Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει αυτή τη στιγμή σχέδια να μειώσει περαιτέρω κάτω από το μηδέν το επιτόκιό καταθέσεών της, δήλωσε ο Μπενουά Κερέ, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.
Το επιτόκιο καταθέσεων βρίσκεται στο -0,4%, κάτι που σημαίνει ότι οι εμπορικές τράπεζες της ευρωζώνης χρεώνονται από την Ευρωτράπεζα για τα αποθέματα χρημάτων που τηρούν σε αυτή. Στόχος της πολιτικής αρνητικών επιτοκίων είναι να ωθήσει τις τράπεζες να διοχετεύσουν μεγαλύτερο μέρος των αποθεμάτων τους στην πραγματική οικονομία, μέσω δανεισμού, ώστε να τονωθούν ο πληθωρισμός και η απασχόληση.
«Είναι επί της αρχής δυνατό να κόψουμε κι άλλο το επιτόκιο [καταθέσεων], όμως επί του παρόντος δεν υπάρχει σχέδιο να το πράξουμε», δήλωσε ο κ. Κερέ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιαπωνική εφημερίδα Yomiuri Shimbun, με αφορμή τη σύνοδο του G7 στην Ιαπωνία.
Τα επιτόκια υπό το μηδέν επηρεάζουν αρνητικά την κερδοφορία των τραπεζών, καθώς είναι δύσκολο να τα μετακυλήσουν στους καταθέτες τους λόγω φόβων για μαζικές εκροές. Ο κ. Κερέ ωστόσο σημείωσε ότι έως τώρα η «συνολική επίδραση» των αρνητικών επιτοκίων έχει υπάρξει θετική για τον ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό κλάδο, χάρη στην αύξηση του όγκου των δανείων.
Τα αρνητικά επιτόκια είναι μέρος του αγώνα της ΕΚΤ να αναζωογονήσει τον πληθωρισμό στη νομισματική ένωση, ο οποίος ξανακύλησε σε αρνητικό επίπεδο τον Απρίλιο, -0,2%, επαναφέροντας φόβους αποπληθωρισμού.
Ωστόσο, ο κ. Κερέ εκτίμησε πως στην πράξη τα νέα πακέτα μεσοπρόθεσμων δανείων που θα δώσει η ΕΚΤ στις ευρωπαϊκές τράπεζες το επόμενο διάστημα (τα TLTROs) θα έχουν μεγαλύτερη θετική επίδραση στην αύξηση των τιμών από ό,τι τα αρνητικά επιτόκια.
Τα χρήματα θα δίνονται ακριβώς σε τράπεζες που αυξάνουν τον δανεισμό τους σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, και όσο περισσότερα χρήματα δοθούν στην πραγματική οικονομία, τόσο χαμηλότερος θα είναι ο τόκος που θα χρεωθούν οι δανειολήπτριες τράπεζες.
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτά τα μέτρα χαλάρωσης των πιστώσεων θα είναι ακόμα σημαντικότερα από το αρνητικό επιτόκιο, αν και [τα δύο μέτρα] αλληλοσυμπληρώνονται», είπε.
Ωστόσο, ο στενός συνεργάτης του Μάριο Ντράγκι υπογράμμισε εκ νέου ότι η νομισματική πολιτική από μόνη της δεν μπορεί να οδηγήσει την ευρωζώνη σε μακροπρόθεσμη ανάπτυξης, καθώς αυτό απαιτεί την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων από τα κράτη-μέλη.
«Είναι ευθύνη των δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων να προτείνουν και να εφαρμόσουν της σωστές μεταρρυθμίσεις», τόνισε.