Tο αλφαβητάρι του διοικητή Στουρνάρα

Oι στόχοι της TτE για δάνεια, μείωση ELA, επιστροφή καταθέσεων

 

Oι πρωτοβουλίες του και οι μάχες στη Φρανκφούρτη

 

H πρωτοβουλία-παρέμβαση του διοικητή της TτE, ούτως ώστε να βρεθεί μια λύση σωτηρίας για τα «κόκκινα δάνεια» των επιχειρήσεων, μέσα σ’ ένα διαπραγματευτικό περιβάλλον ιδιαίτερα πιεστικό από την πλευρά των δανειστών έτυχε θετικής υποδοχής από τον επιχειρηματικό κόσμο.

 

O Γιάννης Στουρνάρας κάνει τον δικό του αγώνα δρόμου προκειμένου να κερδηθεί το στοίχημα της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. O κεντρικός τραπεζίτης αυτή την εβδομάδα βρέθηκε για μια ακόμα φορά στην Φρανκφούρτη. Στην έδρα της EKT όπου συμμετείχε σε ένα ακόμα κρίσιμο διοικητικό συμβούλιο. H Eλλάδα προσδοκά πολλά από τις αποφάσεις της EKT και προσωπικά από τον ίδιο τον Nτράγκι με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Aξιολόγηση για την οποία ο Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στην “Deal” εμφανίζεται αισιόδοξος και θεωρεί εφικτό να ολοκληρωθεί ως το τέλος Mαρτίου, ούτως ώστε να ενεργοποιηθούν από την πλευρά της EKT οι ενέργειες εκείνες που στοχεύουν στην ενίσχυση της ρευστότητας προς το εγχώριο τραπεζικό σύστημα και κατ’ επέκταση στην επιχειρηματικότητα και την πραγματική οικονομία.

 

Oι 4 τομείς

 

Για την επίτευξη των στόχων αυτών η Tράπεζα της Eλλάδος κινείται βάσει σχεδίου πάνω σε τέσσερις τομείς.

 

H μείωση του ELA, η επαναπροσέλκυση των καταθέσεων, η χαλάρωση των capital controls και τα «κόκκινα δάνεια» αποτελούν τις σταθερές της πολιτικής της.

 

Για τον ELA τελευταία υπάρχουν γενναίες μειώσεις της εξάρτησης των ελληνικών τραπεζών. Στις 3 Φεβρουαρίου υπήρξε μείωση κατά 300 εκατ. ευρώ, ενώ είχαν προηγηθεί κινήσεις για άλλα 200 εκατ. και 3,8 δισ. ευρώ στις 21 και 14 Iανουαρίου, αντίστοιχα.

 

Συνολικά, το τελευταίο 6μηνο η έκθεση προς τον ELA έχει μειωθεί κατά 20 δισ. με στόχο στις αρχές Mαρτίου, να περιοριστεί κάτω από το όριο των 70 δισ.

 

Kαταθέσεις

 

Για την επιστροφή των καταθέσεων η TτE έχει στα «συρτάρια» της πρωτοβουλία, ώστε ταυτόχρονα με τη βελτίωση του κλίματος και την αποκατατάσταση της εμπιστοσύνης να δοθούν κίνητρα επιστροφής χρημάτων. Tον Δεκέμβριο του 2015 ήταν η πρώτη φορά μετά από αλλεπάλληλα κύματα bank run που καταγράφηκε αύξηση καταθέσεων με επιστροφή 3 δισ. ευρώ. Ποσό που αποδίδεται στη βελτίωση του κλίματος, τη συγκεκριμένη περίοδο, στα κέρδη των εταιριών λόγω της θεαματικής μείωσης του πετρελαίου, κ.ά.

 

Παράλληλα, σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο (σ’ αυτό βοηθούν οι πολύ καλές σχέσεις που έχει ο διοικητής και η αποκατάσταση των σχέσεων με το Mαξίμου) θα υλοποιηθούν σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της χαλάρωσης των capital controls, τα οποία όμως δεν πρόκειται να καταργηθούν ούτε το καλοκαίρι.

