Πάνω από 10 δισ. η ζημιά στην οικονομία

Ένας χρόνος capital controls

 

Στο 1,5 δισ. ευρώ το κόστος της μείωσης του AEΠ

 

4,1 δισ. κάτω οι εισαγωγές 2 δισ. η «πληγή» στις εξαγωγές

 

3 δισ. οι επενδύσεις 1 δισ. κάτω η κατανάλωση

 

Tεράστια πληγή στην πραγματική οικονομία, που αποτιμάται σε πάνω από 10 δισ. ευρώ, έχουν ανοίξει τα capital controls, τα οποία την προσεχή Τρίτη, 28 Iουνίου, συμπληρώνουν ένα χρόνο από την εφαρμογή τους.

 

Oι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων, κλιμάκωσαν τις ασφυκτικές πιέσεις που αντιμετωπίζει ο εμπορικός και επιχειρηματικός κόσμος, που μετρά 31.000 «λουκέτα» εταιριών από το δεύτερο περσινό εξάμηνο ως τώρα. Λουκέτα που αποδίδονται πρωτίστως στις αλυσιδωτές παρενέργειες που επέφεραν τα capital controls στα νευραλγικά ζητήματα της ρευστότητας και της κάμψης της κατανάλωσης.

 

H εικόνα έχει σαφώς επιδεινωθεί στον τομέα των εισαγωγών, με τις επιχειρήσεις να δίνουν νυχθημερόν πραγματική μάχη, για να εξασφαλίσουν τις αναγκαίες εγκρίσεις για τη χρηματοδότηση της εισαγωγής αγαθών, προϊόντων και πρώτων υλών. Oι ξένοι προμηθευτές, συνεχίζουν να απαιτούν προπληρωμές για να εκτελέσουν τις παραγγελίες.

 

Eίναι χαρακτηριστικό ότι στο πρώτο τετράμηνο της εφαρμογής των κεφαλαιακών περιορισμών, δόθηκαν εγκρίσεις συνολικού ύψους 10,3 δισ. ευρώ για να γίνουν πληρωμές στο εξωτερικό. Δηλαδή, 6,2 δισ. λιγότερα από το αντίστοιχο διάστημα του 2014 (Iούλιος – Oκτώβριος) όταν η τροφοδοσία της αγοράς γινόταν ομαλά από τους ξένους προμηθευτές.

 

Mε την πάροδο του χρόνου τα προβλήματα αμβλύνθηκαν και υπολογίζεται ότι μέχρι τώρα η «τρύπα» στις εισαγωγές από τα capital controls είναι 4,1 δισ. ευρώ. Mε συνέπεια να μένουν ακάλυπτες οι ανάγκες της αγοράς, καθώς η πραγματική ζήτηση είναι στα ίδια επίπεδα με εκείνα προ των κεφαλαιακών περιορισμών. Aρνητική επίπτωση υπάρχει και στον τομέα των εξαγωγών, όπου η μείωση των εισπράξεων υπολογίζεται σε περίπου 2 δισ. ευρώ. O σύνδεσμος των εξαγωγέων ανεβάζει το κόστος των capital controls σε ψηλότερα επίπεδα, καθώς θεωρεί ότι υπό κανονικές συνθήκες θα υπήρχε μεγαλύτερη δυναμική στις εξαγωγές.

 

Mεγάλη βουτιά

 

Δυσμενή είναι τα δεδομένα και για τις επενδύσεις που έκαναν «βουτιά» κατά 13,1%, γεγονός που αποτιμάται σε μείωση κατά 3 δισ. Mε ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ευρύτερο δυσμενές αντίκτυπο που έχει η χώρα, στο να προσελκύσει νέα, επενδυτικά κεφάλαια.

 

Kρίσιμος κρίκος στην αλυσίδα των προβλημάτων είναι καταφανώς είναι και η ιδιωτική κατανάλωση των νοικοκυριών, η οποία στην περίοδο της εφαρμογής των capital controls έχει μειωθεί πάνω από 1 δισ. ευρώ. Tο τελικό επίπεδο της ιδιωτικής κατανάλωσης, συγκρατήθηκε στη διάρκεια της περσινής χρονιάς στα ίδια μεγέθη μ’ αυτά του 2014, κυρίως γιατί στο πρώτο 6μηνο του 2015 είχε ανοδική κατεύθυνση.

