Ένα μήνα μετά το επεισόδιο που θεωρήθηκε λήξαν, μεταξύ της MorganStanley και της Alpha Bank, αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας κατάφεραν ένα αρκετά ισχυρό διεθνές πλήγμα στην τρίτη μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα, με μια ανάλυση που έκανε το γύρο του κόσμου μέσω των “Financial Times”, αναθερμαίνοντας τη συζήτηση για αύξηση κεφαλαίου από την Alpha ή ακόμη και για νέες κινήσεις προσέγγισης με την Εθνική.
Αν και τυπικά τα τμήματα ανάλυσης και τα τμήματα παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών των διεθνών τραπεζών χωρίζονται αυστηρά με τα λεγόμενα «σινικά τείχη» έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι πολλαπλές ιδιότητες της Morgan Stanley, αναφορικά με την Alpha Bank:
- Η αμερικανική τράπεζα ήταν μαζί με την Bank of America οι σύμβουλοι της Εθνικής στο στάδιο της διαπραγμάτευσης για το μεγάλο deal με τηνAlpha, που ως γνωστόν είχε ατυχή κατάληξη.
- Λίγες ημέρες μετά το «όχι» της Alpha στην Εθνική, η διοίκηση της Alphaεπισήμανε με δημόσια ανακοίνωση ως «μη φιλική» ενέργεια την απόκτηση από την Morgan Stanley ποσοστού μετοχών της ιδιωτικής τράπεζας που υπερέβαινε το 5%. Σημειωτέον ότι για τη μεταβολή αυτή ενημέρωση η ίδια η M. Stanley την Alpha, η διοίκηση της οποίας έκρινε σκόπιμο να υπενθυμίσει στη σχετική ανακοίνωσή της τα πιθανά νομικά προβλήματα που ανακύπτουν από το «διπλό ρόλο» της M. Stanley, ως βασικού μετόχου της Alpha και συμβούλου της Εθνικής.
- Στην υπόθεση δεν δόθηκε συνέχεια, καθώς διευκρινίστηκε εκ μέρους της M. Stanley ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό των μετοχών που εμφανίσθηκε να κατέχει ήταν δικές της και μπορούσε να ασκήσει δικαιώματα ψήφου, καθώς οι περισσότερες ήταν μετοχές πελατών της, που έκαναν συναλλαγές μέσα από κοινό λογαριασμό στο όνομα της τράπεζας. Έτσι, διευκρινίσθηκε από την Επ. Κεφαλαιαγοράς ότι δεν υπήρχε καν υποχρέωση γνωστοποίησης της συμμετοχής άνω του 5% και το θέμα θεωρήθηκε λήξαν.
Πριν ακόμη ξεχαστούν οι περασμένες χρηματιστηριακές ανακοινώσεις, αναλυτές της M. Stanley δημοσιεύουν σήμερα μια ανάλυση για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα, που πήρε αρκετή έκταση στις στήλες των “Financial Times” σε χθεσινή προδημοσίευση και με την οποία εστιάζουν από ολόκληρο τον τραπεζικό κλάδο την προσοχή τους σε τράπεζες της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Αυστρίας, που μπορούν να μετρηθούν στα δάκτυλα ενός χεριού. Μέσα από αυτή την ανάλυση, οι «προβολείς» της M. Stanley πέφτουν, με όχι ιδιαίτερα κολακευτικό τρόπο, στην Alpha Bank!
Σύμφωνα με αυτή την ανάλυση, όπως δημοσιεύθηκε στους “F.T.”, μετά τα περσινά τεστ αντοχής οι περισσότερες τράπεζες που βρέθηκαν κοντά στο ελάχιστο όριο κεφαλαιακής επάρκειας προχώρησαν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Όμως, τράπεζες όπως η Alpha Bank, η ιταλική UniCredit, η πορτογαλική Banco Espirito Santo και οι αυστριακές Erste Bank και Raiffeisen δεν έχουν προχωρήσει μέχρι τώρα σε αυξήσεις κεφαλαίου, παρότι βρέθηκαν κοντά στα ελάχιστα όρια των τεστ αντοχής, δηλαδή σε απόσταση 2,25 μονάδων.
Από τις συνολικά 22 τράπεζες της Ευρώπης που βρέθηκαν κοντά στο όριο, μόνο πέντε δεν έχουν αυξήσει τα κεφάλαιά τους, επισημαίνει η M. Stanley, τονίζοντας ότι στον επόμενο γύρο των τεστ αντοχής η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή έχει εξαρχής ξεκαθαρίσει ότι όσες τράπεζες βρεθούν κοντά στο όριο θα πιεσθούν για να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου. Επιπλέον, επισημαίνει ότι, με μόνη εξαίρεση την UniCredit οι άλλες τέσσερις τράπεζες που δεν έχουν ενισχύσει τα κεφάλαιά τους έχουν βρεθεί υπό πίεση στις χρηματιστηριακές αγορές και οι αποδόσεις των μετοχών τους υπολείπονται του ευρωπαϊκού τραπεζικού δείκτη FTSE.
Σημειωτέον ότι στη χθεσινή συνεδρίαση η μετοχή της Alpha έκλεισε στα 3,65 ευρώ, δηλαδή πολύ κοντά στη χαμηλή τιμή του δωδεκαμήνου (3,26 ευρώ) και πολύ μακριά (σχεδόν 40%) από την υψηλή (6,48 ευρώ). Η ανάλυση της M. Stanley, που επαναφέρει στον ορίζοντα των μετόχων της Alpha το «φάντασμα» της αύξησης κεφαλαίου σίγουρα δεν ευνοεί τη μετοχή της τράπεζας, ενώ επαναφέρει ένα παλαιότερο ερώτημα στα χείλη των περισσότερων παραγόντων της αγοράς: θα προχωρήσει τελικά σε αύξηση κεφαλαίου η διοίκηση Κωστόπουλου, παρότι κατ’ επανάληψη έχει διαψεύσει αυτό το ενδεχόμενο, ή ίσως βρει δελεαστικότερη την πρόταση συγχώνευσης με την Εθνική και έχουμε μια «αναθέρμανση» στο πιο πολυσυζητημένο τραπεζικό deal της δεκαετίας; Σε κάθε περίπτωση, με την ανάλυσή της η M. Stanley καταφέρνει ένα «πλήγμα» στην Alpha, που από τους πιο καχύποπτους θα μπορούσε να ερμηνευθεί και σαν «πισώπλατη μαχαιριά», που εξυπηρετεί τις επιδιώξεις της Εθνικής. Όπως και να’ χει, όμως, το ξεχασμένο τραπεζικό παιχνίδι των deal αποκτά εκ νέου ενδιαφέρον, ειδικά αν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση της M. Stanley ότι η Alpha θα βρεθεί υπό πίεση από τις εποπτικές αρχές για να αυξήσει τα κεφάλαιά της στο προσεχές μέλλον…