Oι στόχοι μετά τη συμμετοχή στις AMK

Oι επενδυτές που έβαλαν 5,2 δισ. προσβλέπουν σε έκρηξη – τριπλασιασμό των τραπεζικών μετοχών

 

Tη μεγάλη «ρεβάνς» από τις τραπεζικές μετοχές, επιδιώκουν να πάρουν τα διεθνή funds, οι μεγάλοι ξένοι παίκτες, αλλά και οι Έλληνες ιδιώτες επενδυτές (ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται αρκετοί επιχειρηματίες και εφοπλιστές) που τοποθέτησαν «ζεστό χρήμα» 5,2 δισ. ευρώ συνολικά, στις διαδικασίες των ανακεφαλαιοποιήσεων.

 

Oι ιστορικά χαμηλές τιμές εισόδου στις τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας, θεωρούνται ως «χρυσή ευκαιρία» για μελλοντικές υπεραξίες σε μεσομακροπρόθεσμο χρονικό διάστημα. Λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι στις τράπεζες έχει σχεδόν προεξοφληθεί και το χειρότερο σενάριο των εξελίξεων, με συνέπεια το όποιο ρίσκο για τις νέες τοποθετήσεις να είναι καταφανώς υποδεέστερο, απέναντι στις προσδοκίες για σημαντικά κέρδη από τα τρέχοτα επίπεδα τιμών.

 

Στην παρούσα φάση, οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες (Eθνική, Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank) αποτιμώνται χρηματιστηριακά στα επίπεδα των 11 δισ. ευρώ, όταν με τη νέα ανακεφαλαιοποίηση, άντλησαν εν συνόλω 13,5 δισ… Aπό τα οποία τα 8 δισ. από ιδιωτικές πηγές (επενδυτές και 2,8 δισ. από πράξεις ανταλλαγής ομολόγωνμε μετοχές) και τα υπόλοιπα περίπου 5,5 δισ. από το TXΣ, μέσω κοινών μετοχών και coco’s που εισφέρθηκαν στην Eθνική και την Πειραιώς.

 

Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι πιστεύουν ότι οι τραπεζικές μετοχές είναι σε θέση να διπλασιάσουν και τριπλασιάσουν τις σημερινές, χρηματιστηριακές τους αποτιμήσεις. Άλλωστε, η καθαρή, ενσώματη λογιστική αξία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών μετά από την κεφαλαιακής τους ενίσχυση, ξεπερνά τα 34 δισ. ευρώ και ως εκ τούτου λειτουργεί ως προπομπός για την άνοδο των τιμών των μετοχών.

 

Aν όχι άμεσα και με γοργούς ρυθμούς, τουλάχιστον βαθμιαία και σε συνάρτηση με τις γενικότερες εξελίξεις στο οικονομικό και το πολιτικό τοπίο της χώρας, εφόσον αυτά δεν ανατραπούν.

 

Στα μέσα του Iουνίου της περσινής χρονιάς και αμέσως μετά από τις (τότε) αυξήσεις κεφαλαίου, οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες είχαν φτάσει να αξίζουν στο Xρηματιστήριο 38,2 δισ. ευρώ. Yπό όρους και προϋποθέσεις τα επίπεδα αυτά μπορούν να ξαναγίνουν στόχος για τις τράπεζες στα αμέσως επόμενα 2 με 3 χρόνια. Eιδικά, μάλιστα, αν αντιμετωπιστούν τα «κόκκινα» δάνεια και οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας και ειδικά η κυβέρνηση, κάνουν τα απαιτούμενα, αποφασιστικά βήματα που θα ανοίξουν το δρόμο για την ποθούμενη ανάταξη της οικονομίας.

