Ο κυβερνήτης της Αποθεματικής Τράπεζας (Reserve Bank of Australia) προειδοποίησε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να είναι προσεκτική με τις μεταρρυθμίσεις που ανήγγειλε για τον τραπεζιτικό τομέα, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να μην έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα προς την κατεύθυνση του ανταγωνισμού.
Πιο συγκεκριμένα, ο κυβερνήτης Γκλεν Στίβενς υποστήριξε ότι ο ανταγωνισμός που υπάρχει σήμερα μεταξύ των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών στην παροχή στεγαστικών δανείων είναι μεγαλύτερος, απ’ ό,τι ήταν πριν 15 χρόνια.
Μιλώντας στην εξεταστική επιτροπή της Γερουσίας, που ερευνά την υφιστάμενη ανταγωνιστικότητα, είπε ακόμα ότι οι αγόρασες σπιτιών έχουν σήμερα περισσότερες επιλογές να συνάψουν στεγαστικό δάνειο με καλύτερους όρους απ’ ότι είχαν την δεκαετία του 1990.
Ο κυβερνήτης της Αποθεματικής είπε ακόμα ότι οι τράπεζες βρίσκονται σήμερα κάτω από μεγαλύτερη ανταγωνιστική πίεση, προσθέτοντας παράλληλα ότι το υψηλό κόστος δανεισμού κεφαλαίων από τις αγορές θα δημιουργήσει προβλήματα στους μικρότερους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.
Ο κ. Στίβεν τέλος δεν συμμερίστηκε την άποψη της κυβέρνησης ότι η δημιουργία και άλλων στεγαστικών οργανισμών θα βοηθήσει τον ανταγωνισμό, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι προσεκτική στα μέτρα που παίρνει για την τόνωση του ανταγωνισμού γιατί μπορεί να συμβεί και εδώ ότι συνέβη στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, και είχε ως συνέπεια την κατάρρευση της κτηματομεσιτικής αγοράς.
Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο πρώην κυβερνήτης της Αποθεματικής Μπέρνι Φρέιζερ, ο οποίος τόνισε ότι ναι μεν υπάρχουν λιγότερες τράπεζες σήμερα, αλλά κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί, ότι υπάρχει λιγότερος ανταγωνισμός με τις τέσσερις τράπεζες, απ’ ό,τι θα υπήρχε αν ήταν πέντε ή έξι.
Οι τραπεζίτες ισχυρίζονται επίσης ότι η δημόσια παρέμβαση στον στεγαστικό τομέα, δεν βοηθά απαραίτητα τον ανταγωνισμό και έφεραν ως παράδειγμα την περίπτωση των Ηνωμένων Πολιτειών.
Στο μεταξύ αναφερόμενος στο θέμα του ανταγωνισμού ο διευθυντής National Australia Bank, απαντώντας σε ερώτηση της εξεταστικής επιτροπής της Γερουσίας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια πάνω από το ποσοστό που ανακοινώνει η Αποθεματική Τράπεζα, λόγου του κόστους εξασφάλισης κεφαλαίων και γενικότερα το κόστος δανεισμού.