Σε αναδιάρθρωση των τιμών – στόχου των ελληνικών τραπεζών προχωρά η Goldman Sachs, υπό την πίεση της καθυστέρησης της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.
Στο πλαίσιο αυτό και στη…σκιά του Brexit η Goldman Sachs μειώνει τις τιμές-στόχους των ελληνικών τραπεζών.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της, το Brexit μπορεί να εξανεμίσει 32 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ευρωπαϊκών τραπεζών μέχρι το 2018 ή αλλιώς να επιφέρει μείωση κατά 11% από τα κέρδη που θα μπορούσαν να έχουν χωρίς την εκδήλωση αυτού του οικονομικού σοκ.
Το μεγαλύτερο πλήγμα θα δεχθούν οι βρετανικές τράπεζες με την απώλεια 10 δισ. ευρώ από δυνητικά καθαρά έσοδα, αναφέρουν οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας σε σημερινό σημείωμα προς τους πελάτες τους. Αντιθέτως, μικρότερες θα είναι οι απώλειες για τις τράπεζες του Βελγίου, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου, καθώς και των σκανδιναβικών χωρών.
Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες, η Goldman ενσωματώνει τις μακροοικονομικές της προβλέψεις που έπονται του Brexit στις εκτιμήσεις της για τις προοπτικές των ευρωπαϊκών τραπεζών και συνεπακόλουθα προχωρά σε μείωση των τιμών-στόχων των ελληνικών τραπεζών, λόγω της αύξησης του κόστους στην περιφέρεια, αλλά και της καθυστέρησης της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.
Όπως επισημαίνει, η τιμή στόχος για την Alpha Bank είναι τα 2,35 ευρώ από 3,30 ευρώ πριν, για την Eurobank τα 0,90 ευρώ από 1,40 ευρώ πριν και για την Τράπεζα Πειραιώς τα 0,25 ευρώ από 0,35 ευρώ πριν.
Σύμφωνα με την Goldman, o λόγος της μείωσης των τιμών στόχων για τις 3 ελληνικές τράπεζες που καλύπτει, κατά 29%, 36% και 29% για Alpha, Eurobank και Πειραιώς αντίστοιχα, είναι επειδή αναμένει ότι η ποιότητα του ενεργητικού των ευρωπαϊκών τραπεζών θα επιδεινωθεί μετά το Brexit κατά 3% σε μέσο όρο, και αν και το μεγαλύτερο πλήγμα θα δεχθούν οι βρετανικές τράπεζες, τα πιστωτικά κόστη θα είναι ιδιαίτερα αυξημένα για τις τράπεζες του Νότου.
Όπως αναφέρει το σημείωμα των αναλυτών υπό τον Jernej Omahen,, «προβλέπουμε ένα ασθενέστερο outlook που αποδίδεται στους μικρότερους όγκους πωλήσεων, στα χαμηλότερα περιθώρια κέρδους και στις σχετικά σταθερές προμήθειες», καθώς και υψηλότερους πιστωτικούς κινδύνους. Αναμένουμε επίσης χαμηλότερα επίπεδα δραστηριότητας για τις κεφαλαιαγορές και τις εταιρείες χονδρικής, καθώς και χαμηλότερες αξίες στα περιουσιακά στοιχεία και στις ροές στις επιχειρήσεις που διαχειρίζονται assets».
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περιοχή της Ευρωζώνης, οι γερμανικές τράπεζες είναι αυτές που θα επηρεαστούν περισσότερο από το Brexit, εξαιτίας της αποτελεσματικότητάς τους σε όρους χαμηλού κόστους.
Όπως τονίζει, η ποιότητα του ενεργητικού των ευρωπαϊκών τραπεζών θα επιδεινωθεί και θα τα κόστη θα αυξηθούν κατά 3% σε μέσο όρο. “Αναμένουμε υψηλότερο πιστωτικό κόστος στις ευρωπαϊκές τράπεζες του Νότου (Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ελλάδα)”, όπως σημειώνει.