Τέλος Ιουνίου η εφαρμογή νέων εργαλείων από την Τράπεζα της Ελλάδος
Το στοίχημα της βιωσιμότητας των «κόκκινων» δανείων επιδιώκει να κερδίσει η ΤτΕ, η οποία επιστρατεύει ευεργετικές ρυθμίσεις για να αποβάλλει τον «βραχνά» των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που αποτέλεσε από την αρχή των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια.
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, η Τράπεζα της Ελλάδος εκπονεί νέο Κώδικα Δεοντολογίας, ο οποίος θα περιλαμβάνει συγκεκριμένους τύπους ρυθμίσεων για στεγαστικά, επιχειρηματικά και καταναλωτικά «κόκκινα» δάνεια.
Με στόχο την βιωσιμότητα των αναδιαρθρώσεων των «κόκκινων» δανείων τόσο των επιχειρήσεων όσο και των νοικοκυριών, ο νέος Κώδικας αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή μέσα στο καλοκαίρι και θα περιλαμβάνει συγκεκριμένους τύπους ρυθμίσεων-εργαλείων που θα καλύπτουν όλους τους δανειολήπτες.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, στόχος είναι να υπάρχει στον Κώδικα αναλυτική απαρίθμηση των ενδεικτικών τρόπων ρύθμισης ανά κατηγορία δανείου και να λαμβάνεται παράλληλα υπόψη η ικανότητα αποπληρωμής του δανειολήπτη, αφού προσμετρηθούν οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης, το διαθέσιμο εισόδημα, η περιουσιακή κατάσταση κ.λ.π.
Ρύθμιση
Ειδικότερα, η ΤτΕ σε συνεργασία με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό θα επεκτείνει άμεσα το κανονιστικό πλαίσιο παρακολούθησης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.
Έτσι, μέχρι το τέλος Ιουνίου θα πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση βάσει της οποίας αποφάσεις που ελήφθησαν στο πλαίσιο αναδιαρθρώσεων από στελέχη των τραπεζών ή κρατικούς λειτουργούς, με καλή πίστη, προς το συμφέρον του πιστωτή και σε συμμόρφωση με τις διαδικασίες που εφαρμόζονται και αντικειμενικά κριτήρια, θεωρούνται νόμιμες όσον αφορά την αστική και ποινική ευθύνη, σύμφωνα με τις γενικές αρχές και τις ασφαλιστικές δικλίδες του υφιστάμενου νομοθετικού «πλαισίου».
Παράλληλα, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουν συμφωνηθεί συγκεκριμένοι στόχοι μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, όπως και οι βασικοί δείκτες επίδοσης που θα πιστοποιούν κατά πόσον η κάθε τράπεζα «έπιασε» τον στόχο μείωσης. Οι τράπεζες, από την πλευρά τους, θα υποβάλουν τριμηνιαίες εκθέσεις στην ΤτΕ σε σχέση με τους βασικούς δείκτες επιδόσεων.