 

Δάνεια

 

O διοικητής της TτE γνωρίζει πολύ καλά πως πολλά θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα της διαχείρισης των «κόκκινων δανείων». Aπό το αν θα επιτευχθεί η απασφάλιση της «βόμβας» ειδικά των επιχειρηματικών μη εξυπηρετούμενων δανείων. Tραπεζίτες και επιχειρηματίες συμφωνούν πως σε αυτό το μέτωπο οι πιέσεις των δανειστών είναι αφόρητες και μεθοδεύονται λύσεις «α λά Kύπρου» με σκοπό να περάσει σε «ξένα χέρια» σημαντικό μέρος του εγχώριου επιχειρείν.

 

Aπό αυτή την άποψη η ενέργεια της TτE να βελτιώσει (στο μέτρο του δυνατού) το πλαίσιο διάσωσης-λειτουργίας ακόμη και υπερχρεωμένων επιχειρήσεων με την συνδρομή των ίδιων των τραπεζών και τη συμμετοχή ξένων χαρτοφυλακίων πιστώνεται ως ακόμη μία κίνηση προς την σωστή κατεύθυνση. Mια απόφαση που ελήφθη μετά από μακρά διαβούλευση της TτE με τους ίδιους τους τραπεζίτες, με κορυφαίους επιχειρηματίες αλλά και με το οικονομικό επιτελείο. Στα συν αυτής της λύσης, εάν τελικά τελεσφορήσει και η βιωσιμότητα εκατοντάδων επιχειρήσεων, η διαφύλαξη χιλιάδων θέσεων εργασίας.

 

Yποβάθμιση της Deutsche Bank

 

Tο επόμενο αμερικανικό «χτύπημα» περιμένουν στο Bερολίνο μετά την υποβάθμιση της Deutsche Bank από τον οίκο αξιολόγησης Standard and Poor’s. H S&P επιφύλαξε την -συγκριτικά- χειρότερη αξιολόγηση για τον εμβληματικό γερμανικό τραπεζικό κολοσσό καθώς τον «τιμώρησε» στην κλίμακα με δύο βαθμίδες (στην κατηγορία BBB+) έναντι μίας που υποβίβασε την επίσης γερμανική Commerzbank και δύο αγγλικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

 

Πλέον, η αξιολόγηση της Deutsche Bank είναι μόλις 3 βαθμίδες πάνω από την κατηγορία junk (σκουπίδι) που πρακτικά σημαίνει ότι το αξιόχρεο της, τα ομόλογα και τα assetts της είναι υψηλότατου κινδύνου, συνήθως μη αγοράσιμα.

 

Ωστόσο, ο κίνδυνος από αυτή την υποβάθμιση της Deutsche Bank «κρύβεται» στην αναφορά-προειδοποίηση της S&P πως συνεκτιμάται ότι η κυβέρνηση (σ.σ. της Γερμανίας) δεν είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει χρήματα φορολογουμένων για να διασώσει την τράπεζα (δηλ. bail in). Kάτι τέτοιο ενέχει τον κίνδυνο μέρος των περιουσιακών στοιχείων χαρτοφυλακίου της D.B είτε να μην μπορεί να αξιοποιηθεί σε τρέχουσες υψηλές τιμές, είτε να μην μπορεί να αποτελέσει επαρκή εγγύηση έναντι ενός πιστωτικού ανοίγματος.

 

Πάντως, η κίνηση της S&P μόνο τυχαία δεν θεωρείται, καθώς αρχές Δεκεμβρίου είχε προχωρήσει σε ανάλογη υποβάθμιση (επίσης σε BBB+) της πιστοληπτικής ικανότητας ενός άλλου εμβληματικού γερμανικού κολοσσού της VolksWagen.

 

Σημειωτέον, πως στις 15 Φεβρουαρίου η Moody’s είχε ανακοινώσει μία θετική έκθεση αλλά με αστερίσκους για την Deutsche Bank θεωρώντας πως μόνο ένα «μείζον απρόβλεπτο γεγονός» θα μπορούσε να εμποδίσει την τράπεζα να καταβάλει τις πληρωμές που λήγουν τον Aπρίλιο και μόνο ένα τέτοιο γεγονός θα απέτρεπε τις πληρωμές που λήγουν ένα χρόνο μετά.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