Για το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΑΤΕbank μίλησε η Moody΄s, χαρακτηρίζοντάς το πιστωτικά θετικό.
Ο συνδυασμός άντλησης κεφαλαίων, πώλησης περιουσιακών στοιχείων και μείωσης του κόστους θα βελτιώσει σημαντικά την κεφαλαιοποίηση, την αποτελεσματικότητα και τους δείκτες κερδοφορίας της τράπεζας, αναφέρει ο οίκος.
Σύμφωνα με τον οίκο, το σχέδιο έχει δύο μαξιλάρια. Το πρώτο είναι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου έως 1,26 δισ. ευρώ και το δεύτερο είναι η αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων μέσω μέτρων απομόχλευσης ισολογισμού, μείωσης του κόστους, οργανωτικών και επιχειρησιακών βελτιώσεων.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει το 77% της τράπεζας και η συνεισφορά της στην ΑΜΚ θα ανέλθει περίπου σε 970 εκατ. ευρώ. Ωστόσο η τράπεζα ανακοίνωσε πως τα 675 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τη μετατροπή των προνομιούχων μετοχών του δημοσίου σε κοινές μετοχές με αποτέλεσμα η καθαρή συνεισφορά του δημοσίου να υπολογίζεται σε 295 εκατ. ευρώ.
Ο οίκος αναφέρει πως δεν θα εκπλαγεί εάν οι άλλοι μέτοχοι της τράπεζας δεν ασκήσουν τα δικαιώματά τους και η ελληνική κυβέρνηση αυξήσει τη συμμετοχή της.
Επίσης σημειώνει, επικαλούμενος το ΔΝΤ, πως η ελληνική κυβέρνηση έχει εκφράσει την πρόθεσή της να ικανοποιήσει τον κύριο όγκο των κεφαλαιακών αναγκών της τράπεζας βασιζόμενη στα αποθεματικά του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.
Επιπλέον ο οίκος σημειώνει πως τα νέα κεφάλαια θα αυξήσουν το δείκτη κεφαλαιοποίησης Tier 1 σε 11,2% από 6,3% το Δεκέμβριο και το δείκτη συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας σε 12,% από 7,4%, επίπεδα τα οποία θεωρεί αρκετά υψηλά ώστε να απορροφήσουν επιπρόσθετα προβλήματα στο χαρτοφυλάκιο δανείων και για να περάσει τον επόμενο γύρο stress tests.
Ωστόσο, τονίζει ο οίκος, η ΑΤΕbank έχει έκθεση σε κρατικά ομόλογα ύψους 4,6 δισ. ευρώ, η οποία μεταφράζεται σε pro forma Tier 1 άνω του 300%. Σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους με haircut 10%, που δεν συμπεριλαμβάνει όμως στο βασικό του σενάριο, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας θα μειωθεί περίπου κατά 3,6%.