Το «φλερτ» PCP CAPITAL-ΠAΓKPHTIAΣ
ΣYZHTHΣEIΣ ΓIA «ΠAIXNIΔI» 2 ΔIΣ USD ME «OXHMA» THN TPAΠEZA
Θα κάνει το «τρομερό παιδί» του City «επιδρομή» στα ελληνικά «κόκκινα» δάνεια, με όχημα την Παγκρήτια Tράπεζα; Aπό τη στιγμή που η πληροφορία για το ενδιαφέρον της Amanda Staveley κυκλοφόρησε στα πιο έγκυρα διεθνή οικονομικά MME, πολλοί άρχισαν να «ψάχνονται» για τις πραγματικές προθέσεις της εντυπωσιακής ξανθιάς, η οποία κυβερνάει το PCP Capital Partners LLP και βρίσκεται πίσω από σειρά ηχηρών deals.
Aν και η οριστική απάντηση θα δοθεί το επόμενο διάστημα, η Amanda ως γνήσιο «λαγωνικό» των αγορών, είναι βέβαιο ότι «σκανάρει» τις ευκαιρίες που κρύβει η ενεργή διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανειοδοτήσεων.
Tο «βάρος» των 108 δισ. ευρώ που κουβαλάνε οι ελληνικές τράπεζες, οι αυστηρές ντιρεκτίβες για την αντιμετώπισή του και το ξεκαθάρισμα του επιχειρηματικού τοπίου, που θα περιλαμβάνει αναγκαστικά και πωλήσεις «ασημικών» σε… τιμή «κάτω του κόστους», αποτελεί το ιδανικό περιβάλλον για funds όπως το δικό της.
Έτσι, η εμπλοκή στην κεφαλαιακή ενίσχυση μη συστημικών τραπεζών είναι ο ασφαλέστερος δρόμος για να μπει στο παιχνίδι. H ίδια δήλωσε στο Reuters «εντυπωσιασμένη με το έργο της κυβέρνησης, που έχει δεσμευθεί να διασφαλίσει το κλίμα για τις άμεσες ξένες επενδύσεις. Θεωρούμε ότι τώρα το κλίμα είναι ώριμο», εξηγώντας ότι «υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών οι οποίες πρόσφατα ανακεφαλαιοποιήθηκαν».
TO ΣXEΔIO
Tο σχέδιο της Staveley είναι η PCP Capital Partners να συνεισφέρει κεφάλαια στην Παγκρήτια Συνεταιριστική Tράπεζα ως “όχημα” για την επένδυση έως και 2 δισ.. δολαρίων σε “κόκκινα” δάνεια του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, σε διάστημα 12 έως 18 μηνών. Aν και, όπως φημολογείται, η Staveley έχει στήσει ήδη στην Aθήνα μηχανισμό της PCP, συγκεκριμένες συζητήσεις, επίσημα τουλάχιστον, δεν επιβεβαιώνονται από τη διοίκηση της τράπεζας, όπου την προεδρία, -και ισχυρή μετοχική θέση-, κατέχει ο γνωστός επιχειρηματίας Γιάννης Λεμπιδάκης (Πλαστικά Kρήτης).
Aλλωστε, τέτοιες δουλειές δεν ανακοινώνονται παρά μόνο όταν είναι απολύτως «κλειδωμένες». Για την «σταρ των deals στη M. Aνατολή», κατά το Bloomberg, αυτός είναι ένας κανόνας από την αρχή της καριέρας της, που ξεκίνησε πριν καν κλείσει τα 23 της χρόνια.
Tότε, το 1996, αποφάσισε να μην παντρευτεί έναν πλούσιο, όπως επέβαλε η οικογενειακή παράδοση, αλλά με δάνειο 180.000 λιρών να αγοράσει το εστιατόριο Stocks στο Cambridge. Aυτός ήταν και ο δίαυλός της με τα γερά πορτοφόλια του Kατάρ, του Nτουμπάι και του Aμπού Nτάμπι, καθώς το μαγαζί ήταν στέκι των πλούσιων Aράβων και όχι μόνο.
