Ισχνό το ενδιαφέρον τους για μακροχρόνια «φθηνή» χρηματοδότηση μέσω TLTRO II
Με επιφυλακτικότητα και ίσως… καχυποψία αντιμετωπίζουν οι «συστημικοί» τραπεζίτες τα σενάρια για προγραμματισμένη «γενναιοδωρία» της ΕΚΤ αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ελληνικής αξιολόγησης, αν και ορισμένοι προτίμησαν να προεξοφλήσουν ότι ο Μάριο Ντράγκι επιφυλάσσει ουκ ολίγα «δώρα» για το εγχώριο τραπεζικό μας σύστημα -και μάλιστα έως το τέλος του τρέχοντος έτους.
Κατά την διάρκεια των επαφών τους επί ευρωπαϊκού εδάφους, οι Έλληνες τραπεζίτες δεν έδειξαν άμετρο ενθουσιασμό ως προς τις αναμενόμενες κινήσεις της επόμενης μέρας τού «σούπερ Μάριο» και προτίμησαν να κρατήσουν… μικρά καλάθια. Ωστόσο παραδέχθηκαν ότι η αποδοχή τίτλων έκδοσης ή εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου προκειμένου να εξασφαλιστεί απευθείας χρηματοδότηση από την ΕΚΤ (waiver) θα επιφέρει σημαντική μείωση του κόστους χρηματοδότησής τους έως 120 εκατ. ευρώ.
Η επιφύλαξη τους έγκειται στο ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα εξαρτήσει την στήριξή της προς τις εγχώριες τράπεζες από την πρόοδο του προγράμματος προσαρμογής -με άλλα λόγια από την πορεία των μεταρρυθμίσεων και υλοποίησης των προαπαιτουμένων τα οποία έχει συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση.
Σε περίπτωση που η ΕΚΤ διαπιστώσει ότι, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, η πορεία των μεταρρυθμίσεων είναι θετική, είναι βέβαιο πως θα αμβλύνει το ποσοστό απομείωσης των εγχώριων τίτλων διευκολύνοντας τον απευθείας δανεισμό από το ευρωσύστημα. Ταυτόχρονα, οι τιτλοποιήσεις δανείων θα στηρίξει την μείωση «έκθεσης» των τραπεζών στα ομόλογα με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.
Σημειώνεται πως ήδη η Τράπεζα Πειραιώς έχει «απαλλαγεί» από τέτοιους είδους ομόλογα.
Πάντως, σύμφωνα με εκτιμήσεις των πιο συντηρητικών τραπεζιτών, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα δεν προβλέπεται να ενταχθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης εφέτος, αλλά κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017.
Οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες δεν αναμένεται να αλλάξουν το ποσοστό τους κατοχής ελληνικών κρατικών ομολόγων σε σχέση προς το χρέος που είναι υπό διαπραγμάτευση (σήμερα είναι περίπου στο 33%) και, πριν από κάθε απόφασή τους, είναι βέβαιο πως θα απαιτήσουν επικαιροποιημένη αξιολόγηση βιωσιμότητας των σεναρίων επίλυσης του ζητήματος του ελληνικού εξωτερικού χρέους.
Άλλωστε οι εγχώριες τράπεζες θα προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες για ρευστότητα συμμετέχοντας στην δημοπρασία ομολόγων της 22ας Ιουνίου (TLTRO II). Το ζήτημα είναι ότι αποδεκτοί τίτλοι που διαθέτουν είναι κυρίως τα ομόλογα έκδοσης EFSF/ESM, οπότε η προσδοκώμενη μείωση του κόστους χρηματοδότησης δεν θα ξεπεράσει τις 40 μονάδες βάσης. Οι πλέον αισιόδοξες προβλέψεις κάνουν λόγο για άντληση επιπλέον ρευστότητας 27 – 34 δισ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι πρώτη δημοπρασία TLTRO II της ΕΚΤ στις τράπεζες θα προσφέρει τετραετή χρηματοδότηση με μηδενικό επιτόκιο (0%). Στην συνέχεια, οι τράπεζες θα μπορούν να κερδίσουν 4 ευρώ ανά 1.000 ευρώ δανείων που θα χορηγούν σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Σύμφωνα με το Reuters, το ενδιαφέρον των τραπεζών της ευρωζώνης για την χρηατοδότηση μέσω TLTRO II δεν είναι σημαντικό, ενώ αποφάσισαν να ξεπληρώσουν τα περισσότερα πολυετή δάνεια που έχουν λάβει από την ΕΚΤ για να αφήσουν «χώρο» για τα φθηνότερα δάνεια που θα τους προσφέρει η κεντρική τράπεζα του ευρώ.
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η ΕΚΤ στη δημοσιότητα την Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016, οι εμπορικές τράπεζες της ευρωζώνης πρόκειται στις 29 Ιουνίου 2016 να ξεπληρώσουν τα 367,87 δισ. ευρώ από τα 425 δισ. ευρώ δανείων από την ΕΚΤ, στο πλαίσιο του προγράμματος ρευστότητας TLTRO I.
Επομένως, το γεγονός ότι οι τράπεζες θα ξεπληρώσουν μόνον το 86% των ακριβότερων δανείων που έχουν λάβει από την ΕΚΤ αποκαλύπτει το μικρό ενδιαφέρον τους για τις νέες δυνατότητες μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης που διαθέτουν.
Το μειωμένο ενδιαφέρον των τραπεζών για το TLTRO II υπενθυμίζει ότι το πρόβλημα της πιστωτικής στασιμότητας στην ευρωζώνη δεν οφείλεται στην έλλειψη τραπεζικής ρευστότητας, αλλά σε μειωμένες επενδύσεις και περιορισμένη διάθεση ανάληψης επιχειρηματικών κινδύνων.