Τα αρνητικά επιτόκια και οι αυστηρότεροι κανονισμοί της Ε.Ε. για bail- in μπορεί να τρόμαξαν τους επενδυτές των ευρωπαϊκών τραπεζών φέτος, αλλά αυτά δεν απέτρεψαν τους διεθνείς πιστοληπτικούς οίκους να αποδίδουν τα εύσημα στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Οι τράπεζες της Ευρώπης έλαβαν τις περισσότερες αναβαθμίσεις από τότε που ξεκίνησε η χρηματοπιστωτική κρίση, στο πρώτο μισό του 2016 σύμφωνα με τη Fitch Ratings όπως τονίζει η Financial Times.
Οι περισσότερες αναβαθμίσεις τραπεζών αφορούν στη Σουηδία, την Ολλανδία, τη Σλοβενία και την Κύπρο. Τα κριτήρια για τις αποφάσεις είναι «τα στέρεα και σταθερά οικονομικά θεμελιώδη» στη Βόρεια Ευρώπη, αλλά και το χρέος και «η σημαντική πρόοδος που έγιναν από αυτές τις τράπεζες ως προς την ενίσχυση των κεφαλαίων τους» όπως τονίζει αναλυτής της Fitch.
Η Ιταλία αποδεικνύεται ο πιο αδύναμος κρίκος, ευρισκόμενη στην κορυφή της λίστας υποβαθμίσεων. Οι ιταλικές τράπεζες έχουν το μεγαλύτερο βάρος κόκκινων δανείων στην Ευρωζώνη, ενισχύοντας τις ανησυχίες πως οι Ιταλοί επενδυτές θα είναι μεταξύ των πρώτων που θα πληγούν από ενδεχόμενη εφαρμογή των νόμων για κούρεμα καταθέσεων και από μια ευρεία αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος.
Εκτός Ευρώπης δύο χώρες δέχτηκαν επίσης, σημαντικό πλήγμα το 2016- η Βραζιλία και η Σαουδική Αραβία- καθώς οκτώ και επτά αντιστοίχως τράπεζες υποβαθμίστηκαν.