Έντονη η σεναριολογία των τελευταίων ημερών, με ποικίλες αναφορές σε παρασκήνιο, ενόψει της τελικής ευθείας στην οποία έχουν πλέον εισέλθει οι τέσσερις συστημικές τράπεζες.
Οι τραπεζίτες προσδοκούν στην μεγιστοποίηση του ποσοστού συμμετοχής των ιδιωτών, χωρίς προηγουμένως να σημειωθεί dilution στις ήδη υφιστάμενες μετοχές -κάτι που θα αποθάρρυνε την ανταπόκριση των επενδυτών στις αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων που θα ακολουθήσουν.
Εν τω μεταξύ, ανησυχίες έχει σκορπίσει σε ιδιώτες και θεσμικούς ο προτεινόμενος από την ΕΚΤ διαχωρισμός στην μέθοδο κάλυψης των ενδεχόμενων κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών.
Όσον αφορά στην Eurobank, ο βασικός μέτοχος Wilbur Ross και ο πρόεδρος της τράπεζας Ν. Καραμούζης έχουν ταχθεί υπέρ ενός σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης με συνδυασμό κινήτρων για τους επενδυτές.
Εγγύηση επιτυχίας η πολιτική σταθερότητα
«Κλειδί» για την ομαλή υλοποίηση της ανακεφαλαιοποίησης, της οποίας στόχος είναι να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2015, αποτελεί η πολιτική σταθερότητα και ο σχηματισμός κυβέρνησης άμεσα, μετά τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου, προκειμένου να επανέλθει η ομαλότητα, με οδηγό το νέο τραπεζικό πακέτο των 25 δισ. ευρώ.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, η τυχόν αδυναμία ή έστω καθυστέρηση στον σχηματισμό κυβέρνησης θα μπορούσε να δυναμιτίσει το ελληνικό πρόγραμμα, επειδή η χώρα θα δεν ήταν σε θέση να εφαρμόσει άμεσα τα συμφωνηθέντα με τους δανειστές. Η Ελλάδα δεν έχει αυτά τα περιθώρια, ιδίως στο ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Σύμφωνα με τον Michael Michaelides της Royal Bank of Scotland, ένας φιλοευρωπαϊκός συνασπισμός με την Νέα Δημοκρατία ή τον ΣΥΡΙΖΑ επικεφαλής θα ήταν η πλέον θετική έκβαση της αναμέτρησης, καθώς αυτό θα καθόριζε την θέλησή της για την εφαρμογή του μνημονίου.
Ο Αλέξης Τσίπρας, αποκλείοντας κάθε σενάριο μετεκλογικής συνεργασίας με την ΝΔ, δείχνει αποφασισμένος να συνεργαστεί ξανά με τους ΑΝΕΛ, αφήνοντας ωστόσο ανοικτό το ενδεχόμενο συνεργασίας και με το ΠΑΣΟΚ ή Το Ποτάμι.
Το δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρει πως μία κυβέρνηση υπό την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, «αλλά χωρίς τη στήριξη του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ», δεν θα αποτελούσε,σύμφωνα με τον Michaelides, αίσια έκβαση, διότι σε μια τέτοια περίπτωση η εφαρμογή της διάσωσης «θα εξαρτηθεί από την υποστήριξη από τους Ανεξάρτητους Έλληνες με πολύ μικρή πλειοψηφία».
Υπ΄αυτήν την έννοια, σύμφωνα πάντα με το Bloomberg, ο Αλέξης Τσίπρας δεν αποτελεί την πιο ενδεδειγμένη λύση αυτήν την στιγμή -κάτι στο οποίο συμφωνεί και ο αναλυτής της Nomura International Λευτέρης Φαρμάκης, ο οποίος θεωρεί πως το καλύτερο θα ήταν η δημιουργία ενός κυβερνητικού σχήματος με την ΝΔ στην πρωτοκαθεδρία.
Σύμφωνα με Έλληνα αξιωματούχο από την ελληνική ομάδα διάσωσης, το γεγονός πως πέντε κόμματα, περιλαμβανομένου του ΣΥΡΙΖΑ, είναι αφοσιωμένα στο πρόγραμμα, είναι ένας λόγος αισιοδοξίας. Ωστόσο, η έλλειψη τεχνογνωσίας και πίστης κάποιων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στις μεταρρυθμίσεις μπορούν να περιπλέξουν την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου.
Στη χειρότερη περίπτωση, αναφέρει το Bloomberg, οι εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου μπορεί να οδηγήσουν σε ένα τόσο κατακερματισμένο Κοινοβούλιο, που ο σχηματισμός κυβέρνησης θα απιτούσε την σύμπραξη τεσσάρων κομμάτων. Σε διαφορετική περίπτωση, ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να στραφεί προς την Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, εξασφαλιζοντας την σιωπηρή συμπόρευσή του.
Ακόμη χειρότερα, θα χρειαστεί να λάβουν πόστα η Χρυσή Αυγή και άλλα αντευρωπαϊκά κόμματα, σύμφωνα με τον κ. Φαρμάκη -κάτι που και ο ίδιος θεωρεί απίθανο να συμβεί.
Εν αναμονή των stress tests
Τράπεζες και ΤτΕ βρίσκονται εν αναμονή της ολοκλήρωσης των stress tests τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του Οκτωβρίου.
Άλλωστε τα αποτελέσματα των stress tests, από τα οποία θα προκύψουν και οι κεφαλαιακές ανάγκες των Eθνική, Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς, θα καθορίσουν και τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την ανακεφαλαιοποίησή τους.
Κίνητρα
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το οριστικό μοντέλο για τις ΑΜΚ θα προσφέρει κίνητρα στους μετόχους όχι μόνο να διατηρήσουν αλλά και να αυξήσουν τις θέσεις που έλαβαν κατά την προηγούμενη αντίστοιχη διαδικασία.
Σημαντικό ρόλο παίζουν βεβαίως και οι παραδοχές για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, καθώς και το μείζον ζήτημα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που αποτελούν «αγκάθι» για τους ισολογισμούς των τραπεζών.
Τα τρία βασικά σενάρια
Το πρώτο και θετικό σενάριο προβλέπει διαχειρίσιμες ανάγκες ύψους έως 10 δισ. ευρώ, το οποίο είναι δυνατόν να καλυφθεί μέσω πώλησης περιουσιακών στοιχείων, εξοικονόμηση κόστους και συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών σε νέες αυξήσεις κεφαλαίου.
Το δεύτερο και πιθανότερο σενάριο προβλέπει κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 10-15 δισ. ευρώ, με φόντο τις επιπτώσεις στην οικονομία από τα capital controls.
Σε αυτή την περίπτωση οι ανάγκες αναμένεται να υπάρξει και κρατική στήριξη, διάθεση νέων τίλων στον ESM και συμμετοχή ιδιωτών.
Η ανησυχία σε αυτή την περίπτωση έγκειται στο γεγονός ότι εάν υπάρξει απευθείας διάθεση στον μηχανισμό ESM, θα υπάρξουν απαιτήσεις για μικρότερα και πιο ευέλικτα τραπεζικά σχήματα.
Το τρίτο και πλέον αρνητικό σενάριο τοποθετεί τις κεφαλαιακές ανάγκες στα 20 – 25 δισ. ευρώ, κάτι που θα απαιτήσει επιθετικές κινήσεις για την εξυγίανση των τραπεζών, με το σενάριο του bail in για μετόχους, ομολογιούχους και καταθέτες να βρίσκεται στο τραπέζι.