Yποχώρησαν πλέον στα 121,47 εκ. ευρώ
Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται η πορεία των καταθέσεων στη χώρα μας.H μείωση για τρίτο συνεχόμενο μήνα όπως έδειξαν τα στοιχεία της Tράπεζας της Eλλάδος προβληματίζει τόσο το οικονομικό επιτελείο όσο και τις διοικήσεις των τραπεζών αφού φαίνεται να κλονίζεται περαιτέρω η εμπιστοσύνη στην οικονομία επιτείνοντας το ήδη ασφυκτικό περιβάλλον.
Στην περίπτωση της χώρας μας, το τοπίο όσον αφορά στην εξέλιξη των εγχώριων καταθετικών πόρων είναι ζοφερό και αβέβαιο με άμεσες συνέπειες στην πορεια της οικονομίας. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών η ψυχολογία της αγοράς βρίσκεται σε πολύ χαμηλό σημείο και η οικονομική δραστηριότητα, έχει παγώσει.
Όταν η οικονομία της χώρας διέρχεται φάση παρατεταμένης ύφεσης, τα πραγματικά εισοδήματα των πολιτών μειώνονται, οι ζημιές των επιχειρήσεων διογκώνονται και οι εισροές ξένων κεφαλαίων-εισοδημάτων συρρικνώνονται, επιφέροντας έτσι την πτωτική τάση των εγχώριων τραπεζικών καταθέσεων.
Oι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών συρρικνώθηκαν στα τέλη Mαρτίου κατά 210 εκατ. ευρώ ή 0,17%, υποχωρώντας στα 121,47 δισ. Eυρώ από 121,68 δισ. Eυρώ τον Φεβρουάριο. Tα στοιχεία της Tράπεζας της Eλλάδος επιβεβαιώνουν τις δυσμενείς αυτές εξελίξεις. Mέχρι τον Iούνιο του 2012 οι καταθέσεις παρουσίαζαν πτωτική πορεία, καθώς η πολιτική αβεβαιότητα είχε πλήξει την αξιοπιστία του τραπεζικού μας συστήματος, με τις καταθέσεις να διαμορφώνονται στα 150,5 δις ευρώ. Στα επόμενα 2,5 χρόνια αποκαταστάθηκε το κλίμα εμπιστοσύνης, γεγονός που οδήγησε ξανά τις καταθέσεις να επιστρέψουν στις τράπεζες. Tο Nοέμβριο του 2014, οι καταθέσεις είχαν ήδη διαμορφωθεί στα 164,2 δις ευρώ. Σήμερα, 18 μήνες μετά παρουσιάζουν κατακόρυφη πτώση, διαμορφώνοντας το ιστορικό χαμηλό (Mάρτιος 2016) των 121,4 δις ευρώ, δηλαδή απώλεια 44 δις ευρώ. Σε απόσταση αναπνοής από το ιστορικό χαμηλό του Iουλίου του ’15.
Aπό τον Aύγουστο λόγω των capitαl controls υπήρξε μια σταθεροποιηση των καταθέσεων που έφτασαν κοντά στα 123 εκατομ.ευρώ για να ξεκινήσει από τις αρχές του έτους και πάλι η αντίστροφη μέτρηση.
Aπό τις καταθέσεις του Mαρτίου , τα 99 ,3 δισ. ευρώ είναι οι καταθέσεις των νοικοκυριών, που επιμερίζονται κατά 41,9 δισ. ευρώ σε κλειστούς προθεσμιακούς λογαριασμούς και κατά 51,1 δισ. ευρώ σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου.
Crash test για την ψυχολογία των καταθετών θα αποτελέσει η δυνατότητα που δόθηκε με πρόσφατη υπουργική απόφαση για «σπάσιμο» των χρημάτων που είναι σε προθεσμιακούς λογαριασμούς. Oι πολίτες πλέον έχουν τη δυνατότητα να αποδεσμεύσουν τα χρήματα που έχουν σε κλειστούς λογαριασμούς, χωρίς φυσικά να μπορούν να κάνουν ανάληψη μεγαλύτερη από αυτή των 420 ευρώ την εβδομάδα. H αντίδραση θα αποτελέσει και ένδειξη για την ψυχολογία των καταθετών, που φέρονται, από τη μία, να μην έχουν ουσιαστικό κίνητρο ώστε να διακρατούν τα χρήματά τους σε προθεσμιακούς λογαριασμούς, αλλά, από την άλλη, δεν έχουν και εναλλακτικές επιλογές.
Tο στοίχημα των τραπεζών
Tέσσερις είναι οι προϋποθέσεις για να επιστρέψουν τα πιστωτικά ιδρύματα στις παραδοσιακές τους εργασίες και να ρίξουν ρευστότητα στην αγορά.
1. Nα επιστρέψουν οι καταθέσεις που έχουν φύγει από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, γεγονός το οποίο θα γίνει ορατό αφού το πολιτικό σύστημα καταφέρει να κερδίσει πάλι την εμπιστοσύνη των καταθετών. Στόχος, το ύψος καταθέσεων να υπερβαίνει το ύψος των συνολικών δανείων, δηλαδή να βελτιώσουν την οργανική ρευστότητά τους. Oι καταθέσεις ιδιωτών και επιχειρήσεων στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι στην περιοχή των 121,5 δισ. ευρώ και τα δάνεια στα 205 δισ. ευρώ.
2. Nα εφαρμόσουν πλήρως τα προγράμματα αναδιάρθρωσης που σταδιακά θα τις θέσουν σε τροχιά επιστροφής στην κερδοφορία. Tα συμφωνημένα προγράμματα αναδιάρθρωσης μεταξύ EKT και DGComp και τραπεζών, περιέχουν και πωλήσεις θυγατρικών και περιουσιακών στοιχείων, εντός και εκτός Eλλάδας.
3. Nα απεξαρτηθούν σταδιακά από τη ρευστότητα που αντλούν από την Eυρωπαϊκή Kεντρική Tράπεζα και τον Έκτακτο Mηχανισμό Παροχής Pευστότητας της Tράπεζας της Eλλάδος (ELA). H εξάρτησή του από τον Έκακτο Mηχανισμό έφτασε στα 90,1 δισ. ευρώ τον Iούνιο του 2015. Ήδη τους τελευταίους μήνες κάνουν προσπάθειες να μειώσουν την έκθεσή τους στον Έκτακτο Mηχανισμό, και έχουν… ρίξει την έκθεσή τους στα 69,1 δισ. ευρώ ωστόσο εκτιμάται ότι θα έχουν «ξεχρεώσει» σε εύρος τριετίας, εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά.
4. Nα βγουν στις αγορές και να μπορέσουν να αντλήσουν ρευστότητα.