Στο επόμενο διήμερο το πρώτο «μπρα ντε φερ» για τον προσδιορισμό των αναγκαίων για την ανακεφαλαιοποίηση ποσών
Κρίσιμο διήμερο για τον τραπεζικό κλάδο, ενόψει των επαφών που θα έχουν, στην Φρανκφούρτη, εκπρόσωποι των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών με στελέχη του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM – Single Supervisory Mechanism)
Στις συναντήσεις αυτές αναμένεται να πραγματοποιηθεί το πρώτο «μπρα ντε φερ» μεταξύ των δύο πλευρών, για τον προσδιορισμό των ποσών που θα απαιτηθούν για την επικείμενη νέα ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού μας συστήματος.
Η ευρωπαϊκή Αρχή θα παρουσιάσει την πρώτη εικόνα από τα ευρήματα της αξιολόγησης ποιότητας ενεργητικού (Asset Quality Review – AQR) που έχει ολοκληρωθεί. Από την πλευρά της, η ελληνική πλευρά θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου της χρήσης του τρέχοντος έτους.
Η ολοκλήρωση των συζητήσεων θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να διαμορφώσει σαφή εικόνα για το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών του βασικού σεναρίου που θα υιοθετηθεί για τις ασκήσεις αντοχής (stress tests) που διενεργούνται.
Το ποσό που θα προκύψει θα πρέπει να καλυφθεί από τον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να αποφευχθεί το «πέρασμα» των τραπεζών στον πλήρη έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
Σύμφωνα με διαρροές από τον ξένο Τύπο, η ΕΚΤ ανεβάζει τον ελάχιστο πήχη για τους δείκτες Core Tier 1 στο 9,5%, στο βασικό σενάριο της δοκιμασίας, και στο 8% στο ακραίο, έναντι 8% και 5,5% στα stresh tests της περυσινής χρονιάς.
Οι τραπεζίτες θα παρουσιάσουν στον SSM στοιχεία για τον περιορισμό του κεφαλαιακού ελλείματος που θα προκύψει, κυρίως μέσω της προς τα πάνω αναπροσαρμογής των εκτιμήσεων για τα οργανικά κέρδη της ερχόμενης τριετίας.
Επιπλέον, εξετάζεται η συμμετοχή στην ανακεφαλαιοποίηση κάποιων από τους πιστωτές των τραπεζών, όπως για παράδειγμα οι κάτοχοι junior ομολόγων, με τη μετατροπή των τίτλων που διακρατούν σε μετοχές.
Με τον τρόπο αυτό θα μπορούσε να υποχωρήσει το ύψος των εκδόσεων νέων μετοχών, καθιστώντας εφικτή την πλήρη κάλυψή τους από παλαιούς μετόχους και νέους επενδυτές.
Από την άλλη πλευρά, οι ανάγκες σε φρέσκα κεφάλαια, που θα προκύψουν στο ακραίο σενάριο, θα καλυφθούν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) κατά πάσα πιθανότητα με εργαλεία που δεν επηρεάζουν, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, τη μετοχική σύνθεση των τραπεζών.
Για παράδειγμα, μια πρόταση που φαίνεται πως κερδίζει έδαφος περιλαμβάνει την έκδοση μετατρέψιμων ομολογιών σε μετοχές, με ρήτρα μετατροπής συνδεδεμένη με τις επιδόσεις της τράπεζας.