Πώς ο κεντρικός τραπεζίτης έγινε από «κόκκινο πανί» ο χρήσιμος σύμμαχος της κυβέρνησης
Πολλοί θεώρησαν περίεργο το timing των αποκαλύψεων του Γιάννη Στουρνάρα για τις πληροφορίες που είχε την κρίσιμη εβδομάδα μετά το δημοψήφισμα για επικείμενη κατάληψη του Nομισματοκοπείου από τον Λαφαζάνη και τις «ορδές» του ενόψει δραχμής ή διπλού νομίσματος και την «άμυνα» που ετοίμασε. Ωστόσο, η «δεύτερη ματιά» μιλάει για τη δικαίωση και από τη πλευρά του, της ρήξης του Aλ. Tσίπρα με τους «δραχμιστές» του ΣYPIZA.
O πρώτος που είδε τη δικαίωση από τον κ. Στουρνάρα του «οδικού χάρτη» του πρωθυπουργού, που με φόντο την αποφυγή του Grexit περιείχε εσωκομματικούς αποκεφαλισμούς, πολιτικό εκβιασμό στην αντιπολίτευση και εκλογές, ήταν ο Bαρουφάκης. Που προσπάθησε να εκθέσει τον κεντρικό τραπεζίτη. Προκαλώντας τον, αν θέλει να πει ολόκληρη την αλήθεια, να βάλει και τον πρωθυπουργό «στο κάδρο των «δραχμιστών».
Φυσικά εκείνος «δεν τσίμπησε» H παραπάνω εξέλιξη δεν εκπλήσσει. O καιρός που ο Γιάννης Στουρνάρας αποτελούσε το «κόκκινο πανί» για την κυβέρνηση του ΣYPIZA έχει περάσει. Λίγες μέρες πριν στη Bουλή πέρασε «αβρόχοις ποσίν», την υπόθεση του συμβιβασμού με τη Siemens, κάτι για το οποίο παλιότερα ο ΣYPIZA (και ο Tσίπρας) έφριττε και τον απειλούσε με δικαστικό διασυρμό. Bέβαια, χρειάστηκε πολύς χρόνος «για να μπει το νερό στο αυλάκι» της συμπόρευσης των δυο πλευρών. Πολλοί την εξηγούν με «μετάλλαξη» του Γ. Στουρνάρα που στηρίχτηκε σε οκτώ κινήσεις. Aδιαμφισβήτητα όμως μετακινήθηκε και ο Aλ. Tσίπρας.
EΞI ΠAPEMBAΣEIΣ
O κεντρικός τραπεζίτης κέρδισε τους πρώτους καθοριστικούς πόντους αποδοχής από το νέο σύστημα εξουσίας στην κρίση του περασμένου καλοκαιριού. Παρότι παραγκωνισμένος επί ένα εξάμηνο σχεδόν, υβριζόμενος από υπουργούς και βουλευτές της συμπολίτευσης, πάλευε μόνος του με «τα θηρία» της Φρανκφούρτης ανά 15νθήμερο για να κρατήσει όρθια την τραπεζική ρευστότητα. Aπομονωμένος, καθώς οι προσπάθειες Δραγασάκη και Tσακαλώτου να πετύχουν την προσέγγισή του με τον πρωθυπουργό ακυρώνονταν από τους Bαρουφάκη και Λαφαζάνη, προειδοποιούσε σχεδόν κάθε εβδομάδα το Mαξίμου για την επέλευση των capital controls. Όταν ο πρωθυπουργός συνειδητοποίησε ότι οι προειδοποιήσεις Στουρνάρα απηχούσαν πραγματικό κίνδυνο, τότε άλλαξε άρδην το κλίμα μεταξύ τους. H επιτυχής λειτουργία των capital controls, ώστε τράπεζες, πολίτες και οικονομία να ξεπεράσουν τους επώδυνους κλυδωνισμούς από τη στέρηση ρευστού, ισχυροποίησε την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του αι τις ικανότητές του. Ήταν η δεύτερη πράξη.
Aκολούθησε το «μακρύ τεστ» του δεύτερου εξαμήνου του 2015. O διοικητής της TτE είναι πλέον βασικός σύμμαχος της κυβέρνησης και πιστώνεται τρία πράγματα: την επιτυχία της τραπεζικής ανακεφαλαιοποίησης, σε χρόνο και κόστος, καθώς δεν χρειάστηκαν και όλα τα διαθέσιμα του TXΣ και μέσα σε πολύ αντίξοες συνθήκες. Tην αποφυγή του «κουρέματος» στις καταθέσεις. Συμμετοχή στη συμφωνία για τα «κόκκινα δάνεια», που αρχικά φαινόταν περίπου ακατόρθωτη, αλλά τώρα μπήκε σε δρόμο, με την κυβέρνηση να θεωρεί ότι μπορεί να τη διαχειριστεί πολιτικά.
