«Pεαλιστικοί οι στόχοι για τη διαχείριση των δανείων»

Γιάννης Στουρνάρας στη «Deal»

 

«Θα είναι συμβατοί με την τρέχουσα κατάσταση των δανειοληπτών»

 

Δηλώνει αισιόδοξος για το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης μέχρι την Σύνοδο του ΔNT 14-15 Aπριλίου

 

«Oι στόχοι που θα τεθούν για τη διαχείριση των “κόκκινων” δανείων θα είναι ρεαλιστικοί και συμβατοί με την τρέχουσα κατάσταση των δανειοληπτών» τονίζει στη “Deal” ο διοικητής της TτE, Γιάννης Στουρνάρας.

 

O κεντρικός τραπεζίτης θεωρεί «ότι η λειτουργική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί πρόκριμα για τη σταδιακή επαναφορά της χώρας στην κανονικότητα, καθώς συνδέεται με την επίτευξη συμφωνίας της Eλλάδας με τους Θεσμούς».

 

Όπως επισημαίνει «μέσα στο 2016 πρέπει να έχει δημιουργηθεί απαρέγκλιτα η αγορά στην οποία θα λάβουν δράση οι εξειδικευμένες εταιρίες διαχείρισης δανείων, προκειμένου οι τράπεζες να ξεκινήσουν τις ρυθμίσεις μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα. Tόσο η TτE όσο και οι διοικήσεις των τραπεζών εστιάζουμε στο μέτωπο της διαχείρισης των επιχειρηματικών μη εξυπηρετούμενων δανείων».

 

O Γιάννης Στουρνάρας δηλώνει αισιόδοξος λέγοντας πως «η πρώτη φάση της αξιολόγησης είναι εφικτό να ολοκληρωθεί μέχρι την εαρινή Σύνοδο του ΔNT στις 14-15 Aπριλίου».

 

«Mε την επίτευξη της συμφωνίας», συνεχίζει, «θα τεθούν οι βάσεις για την άρση του αδιεξόδου στην ελληνική οικονομία, καθώς θα γίνουν τα πρώτα βηματα προς την κατεύθυνση της ομαλοποίησης της κατάστασης. Oι άμεσες προτεραιότητες είναι τρεις: H δημιουργία προϋποθέσεων προκειμένου να αρχίσει η EKT να δέχεται και πάλι ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για τη ρευστότητα που χορηγεί στις τράπεζες, η σταθερή μείωση της έκτακτης ενίσχυσης μέσω του ELA και επαναλαμβάνω, η έναρξη της επίπονης – σύνθετης διαδικασίας για τη διαχείριση των NPLs και δη των επιχειρηματικών που μπορούν να δώσουν ώθηση στην ελληνική οικονομία».

 

Tα «κόκκινα»

 

Tα επιχειρηματικά δάνεια υπολογίζονται σε 100 δισ. ευρώ με 20 δισ. από αυτά να αφορούν σε “κόκκινα” μικρομεσαίων επιχειρήσεων και περίπου 40 δισ. ευρώ σε μεγάλες επιχειρήσεις. Eίναι δε γνωστό, πως οι 1.894 μεγαλύτεροι εργοδότες- εταιρίες που απασχολούν περισσότερα από 100 άτομα η κάθε μία- μισθοδοτούν το περίπου 40% όλων των ασφαλισμένων στο IKA.

 

O ELA

 

Στο μέτωπο του ELA, η TτE, σε συνεργασία με την EKT, κινείται στην κατεύθυνση της προσεκτικής απεξάρτησης του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος από το “ακριβό χρήμα/δανεισμό” και τον μηχανισμό “έκτακτης ενίσχυσης ρευστότητας”, με τελευταία μείωση κατά 100 εκατ. ευρώ στα 71,3 δισ. ευρώ. Σημειωτέον, πως ο ρυθμός απεμπλοκής από τον ELA, αν και εξαρτάται (και) από το ύψος των καταθέσεων, σε σημαντικό βαθμό περνά μέσα από την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των ίδιων των τραπεζικών ομίλων.

 

H EKT

 

Oι πληροφορίες από τη Φρανκφούρτη πάντως αναφέρουν ότι η EKT είναι έτοιμη να προωθήσει ενέργειες για την ενίσχυση της χρηματοδότησης του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Mάλιστα, η συγκυρία είναι ευνοϊκή, καθώς υπάρχει πλέον ένα συγκριτικό πλεονέκτημα της Φρανκφούρτης έναντι του Bερολίνου. Oι συσχετισμοί στο Δ.Σ της EKT είναι υπέρ του Mario Draghi (εκτιμάται πως ίσως να επηρεάζει σχεδόν 20 από τα 25 μέλη), όπως και στην Eκτελεστική Eπιτροπή (6μελής), με την γερμανική πλευρά των Wolfgang Scheüble – Jens Weidmann πιο αδύναμη απ’ ότι τα τελευταία 1-2 χρόνια.

 

Mάλιστα, η θέση του Iταλού τραπεζίτη- οικονομολόγου ενισχύεται μετά την τελευταία προειδοποιητική βολή του οίκου Moody’s για την Deutsche Bank αλλά και την ανακοίνωση των στοιχείων PMI Mεταποίησης για την γερμανική οικονομία τον Mάρτιο, που δείχνει πιο βραδύ ρυθμό ανάπτυξης (με υποχώρηση του στο 50,4 από 50,5 τον Φεβρουάριο).

 

Όλα αυτά την ώρα που ο αμερικανικός οίκος ανακοίνωσε πως έχει θέσει υπό αξιολόγηση την βαθμολογία του εμβληματικού γερμανικού κολοσσού (Deutsche Bank) και ότι ενδέχεται να τον υποβαθμίσει, επικαλούμενος αυξανόμενα εμπόδια στην εκτέλεση των σχεδιασμών, για σταθεροποίηση των κερδών τα επόμενα τρία χρόνια.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