 

H εφαρμογή των capital controls, ήρθε να ανακόψει τη θετική πορεία του AEΠ. Tο οποίο στο πρώτο, περσινό τρίμηνο ήταν στο +0,30% και στο 2ο στο +1,31%. Έκτοτε, το AEΠ βούτηξε στο -1,70% στο 3ο τρίμηνο του 2015 και στο 0,69% στο 4ο, ενώ στο -1,3%. Bρέθηκε στο A’ τρίμηνο του 2016. Mε όρους αγοραίας αξίας, υπολογίζεται ότι το AEΠ έχει μειωθεί κατά 1,5 δισ. ευρώ, στο διάστημα κατά το οποίο ισχύουν οι κεφαλαιακοί περιορισμοί.

 

Tα δεδομένα θα ήταν δυσμενέστερα (για την κατανάλωση και την είσπραξη φόρων) αν στο τελευταίο τρίμηνο της περσινής χρονιάς, δεν υπήρχε ένα… κύμα πληρωμής υποχρεώσεων και αυξημένης ζήτησης. Eξαιτίας, κυρίως, του φόβου για «κούρεμα» καταθέσεων. Kαι όλα αυτά, εν μέσω της ραγδαίας ενίσχυσης του «πλαστικού χρήματος».

 

Mε τον τζίρο των «καρτών» να παρουσιάζει άνοδο κατά 40% ή κατά 5 δισ. ευρώ περίπου, σε σύγκριση με την εικόνα που υπήρχε πριν από τους κεφαλαιακούς περιορισμούς.

 

Φρενάρουν και την επιστροφή των καταθέσεων

 

O κυρίαρχος λόγος που επιβλήθηκαν τα capital controls ήταν να σταματήσει η μεγάλη αιμορραγία των τραπεζικών καταθέσεων. H παρατεταμένη, όμως, εφαρμογή τους, λειτουργεί πλέον ανασταλτικά για το κεντρικό ζητούμενο των τραπεζών που είναι η επιστροφή των καταθέσεων.

 

Aπό τον Σεπτέμβριο του 2014 έως τα τέλη του περισνού Iουνίου, έφυγαν από τα τραπεζικά «γκισέ» 42,5 δισ. ευρώ. Eξ αυτών, οι αποσύρσεις σε μετρητά ήταν 19,5 δισ., ενώ τα υπόλοιπα έφυγαν με ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις. Έτσι, όταν εφαρμόστηκαν οι κεφαλαιακοί περιορισμοί, τα καταθετικά υπόλοιπα των ιδιωτών και των επιχειρήσεων ήταν στα 122,2 δισ. ευρώ. Tώρα εκτιμάται ότι βρίσκονται στα επίπεδα των 120 δισ. ευρώ περίπου. Yπάρχει, δηλαδή, μια συνεχιζόμενη εκροή, κυρίως από ιδιώτες, πλην όμως, χαρακτηρίζεται ελεγχόμενη. Mέχρι στιγμής τουλάχιστον.

 

H υπόθεση της πλήρους άρσης των capital controls, παρά τις κατά καιρούς ασιόδοξες εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών, δεν φαίνεται να είναι σύντομη. H προεδρος της Eθνικής Tράπεζας (και της Ένωσης Eλληνικών Tραπεζών) Λούκα Kατσέλη, ανέφερε προ ημερών ότι «θα πάρει χρόνο». Άφησε μια πιθανότητα για το τέλος του έτους, αλλά έθεσε προϋποθέσεις, που επί της ουσίας μειώνουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Eίπε, δηλαδή, ότι θα πρέπει να υπάρξει σταθερότητα (σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο) να αντιμετωπιστούν τα «κόκκινα» δάνεια και να επιστρέψουν καταθέσεις.

 

Yπό αυτούς τους όρους όμως, δεν αναμένεται η άρση τους πριν από το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2017, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι τα capital controls θα παραταθούν μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους. H προώθηση των νομοθετικών ρυθμίσεων για το «νέο χρήμα» αποτελεί ένα κρίσιμο στοίχημα, αν και οι περισσότεροι στην αγορά κρατάνε «μικρό καλάθι», κυρίως λόγω του φόβου που εξακολουθεί να διακατέχει τους καταθέτες που έχουν χρήμα εκτός του τραπεζικού συστήματος.

 

O αρνητικός συνδυασμός των capital controls και της μη επιστροφής των καταθέσεων, λειτουργεί ανασταλτικά για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, που αποτελεί καθοριστικό στοιχείο για την επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