«Φρένο» στα κυβερνητικά σχέδια για αλλαγή των κριτηρίων βάσει των οποίων θα γίνεται η επιλογή των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών βάζουν οι θεσμοί.
Όπως έγινε γνωστό, οι εκπρόσωποι των θεσμών απέρριψαν κατηγορηματικά το ελληνικό αίτημα περί αλλαγής των κριτηρίων, το οποίο είχαν εκφράσει με επιστολή τους ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Μέσω της επιστολής αυτής η κυβέρνηση ζητούσε να αλλάξει ο σχετικός νόμος, υποστηρίζοντας ότι οι περιορισμοί που θέτει δημιουργούν δυσλειτουργίες και προβλήματα στη στελέχωση των διοικητικών συμβουλίων.
Οι εκπρόσωποι των κρατών-μελών της Ευρωζώνης στο EWG υποστήριξαν ότι δεν μπορεί να ανοίξει ζήτημα αλλαγής του θεσμικού πλαισίου, τη στιγμή που η διαδικασία αξιολόγησης των διοικήσεων των τραπεζών είναι σε εξέλιξη.
Παρά την άρνηση, πρόθεση της κυβέρνησης ήταν να τεθεί το θέμα και από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στην προχθεσινή συνεδρίαση του Εurogroup. Ωστόσο, είναι άγνωστο εάν οι υπουργοί Οικονομικών συζήτησαν τελικά το θέμα.
Με βάση τον νόμο που έχει ψηφιστεί, τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών πρέπει -μεταξύ άλλων- να μην έχουν ασκήσει, ούτε να τους έχει ανατεθεί κατά τα τελευταία πέντε χρόνια πριν από τον διορισμό τους, σημαντικό δημόσιο λειτούργημα, όπως αρχηγού του κράτους ή προέδρου της κυβέρνησης, ανωτέρου πολιτικού αξιωματούχου, ανωτέρου κυβερνητικού, δικαστικού ή στρατιωτικού υπαλλήλου, ή σημαντική θέση ως ανωτέρου στελέχους δημοσίων επιχειρήσεων ή στελέχους πολιτικού κόμματος.
«Εμπλοκή» με την Λούκα Κατσέλη
Λόγω αυτής της πρόβλεψης, δεν μπορεί να παραμείνει πρόεδρος της Εθνικής η κ. Λούκα Κατσέλη, καθώς ήταν επικεφαλής της «Κοινωνικής Συμμαχίας», κόμματος που είχε ιδρύσει πριν τις εκλογές του 2015, ενώ ήταν υπουργός Οικονομίας το 2009.
Στη συνέχεια υποστήριξε τον ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια τοποθετήθηκε πρόεδρος της Εθνικής όταν ο Αλέξης Τσίπρας κέρδισε τις εκλογές.