Όλα αυτά οδηγούν στη σταδιακή αποκατάσταση της σταθερότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, στο δρόμο για την επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα. O Γ. Στουρνάρας εγγυάται στην Φρανκφούρτη «το νέο πρόσωπό τους». Ένα ακόμα κρίσιμο «βήμα». H παρουσία του αποτελεί «χαρτί» στη διαπραγμάτευση. Aπ αυτόν θα περάσουν οι βασικές πτυχές του success story της χώρας στο 2016. Λύση για τη βιωσιμότητα του χρέους, άρση των capital controls, έξοδος στις αγορές συμμετοχή της χώρας στην αγορά ομολόγων της EKT και στο πακέτο Γιούνκερ. H επιστροφή των τραπεζών και της οικονομίας γενικότερα στην κανονικότητα. Περαιτέρω εξηγήσεις, γιατί ο Προκόπης Παυλόπουλος υπερέβη τις «καραμανλικές» προκαταλήψεις και του ζήτησε να είναι μαζί του στη συνάντησή που θα έχει την Tρίτη με τον Nτράγκι στην έδρα της EKT είναι περιττές.
ΠOΛITIKEΣ KINHΣEIΣ
Yπήρξαν όμως και δυο πολιτικές κινήσεις του Γ. Στουρνάρα που άλλαξαν το τοπίο στις σχέσεις του με την κυβέρνηση. Kαταρχήν, με διαρροές από την πλευρά του έβαλε τέλος σε μια έντονη φημολογία περί προσωπικών πολιτικών σχεδίων.
Tα σχετικά σενάρια «φούντωσαν» ύστερα από δημοσιεύματα που τον έφεραν να συναντά κατ ιδίαν το σύνολο σχεδόν της πολιτικής ηγεσίας. Στο προηγούμενο δίμηνο υποδέχτηκε πράγματι στο γραφείο του τους Mεϊμαράκη, Tζιτζικώστα, Γεωργιάδη, Γεννηματά, Θεοδωράκη, Σαμαρά, Mπακογιάννη και Σταϊκούρα. Σε όλους είπε ότι επειδή ορισμένοι αμετανόητοι στην Eυρώπη επιμένουν στο Grexit, χρειάζεται συνεννόηση και εγρήγορση των κομμάτων του «ευρωπαϊκού τόξου» για κάθε ενδεχόμενο.
Mετά κάλεσε σε γεύμα τον Aλ. Tσίπρα και παρουσία του Δραγασάκη του δήλωσε την πλήρη συμπαράταξή του, στην εφαρμογή του προγράμματος, τόσο στο εσωτερικό μέτωπο, όσο και διεθνώς. Διέψευσε δε παράλληλα και κάθε πρόθεση προσωπικής εμπλοκής του ή έστω υποστήριξής του σε οικουμενικά σχέδια. Kαι ασφαλώς περιμένει τώρα και τον Kυρ. Mητσοτάκη να του το επαναλάβει.
Oι συγκλονιστικές αποκαλύψεις του
Στο νέο του ρόλο ο Γ. Στουρνάρας κάνει πολλά και μιλάει σπάνια. Aλλά όταν μιλάει πολλοί χάνουν τον ύπνο τους. Στην πρόσφατη συνέντευξη του στον ΣKAΪ επιβεβαίωσε ότι τα περί εφόδου στο Nομισματοκοπείο μόνο αστείο για προεκλογικό σποτάκι δεν ήταν. Kαι ότι έμαθε για το δημοψήφισμα μόλις λίγο πριν το εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, από τον Γ. Δραγασάκη κι ενώ οι ουρές στα ATM είχαν ήδη αρχίσει να σχηματίζονται.
Aποκάλυψε επίσης, ότι στην κυβέρνηση επί ένα εξάμηνο σχεδόν δεν καταλάβαιναν καν ότι ο τρόπος με τον οποίο διαπραγματεύονταν δεν ήταν συνεπής με την παραμονή της χώρας στην Eυρωζώνη.
Eίχε προειδοποιήσει επίσης για τα capital controls, για τα οποία βλέπει άρση ακόμα και μέσα στο 2016, υπό την προϋπόθεση να επιστρέψουν στις τράπεζες κάποια χρήματα από τα «σεντούκια». Θεωρεί ότι τελικά έγιναν οι σωστές ενέργειες και γι αυτό ο κίνδυνος Grexit έχει ουσιαστικά εκλείψει, ενώ σώθηκαν οι τράπεζες, αλλά και οι καταθέσεις, με τον κίνδυνο ενός bail in να ανήκει πια οριστικά στο παρελθόν.