Προβληματισμός για τα «κόκκινα δάνεια» – Στη δημοσιότητα από σήμερα τα αποτελέσματα
Ξεκινά από σήμερα η σταδιακή δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των τραπεζών για το δ’ τρίμηνο αλλά και το σύνολο του 2015, σε μια περίοδο που η ανασφάλεια για την πορεία της οικονομίας και την πολιτική αστάθεια επιτείνουν το αρνητικό κλίμα και απωθούν το επενδυτικό ενδιαφέρον.
Αρχής γενομένης σήμερα με την Eurobank, αύριο ακολουθεί η Alpha Bank, στις 9 Μαρτίου η Τράπεζα Πειραιώς, και τέλος η Εθνική Τράπεζα, στις 10 του μήνα.
Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, κατά το δ΄ τρίμηνο συνεχίστηκε η ήπια πορεία του κλάδου, καθώς η χαμηλή ζήτηση και φυσικά η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα και η στενότητα ρευστότητας δεν επέτρεψαν πολλά πράγματα σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη των τραπεζικών εργασιών. Αν και μετά την επιβολή των capital controls, οι τράπεζες δεν έχουν πια το άγχος των εκροών καταθέσεων, η αβεβαιότητα καθιστά αδύνατη κάθε προσπάθεια για την επαναφορά καταθέσεων που βρίσκονται σε θυρίδες και στρώματα, στοιχείο απαραίτητο για τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος.
Στα θετικά του δ΄ τριμήνου, αλλά και γενικότερα της χρήσης του 2015, είναι ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν μεν αλλά πολύ λιγότερο σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, ενώ σημαντική ώθηση στα έσοδα δίνει η μείωση των επιτοκίων.
Σύμφωνα με την Alpha Finance, τα καθαρά κέρδη θα επιδείξουν ανθεκτικότητα στο δ’ τρίμηνο κυρίως λόγω της φθηνότερης χρηματοδότησης από τη μείωση της εξάρτησης από το ELA και την υποχώρηση του κόστους των καταθέσεων. Τάσεις, οι οποίες, όπως κρίνει η χρηματιστηριακή, έχουν “διαγράψει” τις αρνητικές επιπτώσεις απ’ την προσπάθεια απομόχλευσης και τη μείωση των δανειακών αποδόσεων.
Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της χρηματιστηριακής τα αποτελέσματα δ’ τριμήνου θα χαρακτηριστούν από την αύξηση των προβλέψεων, ώστε να θωρακίσουν τους ισολογισμούς τους.
Και αυτό κυρίως από την ανάγκη να καλυφθούν τα κενά σε σχέση με τις προβλέψεις που είχαν γίνει κατά την αναθεώρηση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου τους από την ΕΚΤ (AQR), αλλά και για να δημιουργήσουν ένα μαξιλάρι ασφαλείας έναντι των προβλέψεων της νομοθεσίας για την αναβαλλόμενη φορολογία που ορίζει πως σε περίπτωση νέων ζημιών για το 2016 θα πρέπει αναγκαστικά τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να προχωρήσουν σε νέα έκδοση κοινών μετοχών υπέρ του ελληνικού Δημοσίου για να καλύψουν το τμήμα του αναβαλλόμενου φόρου που είναι εγγυημένο από το Δημόσιο.
Βέβαια η χρηματιστηριακή επισημαίνει πως περιμένει αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε τριμηνιαία βάση, αλλά επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης τους.
Υπενθυμίζεται ότι το 2014, προκειμένου να ενισχυθεί η κεφαλαιακή βάση των τραπεζών ώστε να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις του stress test (που διενεργούσε τότε η ΕΚΤ), η κυβέρνηση προχώρησε στην αναγνώριση της αναβαλλόμενης φορολογίας για να μπορέσει η ΕΚΤ να την προσμετρήσει στα κεφάλαια των τραπεζών. Δηλαδή το κράτος εγγυήθηκε ότι οι τράπεζες θα έχουν το όφελος της αναβαλλόμενης φορολογίας ακόμα και αν δεν εμφανίσουν κέρδη.
Έτσι, σε περίπτωση ζημιών σε μια χρήση το Δημόσιο θα καταβάλει σε μετρητά το ύψος του αναβαλλόμενου φόρου που έχει αναγνωριστεί, ενώ ως αντάλλαγμα θα λάβει κοινές μετοχές. Ο αναβαλλόμενος φόρος είναι φορολογική κεφαλαιακή βοήθεια που δόθηκε παλαιότερα στις τράπεζες ως αντιστάθμισμα στις μεγάλες απώλειες που προκάλεσε το «κούρεμα» των ομολόγων, το PSI.
Σύμφωνα με την Alpha Finance για το δ’ τρίμηνο η Eurobank θα ανακοινώσει κέρδη 383 εκατ. ευρώ, από 371 εκατ. ευρώ που ήταν στο γ’ τρίμηνο με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να αυξάνονται στα 18,3 δισ ευρώ ή στο 35,8% των χορηγήσεων. Ο δείκτης Κεφαλαιακής επάρκειας θα διαμορφωθεί στο 17,2%.
Για την Εθνική περιμένει κέρδη 761 εκατ. ευρώ από 738 εκατ. στο γ’ τρίμηνο με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να αυξάνονται στα 20,2 δισ ευρώ ή στο 26,5% των χορηγήσεων. Ο δείκτης Κεφαλαιακής επάρκειας θα διαμορφωθεί στο 18%.
Τέλος για την Πειραιώς περιμένει κέρδη 473 εκατ. ευρώ από 471 εκατ. στο γ’ τρίμηνο με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να αυξάνονται στα 27,99 δισ ευρώ ή στο 41,3% των χορηγήσεων. Ο δείκτης Κεφαλαιακής επάρκειας θα διαμορφωθεί στο 18,5%.