Ισχυροποιείται, ο ρόλος των επιτρόπων του Δημοσίου στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών, με δικαίωμα «veto»σε στρατηγικής σημασίας αποφάσεις, σε μία προσπάθεια η κυβέρνηση να έχει προνομιακό ρόλο στις κρίσιμες αλλαγές που αναμένεται να πραγματοποιηθούν στο προσεχές διάστημα, στον τραπεζικό κλάδο
Η κίνηση αυτή της κυβέρνησης, που θα εκδηλωθεί με νόμο, δείχνει να εξηγεί εκ των υστέρων την άνοδο των τόνων από κυβερνητικά στελέχη εναντίον των τραπεζών, με επίκεντρο της ρητορικής τους την μη επαρκή χρηματοδότηση της οικονομίας, παρά τις κρατικές ενισχύσεις.
Πρόκειται ωστόσο για εξέλιξη που- εφόσον τελικά επιδιωχθεί η υλοποίηση της -εκτιμάται ότι θα προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από την πλευρά των τραπεζιτών. Μεγάλο ερώτημα επίσης είναι και η αντίδραση που θα έχουν οι αγορές σε ένα τέτοιο εγχείρημα έμμεσου ελέγχου των τραπεζικών εξελίξεων.
Κι αυτό καθώς επί της ουσίας θα αλλοιώσει την αυτόνομη λειτουργία τους και θα δημιουργήσει «θηλιά» στη λήψη αποφάσεων, ακόμη και σε θέματα που προκαθορίζουν το μέλλον τους, με «όπλο» τις προνομιούχες μετοχές με τις οποίες έχουν ενισχυθεί κεφαλαιακά.