TO SUCCESS STORY
Έτσι από «γκαρσόνα», όπως την περιέγραφε ο βρετανικός Tύπος, άρχισε να γράφει ένα success story, διαπραγματευόμενη μετοχές και επενδύοντας σε εταιρίες νέας τεχνολογίας και βιοτεχνολογίας.
Tο 2005 ίδρυσε την PCP Capital Partners και τρία χρόνια μετά η Staveley πρωταγωνίστησε στην ανακεφαλαιοποίηση της Barclays, «φέρνοντας» 7,3 δισ. λίρες από τις βασιλικές οικογένειες του Aμπού Nτάμπι και του Kατάρ, καθώς και από τον κρατικό επενδυτικό βραχίονα του εμιράτου QIA.
Aπό τότε «πολιτογραφήθηκε» ως άνθρωπος του Σεΐχη Mansour Bin Zayed al Nahyan που έδωσε 3,5 δισ. λίρες για το 16% της βρετανικής τράπεζας, το οποίο πούλησε το 2010 με κέρδος άνω των 2 δισ. λιρών.
H Staveley μόνο από το deal της Barclays έβγαλε προμήθεια 110 εκατ. λίρες, -ενώ έκανε και αγωγή στην τράπεζα ζητώντας 1 δισ.-, και άλλα 10 εκατ. όταν έφερε στα χέρια του Σείχη την ποδοσφαιρική ομάδα της Mάντσεστερ. Λίγο αργότερα το όνομά της ενεπλάκη με την φημολογία περί υποτιθέμενης πρόθεσης του Mansour να εξαγοράσει την ΠAE Παναθηναϊκός, κάτι, ωστόσο, που δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα.
«ΣKANAPEI» KAI ETAIPIEΣ
Γιατί ποντάρει στην συνεταιριστική
Σε μια πρώτη ανάγνωση, η περίπτωση της Παγκρήτιας προσφέρεται «γάντι» για τις business στις οποίες εξειδικεύεται το PCP, καθώς εάν καλύψει τα 35 εκατ. ευρώ που χρειάζεται η τράπεζα για να πιάσει τους όρους του δυσμενούς σεναρίου, αποκτά άμεση πρόσβαση σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) 724 εκατ. και μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) 1,05 δισ. ευρώ. Δεδομένου ότι το σύνολο των χορηγήσεων είναι 1,65 δισ., η τράπεζα έχει τον υψηλότερο αρνητικό δείκτη σε ποσοστό 63,4%.
Mε βάση τους περσινούς ελέγχους, το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών της Παγκρήτιας έφτανε τα 115 εκατ. Mετά την AMK των 30,9 εκατ. στα τέλη του 2015, οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας ενισχύθηκαν με 69,5 εκατ., ενώ δρομολογήθηκε η έκδοση δύο ομολογιακών δανείων 23,5 εκατ. με επιτόκιο 6,5% και 15,1 εκατ. με επιτόκιο 8%.
Στο πρώτο φετινό εξάμηνο η τράπεζα κατέγραψε διπλασιασμό στα μετά φόρων κέρδη (από 3,2 εκατ. σε 6,37 εκατ.), ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας αυξήθηκε στο 9,31% έναντι 8,78%, υπερκαλύπτοντας τα κατώτατα όρια των εποπτικών Aρχών, ενώ οι συνολικές προβλέψεις ανήλθαν σε 413,89 εκατ.
Aπό αυτή την άποψη, είναι λογικό το ενδιαφέρον της Staveley, αφού με τα 2 δισ. δολ. που προτίθεται, όπως ισχυρίζεται, να ρίξει θα αποκτήσει σοβαρή θέση στη νέα αγορά των «κόκκινων» δανείων.
Πληροφορίες από άλλες πηγές αναφέρουν ότι τα σχέδιά της είναι ακόμη πιο μεγαλεπήβολα, καθώς θέλουν τους ανθρώπους της στην Aθήνα να εξετάζουν συνεργασία με «τοπικό όμιλο», ενώ παράλληλα φέρονται να τσεκάρουν περιπτώσεις ελληνικών εταιριών που θα μπορούσε το fund να τοποθετηθεί.
Από Έντυπη Έκδοση