Επιστολές από τις Τράπεζες μέσα στις γιορτές για ρύθμιση «κόκκινων δανείων» υπό την απειλή κατάσχεσης
Αντί για δώρο από τον Άγιο Βασίλη, γραπτή ειδοποίηση από την τράπεζα τους να σπεύσουν να διακανονίσουν ή να ρυθμίσουν τις οφειλές τους θα λάβουν χιλιάδες δανειολήπτες, οι οποίοι απειλούνται με κατάσχεση των περιουσιακών τους στοιχείων.
Ήδη εκτιμάται ότι πριν τα Χριστούγεννα 500.000 δανειολήπτες έλαβαν το ραβασάκι, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι άλλες τόσες επιστολές βρίσκονται καθ’ οδόν.
Σε πρώτη φάση τα ειδοποιητήρια αφορούν όσους έχουν δόσεις σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών. Ωστόσο και οι δανειολήπτες που καθυστερούν ακόμα και λίγες μέρες την πληρωμή της δόσης τους ενημερώνονται με τηλεφωνική κλήση ή με SMS ότι παρήλθε η ημερομηνία πληρωμής.
Κρίσιμο είναι το επόμενο 12μηνο καθώς θα ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο σε ό,τι αφορά το ζήτημα των καθυστερούμενων οφειλών, που σήμερα έχουν ξεπεράσει τα 100 δισ. ευρώ, με το συνολικό δανειακό χαρτοφυλάκιο των τραπεζών να διαμορφώνεται στα 204,9 δισ. ευρώ (τέλος Οκτωβρίου 2015).
Σύμφωνα με πληροφορίες, εντείνονται οι προσπάθειες για να ενημερωθούν όλοι οι δανειολήπτες και στόχος είναι όσοι χαρακτηριστούν «συνεργάσιμοι» μέσα στους επόμενους 12 μήνες να έχουν ρυθμίσει ή διακανονίσει τις οφειλές τους.
Ήδη έχει ανοίξει ο δρόμος για την πώληση «κόκκινων» δανείων σε εξειδικευμένες εταιρείες διαχείρισης καθυστερούμενων οφειλών. Σε πρώτη φάση οι πωλήσεις αφορούν τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια και όχι τα στεγαστικά. Ωστόσο, μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου θα πρέπει να είναι έτοιμο το νέο κανονιστικό πλαίσιο που θα ρυθμίζει τα θέματα για τη διαχείριση όλων εν γένει των «κόκκινων» δανείων, ήτοι στεγαστικά πρώτης κατοικίας, καταναλωτικά, και δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Σημειώνεται ότι η διαδικασία της ενημέρωσης δανειοληπτών με επιστολές προβλέπεται στον Κώδικα Δεοντολογίας της ΤτΕ και αποτελεί το πρώτο βήμα για την οριστική αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων.
Με τις επιστολές τους οι τράπεζες ζητούν πλήρη και αναλυτική κατάσταση της εισοδηματικής και περιουσιακής κατάστασης των «κόκκινων» οφειλετών. Και φυσικά τα στοιχεία που θα προσκομίσουν οι δανειολήπτες στη συνέχεια θα διασταυρωθούν ώστε να εντοπιστούν και οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.
Επίσης, από την ανταπόκριση των δανειοληπτών θα κριθεί αν θα χαρακτηριστούν συνεργάσιμοι ή όχι. Ο συνεργάσιμος θα έχει τη δυνατότητα να ρυθμίσει και να «σώσει» την περιουσία του, ενώ ο μη συνεργάσιμος θα δει το υποθηκευμένο ακίνητο να μπαίνει σε τροχιά πλειστηριασμού.