαγορά του 51% της ΣΕΚΑΠ από έναν από τους μεγαλύτερους καπνοβιομήχανους της Τουρκίας, τον Turker Kilic, τον οποίο οι πληροφορίες θέλουν να έχει έρθει σε συμφωνία με τον πρόεδρο της ΣΕΚΑΠ Δ. Πράτσο, απαλλάσσει από το άγχος τον Θ. Πανταλάκη, ενώ ταυτόχρονα δίνει ελπίδες για ανάκαμψη της ελληνικής καπνοβιομηχανίας.
Το πρόσφατο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο της Αγροτικής, το 9,9% της Αττικής Οδού, που αποκτήθηκε από την ΑΤΤΙΚΑΤ για να καλυφθούν τα χρέη της κατασκευαστικής, βγαίνει κι αυτό στο «σφυρί» με… εντολές της τρόικας. Στην αναζήτηση αγοραστή δεν θα έχει ιδιαίτερο πρόβλημα η ΑΤΕ, καθώς ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδιαφέρονται οι τρεις μεγάλοι των κατασκευών Ελλάκτωρ του Γιώργου Μπόμπολα, J&P Άβαξ του Δάκη Ιωάννου και ΓΕΚ Τέρνα του Γιώργου Περιστέρη. Η μοναδική δυσκολία για την Αγροτική είναι ότι θα υποστεί τα παζάρια των κατασκευαστών για την τιμή, καθώς μπορεί να αγοράστηκε έναντι 113 εκατ. ευρώ, ωστόσο η μείωση των διελεύσεων από την Αττική Οδό, όπως λένε στελέχη των εταιριών, μειώνει και την αξία του ποσοστού που κατέχει η ΑΤΕ.
Μπορεί το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο να σέρνει για πολύ καιρό τώρα τον τίτλο της «πολύφερνης νύφης», αλλά ό πρόεδρός του Κλέων Παπαδόπουλος θέλει να μείνει στο… ράφι και να ακολουθήσει μια αυτόνομη πορεία. Το θέλει όμως και η κυβέρνηση αυτό; Δύσκολο να καταλάβει κανείς τις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου, όταν τη μία ημέρα ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου αφήνει να διαρρέουν τα περί τριπλής συγχώνευσης ΑΤΕ, ΤΤ και Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και την επόμενη μέρα διαψεύδει το σχέδιο αυτό ο υφυπουργός Φίλιππος Σαχινίδης.
Πάντως ο Κλέων Παπαδόπουλος, εκτός από τις φήμες που κάθε λίγο και λιγάκι διαρρέουν για το μέλλον του ΤΤ, τώρα βρίσκεται μπροστά σε ένα πρόβλημα που πρέπει άμεσα να λύσει, για να μη βρεθεί στα… νύχια της τρόικας, από τα οποία μέχρι τώρα έχει γλιτώσει, λόγω επιτυχών stress tests. Το πρόβλημα είναι το πρόσφατο απόκτημά της, η T Bank, η οποία θα πρέπει να προχωρήσει σε νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, καθώς ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας υποχώρησε κάτω του 10% και ο βασικός δείκτης κάτω του 6,5%. Σ’ αυτό το σημείο έφτασε γιατί, παρά την αύξηση κεφαλαίου στις αρχές της χρονιάς, το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων υποχώρησαν στα 93,1 εκατ. ευρώ από 140,4 εκατ. ευρώ τον περασμένο Μάρτιο.
Αυτό σημαίνει ότι η T Bank αποτελεί «βαρίδι» για το ΤΤ, το οποίο με το 32,9% αποτελεί τον μεγαλύτερο μέτοχο της πρώην Aspis Bank. Παρ’ όλα αυτά ο Κλέων Παπαδόπουλος, όπου σταθεί κι όπου βρεθεί επισημαίνει ότι στο ΤΤ δεν υπάρχει σχέδιο αποχώρησης από την T Bank. Αντίθετα μάλιστα διαβεβαίωσε τη Διοίκηση της T Bank ότι θα στηρίξει την προσπάθεια για ενίσχυση της κεφαλαιακής της επάρκειας.
Το ποσό της αύξησης δεν έχει γίνει γνωστό, λέγεται ότι θα ξεπεράσει τα 30 εκατ. ευρώ. Το ερώτημα είναι αν θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από το Τ.Τ. ή θα υπάρξει και είσοδος νέου επενδυτή. Ενδιαφέρον όμως από την Εθνική Τράπεζα ή από την Eurobank που είναι μέτοχοι του ΤΤ, δεν φαίνεται να υπάρχει, αλλά ούτε η T Bank είναι ιδιαίτερα ελκυστική, αυτή τουλάχιστον τη στιγμή.
Πάντως, αυτό φαίνεται να βολεύει τον Κλέωνα Παπαδόπουλο, που μπορεί να καλύψει την αύξηση του κεφαλαίου, και να προχωρήσει στην μετεξέλιξη της T Bank σε επενδυτική τράπεζα.