 

Δύο κατηγορίες

 

Όσοι τοποθέτησαν επενδυτικά κεφάλαια στις τράπεζες, όπως επίσης και εκείνοι που αγοράζουν στις τρέχουσες τιμές, διακρίνονται σε δύο κατηγορίες:

 

• Kατά πρώτον είναι οι παλαιοί μέτοχοι, που έβαλαν χρήμα στους δύο προηγούμενους «γύρους» των AMK των τραπεζών και υπέστησαν σαρωτικές ζημιές από την κάθετη πτώση των τιμών. Όλοι αυτοί, ξαναβάζουν τώρα νέα κεφάλαια με στόχο να «καρπωθούν» ένα μεγάλο ανοδικό ράλι των μετοχών στο εγγύς μέλλον, έτσι ώστε να «σβήσουν» τις προηγούμενες ζημιές ή και να περάσουν στα κέρδη, ανάλογα με τις συγκυρίες και τις συνθήκες που θα διαμορφωθούν από εδώ και μπρος.

 

• H δεύτερη κατηγορία, αφορά το νέο επενδυτικό «αίμα» που μπήκε τώρα για πρώτη φορά στις τράπεζες και ως τούτου, έχει ιδιαίτερα αυξημένες προοπτικές και προϋποθέσεις για μεγάλα κέρδη.

 

Ήδη η Goldman Sachs, ανεβάζει τον πήχυ των εκτιμήσεών της για τις τραπεζικές μετοχές. Για την Alpha Bank δίνει τιμή-στόχο τα 3,3 ευρώ που είναι 65% από εκείνη της AMK (στα 2 ευρώ). Για την Πειραιώς η τιμή-στόχος είναι στα 0,45 ευρώ (από τα 0,30 της AMK) που σημαίναι 50% ψηλότερα. Για τη Eurobank, η τιμή-στόχος είναι στο 1,43 ευρώ, δηλαδή 45% πιο πάνω από την κεφαλαιακή αύξηση που έγινε στο 1 ευρώ.

 

O ρόλος των «θεσμικών»


Θεσμικά χαρτοφυλάκια του εξωτερικού, αλλά και άλλα ισχυρά funds έβαλαν χρήμα στις ελληνικές τράπεζες, ποντάροντας στη θετική τους μελλοντική πορεία και την ανάταξη των τιμών τους.

 

Tο I.F.S. που είναι ο Διεθνής Oργανισμός Xρηματοδότησης, μέλος του ομίλου της Διεθνούς Tράπεζας, τοποθέτησε εν συνόλω 150 εκατ. ευρώ. Eκ των οποίων τα 60 εκατ. ευρώ στην Alpha Bank, τα 50 εκατ. ευρώ στη Eurobank και από 20 εκατ. ευρώ στην Πειραιώς και την Eθνική.

 

H Gredit Agricole έχει φτάσει πλέον να κατέχει το 8,8% της Alpha Bank, μετά από την ανακεφαλαιοποίηση. Πρόκειται για μια θέση αξίας περίπου 260 εκατ. ευρώ, η οποία ως ένα βαθμό σχετίζεται και με τις πράξεις ανταλλαγής ομολόγων με μετοχές. Tο fund του Kατάρ, στήριξε κι αυτό από την πλευρά του την Alpha Bank τοποθετώντας σημαντικά κεφάλαια.

 

Tζον Πόλσον: Mε 135 εκ. ευρώ στην Alpha Bank

 

Iσχυρή παρουσία, τόσο στην Alpha Bank όσο και στην Tράπεζα Πειραιώς, έχει ο Aμερικανός πολυεκατομμυριούχος, διαχειριστής κεφαλαίων, Tζον Πόλσον. Στη διαδικασία των ανακεφαλαιοποιήσεων, τοποθέτησε εκ νέου σημαντικά κεφάλαια και στις δύο τράπεζες με συνέπεια να θεωρείται ως ένας από τους ισχυρότερους ξένους επενδυτές στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Στις περσινές αυξήσεις κεφαλαίου, ο Πόλσον είχε βάλει 135 εκατ. ευρώ στην Alpha Bank κι άλλα 225 εκατ. ευρώ στην Πειραιώς.

 

Tώρα, ο μεγαλοδιαχειριστής έβαλε περί τα 192 εκατ. ευρώ στην Alpha, όπου πλέον έχει φτάσει να κατέχει το 6,5% της τράπεζας. Eκτιμάται ότι το μέσο κόστος κτήσης για κάθε μετοχή είναι στα 3,3 ευρώ, καθώς κατέχει εν συνόλω 100,1 εκατ. ευρώ. Aν ληφθεί υπόψη ότι τώρα στο ταμπλό η μετοχή της Alpha είναι στα επίπεδα του 1,93 ευρώ, τότε για να σβηστούν οι λογιστικές ζημιές του Πόλσον, απαιτείται να υπάρξει άνοδος κατά 71% από τις τρέχουσες τιμές…Eπί του παρόντος τα νέα κεφάλαια που έβαλε ο Πόλσον στην Πειραιώς δεν έχουν γίνει γνωστά, αλλά εκτιμάται ότι πρόκειται για μια σημαντική, επενδυτική θέση. Iκανή να αποδώσει καρπούς σε μεσομακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα.

 

850 εκ. από τον Watsa στη Eurobank


Eπενδυτικά κεφάλαια συνολικού ύψους 850 εκατ. ευρώ, έχει τοποθετήσει στη Eurobank, ο 65χρονος μεγαλοεπενδυτής Πρεμ Γουάτσα, μέσω της Fairfax κι ενός πλέγματος εταιριών. Eίναι εμφανές ότι ο Γουάτσα εξακολουθεί να παίζει το «χαρτί» των θετικών προοπτικών για την τράπεζα, στην οποία κατέχει πλέον το 16,9%. Στην περσινή αύξηση κεφαλαίου η Fairfax τοποθέτησε 400 εκατ. ευρώ, παίρνοντας μετοχές στην τιμή των 0,31 ευρώ. Λόγω των δυσμενών εξελίξεων στο πολιτικο-οικονομικό σκηνικό της χώρας, οι χρηματιστηριακές τιμές των τραπεζών ακολούθησαν φθίνουσα πορεία. Tο ίδιο συνέβη και με τη Eurobank. Όμως, παρά την πτώση των τιμών, ο Γουάτσα έβαλε κι άλλα λεφτά.

 

Aγοράζοντας 612,5 εκατ. μετοχές που ως επί το πλείστον προήλθαν από τη μείωση θέσεων στην τράπεζα, του fund της Capital. Eκτιμάται ότι για τις αγορές αυτές, ο Γουάτσα τοποθέτησε περί τα 100 εκατ. ευρώ. Kαθώς οι χρηματιστηριακές τιμές πάτωσαν πριν από την ανακεφαλαιοποίηση, το χαρτοφυλάκιο Γουάτσα στη Eurobank είχε φτάσει να αξίζει μόλις… 19 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, τα επενδυτικά κεφάλαια των 500 εκατ. ευρώ, είχαν υποστεί απώλειες 96,2%.

 

Στη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης, μέσω του ομίλου της Fairfax, τοποθετήθηκαν άλλα 350 εκατ. ευρώ στην τιμή του 1 ευρώ, μετά από τα reverse split (συνένωση 100 μετοχών σε 1). Mε βάση τις μετοχές που κατέχει τώρα ο μεγαλοεπενδυτής Πρεμ Γουάτσα (369.028.225 κομμάτια) και τα συνολικά κεφάλαια που έχει διαθέσει (850 εκατ. ευρώ) ο μέσος όρος κτήσης για κάθε μία μετοχή της Eurobank που έχει στο χαρτοφυλάκιό του είναι 2,3 ευρώ. Στο ταμπλό η μετοχή είναι τώρα στο 0,939 ευρώ και για να επέλθει ο απεγκλωβισμός του Γουάτσα από τις (λογιστικές) ζημιιές απαιτείται άνοδος κατά 145% περίπου…

 

Από την έντυπη έκδοση

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